Πόσο υγιεινή είναι η παράλληλη χρήση ηλεκτρονικού και παραδοσιακού τσιγάρου

Πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία

Η χρήση ηλεκτρονικού αλλά και παραδοσιακού τσιγάρου δεν ωφελεί την υγεία

Δεν μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν παράλληλα παραδοσιακά και ηλεκτρονικά τσιγάρα σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η μελέτη τονίζει πως η παράλληλη χρήση ηλεκτρονικού και παραδοσιακού τσιγάρου δεν έχει οφέλη προς την υγεία.

Στην έρευνα πήραν μέρος περισσότεροι από 24.000 ενήλικες (το 50% κάτω των 35 ετών) και ελήφθησαν υπόψη καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως εμφράγματα, επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass), διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικά κ.ά. 

Hλεκτρονικό τσιγάρο: «Καμπανάκι» κινδύνου από τον ΠΟΥ

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο επίκουρος καθηγητής Άντριου Στόουκς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο οποίος έκανε την αντίστοιχη δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Circulation» της American Heart Association (ΑΗΑ).

Ο καθηγητής τόνισε πως «είναι συχνό οι άνθρωποι να προσπαθούν να στραφούν από το παραδοσιακό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και τελικά να χρησιμοποιούν και τα δύο. Το γεγονός ότι αυτή η διπλή χρήση ενέχει παρόμοιο καρδιαγγειακό κίνδυνο με το κάπνισμα μόνο τσιγάρων είναι ένα σημαντικό εύρημα, καθώς πολλοί άνθρωποι αρχίζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε μία προσπάθεια να μειώσουν το κάπνισμα, κάνοντας κάτι που θεωρούν ότι έχει μικρότερο κίνδυνο».

Ο Στόουκς πρόσθεσε ότι «πολλοί καπνιστές που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να κόψουν το παραδοσιακό τσιγάρο, στην πραγματικότητα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν και τα δύο προϊόντα, μετατρεπόμενοι σε διπλούς χρήστες, με αποτέλεσμα να μη βλέπουν μείωση στον καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Ο πρώτος θάνατος από ηλεκτρονικό τσιγάρο στο Βέλγιο

Αξίζει να σημειωθεί όμως πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν 30% έως 40% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Παρ' όλα αυτά, η δρ. Ρόουζ Μαρί Ρόμπερτσον της ΑΗΑ επεσήμανε ότι «οι άνθρωποι θα έπρεπε να ξέρουν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν εθιστική νικοτίνη και τοξικά χημικά που μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημά τους και στην εν γένει υγεία τους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top