ΕΕ: Συμφωνία για κοινή αγορά αερίου, LNG και υδρογόνου

Πακέτο 300 δισ. ευρώ για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ/ Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star (3/5/22)

H Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε νέα μέτρα για την ανεξαρτητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη ρωσική ενέργεια, τα οποία θα υλοποιηθούν με πακέτο 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ

Η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι ο πιο γρήγορος και φθηνός τρόπος αντιμετώπισης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.

«Ως εκ τούτου, θα αυξήσουμε τον στόχο ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ για το 2030 από 9% σε 13%. Και αυξάνουμε τον στόχο του 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της ΕΕ από 40% σε 45%», υπογράμμισε. 

«Γνωρίζουμε ότι όταν η Ευρώπη ενεργεί από κοινού έχει μεγαλύτερη επιρροή. Οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα για την κοινή αγορά αερίου, LNG και υδρογόνου. Ως μέρος του σχεδίου μας REPowerEU, προτείνουμε μια επιχειρησιακή πορεία προς τα εμπρός, με κοινό μηχανισμό προμηθειών και κοινή προσέγγιση στις προμηθεύτριες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την εισαγωγή ενέργειας που χρειαζόμαστε χωρίς ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών μας» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής επισημαίνοντας ότι αυτά, απαιτούν τεράστιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Σχέδιο της ΕΕ για ενεργειακό blackout: Όρια στο αυτοκίνητο και τηλεργασία

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συναφείς υποδομές, αλλά και την υποχρέωση ηλιακής στέγης για εμπορικά και δημόσια κτίρια έως το 2025 και για νέα κτίρια κατοικιών έως το 2029.

«Κινητοποιούμε κοντά στα 300 δισ. ευρώ. Περίπου 72 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 225 δισ. ευρώ σε δάνεια» ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. 

Ευρωπαϊκή Ένωση: Δε θα πληρώσουμε σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο

Το σχέδιο της ΕΕ για την άμυνα 

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν προβλέπουν και ενίσχυση της άμυνας των 27. Οι δαπάνες φτάνουν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. 

«Εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα χρήματα δαπανώνται με συντονισμένο τρόπο» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη έχει αναγνωριστεί τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ».

«Ζητάμε κοινή προμήθεια γιατί είναι καλύτερα επιχειρησιακά για τους ένοπλες δυνάμεις, οικονομικά και βιομηχανικά» προσέθεσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top