Σχέδιο της ΕΕ για ενεργειακό blackout: Όρια στο αυτοκίνητο και τηλεργασία

Στόχος η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενο blackout ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τα προληπτικά μέτρα στους ηγέτες των κρατών μελών στις 18 Μαΐου. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και τον διαμοιρασμό του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανάμεσα στους 27. 

6 στους 10 Έλληνες μείωσαν την κατανάλωση ρεύματος και τις αγορές τροφίμων

Επίσης, θα προταθούν λύσεις όπως η μείωση της κυκλοφορίας των ΙΧ και η επαναφορά της εκτεταμένης τηλεργασίας, η οποία πλέον έχει μειωθεί, λόγω της βελτίωσης της κατάστασης με την πανδημία. 

Η ΕΕ θα φροντίσει να εξασφαλίσει αρχικά την ενέργεια για νοικοκυριά και απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες, εκείνες τις οποίες είχε θέσει ως προτεραιότητα και στο πρώτο lockdown του 2020. 

Πάντως, ο γενικός στόχος που θα τεθεί είναι να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και από τους πολίτες αλλά και από τα κράτη μέλη. 

Μείωση στην ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων μπορεί να μειώσει την ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου.

Τηλεργασία

Τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου. Μια ημέρα τηλεργασίας για όλους ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Χρήση αυτοκινήτου

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται από περισσότερους από έναν ανθρώπους σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.

Ανατ. Μεσόγειος: Νέο κοίτασμα-μαμούθ φυσικού αερίου αλλάζει τα δεδομένα

Όρια Ταχύτητας

Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα σημαίνει με 430.000 βαρέλια λιγότερα.

Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο 

Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις σημαίνει 380.000 βαρέλια λιγότερα, ενώ η χρήση μονών – ζυγών στις πόλεις εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρέλαιο. Για εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται, επίσης, περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων, αντί για αεροπλάνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top