Ίσες αποστάσεις από Στόλτενμπεργκ: «Διαφωνίες» οι τουρκικές προκλήσεις

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί

Επιπροσθέτως, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εκφράζει για ακόμα μία φορά

Την πολιτική των ίσων αποστάσεων εκφράζει - για μία ακόμη φορά - ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας ουσιαστικά ουδετερότητα, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις που στοχεύουν στην Ελλάδα. 

O Φινλανδός Πρόεδρος «δίνει» τον Ερντογάν: Είχε πει «ναι» για το ΝΑΤΟ

 «Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μερικές φορές υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών μας», τόνισε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι διαφορετικές απόψεις και οι συζητήσεις αποτελούν ουσιαστικό μέρος των δημοκρατιών μας», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, ο Στόλτενμπεργκ χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ισχυρό και πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ» και  υπογραμμίζει τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο της Ελλάδας υπό τις σημερινές συνθήκες κρίσης στην Ουκρανία και στην Ευρώπη.

ΝΑΤΟ: Αποδεκτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για Φινλανδία και Σουηδία

Παράλληλα, σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η εύρεση λύσης για την άμεση εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με εξεύρεση κατάλληλων απαντήσεων στις «σοβαρές ανησυχίες» της Τουρκίας περί τρομοκρατίας.

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν          

Με ψυχραιμία διαχειρίζεται η Ελλάδα τις τουρκικές προκλήσεις και δείχνει αποφασισμένη να μην τεντώσει ακόμα περισσότερο το σκοινί και να μην πέσει στη στημένη παγίδα της όξυνσης από πλευράς Τουρκίας και Ερντογάν.  

Ερντογάν: «Δεν θα καταπατήσουν οι ληστές τα δικαιώματά μας»

Παρόλα αυτά, η ετοιμότητα κι η εγρήγορση της ελληνικής πλευράς παραμένει αυξημένη για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η Ελλάδα, διπλωματικά και στρατηγικά, αναδεικνύει τις παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας με ντοκουμέντα. Ο χάρτης της “Γαλάζιας Πατρίδας” και οι 16 χάρτες που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών τίθενται στην κρίση συμμάχων και εταίρων.

Νέα επίθεση από Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα κλαίγεται και δημαγωγεί»

Την ώρα μάλιστα που οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, οι προκλήσεις πάντως συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από πλευράς Ερντογάν, ο οποίος χαρακτηρίζει τους Έλληνες «ληστές» και κάνει λόγο για δικαιώματα που η Ελλάδα «καταπατά».

Τι οδηγεί τον Ερντογαν στις προκλήσεις

Με το φόβο της ήττας να είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο, δεδομένου ότι ο Τούρκος Πρόεδρος χάνει τη δημοφιλία του στις δημοσκοπήσεις, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι θα αυξάνεται η ένταση στις προκλήσεις του. 

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: «Μητσοτάκη, τα λόγια σου είναι γεμάτα ψέματα»

Ανιστόρητες είναι οι νέες απειλές του που αναφέρουν ότι θα χρησιμοποιήσει και τέταρτο γεωτρύπανο για έρευνες – ονόματι «Αμπντούλ Χαμίντ», του τελευταίου σουλτάνου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας

Τα σενάρια

Με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 – 24 Ιουνίου και του ΝΑΤΟ στις 28 – 30/06, τα σενάρια των διπλωματικών και κυβερνητικών πηγών αναφορικά με τη στάση του Ερντογάν πληθαίνουν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πιθανό είναι το ενδεχόμενο ο Τούρκος Πρόεδρος να επιχειρήσει να δημιουργήσει υψηλής έντασης προκλήσεις κατά τη διάρκεια των κρίσιμων συνόδων. 

ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Σουηδία έχει κάνει «σημαντικά βήματα» για την Τουρκία

Ένα από τα πιο ανησυχητικά σενάρια αναφέρει ότι η ένταση θα κλιμακωθεί, καθώς ο Ερντογαν θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου προκειμένου να διεξαχθούν σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης. Οι ανησυχίες εντείνονται για τον πιθανό κίνδυνο ατυχήματος με φόντο αυτό το σενάριο. 

ΝΑΤΟ: Αποδεκτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για Φινλανδία και Σουηδία

Παράλληλα, άλλο σενάριο κάνει λόγο για ακραία ρητορική κι όχι για κινήσεις από πλευράς Ερντογαν, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα τον οδηγούσε στο περιθώριο, ιδίως ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος στοχεύει σε διαπραγματεύσεις με τους συμμάχους και ειδικά με τις ΗΠΑ.  Με αυτό το δεδομένο, δε θα προχωρήσει σε ακρότητες, αλλά θα αρκεστεί σε ακραία «λόγια» έως τότε.

Λέσβος: Μετανιωμένος ο Τούρκος που έβαλε τη σημαία του Κεμάλ σε σκάφος

Στις προκλητικές θέσεις του για αμφισβήτηση τη κυριαρχίας των ελληνικών νησιών θα συνεχίσει να εμμένει και να επικοινωνεί ο Ερντογάν, σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να αποστείλει στον ΟΗΕ έκθεση με τις διεκδικήσεις τους μέσα στο καλοκαίρι. 

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο - 46 υπερπτήσεις

Η Αθήνα παραμένει σε εγρήγορση και από στεριάς, μη αποκλείοντας νέα επιχείρηση στον Έβρο, χρησιμοποιώντας ως όπλο του τους μετανάστες. 

Σε εγρήγορση ο Έλληνας πρωθυπουργός

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αθήνα για να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό σενάριο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να προετοιμάζει στρατηγικά τις κινήσεις.

Τουρκικά ΜΜΕ: «Έλληνες συνοριοφύλακες σκότωσαν μετανάστη στον Έβρο»

Στη Λευκωσία για να συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη θα μεταβεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή. Οι δύο αρχηγοί πρόκειται να συνεργαστούν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, προετοιμάζεται πολύ προσεκτικά και για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναδείξει – μεταξύ άλλων – τους εξαιρετικά σοβαρούς κινδύνους αστάθειας που προκαλεί η τουρκική πλευρά στην Νοτιοανατολική πτέρυγα της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top