Ο πρώτος θάνατος από ηλεκτρονικό τσιγάρο στο Βέλγιο

Στο Μίσιγκαν 17χρονος υπεβλήθη σε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων

άτμισμα με ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ο πρώτος θάνατος λόγω ηλεκτρονικού τσιγάρου καταγράφηκε στο Βέλγιο, μετά τα δεκάδες κρούσματα που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, αλλά και την περίπτωση ενός 17χρονου στο Μίσιγκαν, ο οποίος υπεβλήθη σε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων λόγω… ατμίσματος.

Στο Βέλγιο το θύμα είναι ένας 18χρονος. Ο νεαρός φέρεται να άφησε την τελευταία του πνοή λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας, η οποία  για πρώτη φορά στη χώρα αποδόθηκε από τις αρχές σε ένα μίγμα νοσηρών παραγόντων σε ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Η σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποδείχθηκε. Στον ασθενή αυτόν δεν υπάρχει καμιά άλλη εξήγηση για μια τόσο σοβαρή πνευμονία», δήλωσε η υπουργός Υγείας Μάγκι Ντε Μπλοκ, όταν ερωτήθηκε σχετικά από βουλευτές στο κοινοβούλιο.

Τραμπ: «Θα αυξήσουμε το όριο νόμιμης χρήσης του ατμίσματος στα 21»

ΗΠΑ: 12 θάνατοι από ηλεκτρονικό τσιγάρο – Εκατοντάδες τα κρούσματα

Μίσιγκαν: 17χρονος υπεβλήθη σε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων

Τον γύρο του κόσμου κάνει όμως και η υπόθεση ενός 17χρονου αγοριού από το Μίσιγκαν, το οποίο κινδύνευσε άμεσα να πεθάνει, εξαιτίας των επιπτώσεων του ατμίσματος.

Ο έφηβος υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων, προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει.

Με ανακοίνωσή του, το νοσοκομείο του Ντιτρόιτ, τόνισε πως «η ζωή του εφήβου αυτού βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο αν δεν υποβαλλόταν σε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων». Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου από τον δρ. Χασάν Νέμεχ, διευθυντή χειρουργικής στο πανεπιστήμιο, με τη βοήθεια άλλων δύο χειρουργών και ομάδας ειδικών.

Ο νεαρός εισήχθη στο νοσοκομείο St.John’s του Ντιτρόιτ στις 5 Σεπτεμβρίου με συμπτώματα που έμοιαζαν με πνευμονία και διασωληνώθηκε μία εβδομάδα αργότερα καθώς η αναπνοή του γινόταν ολοένα και πιο δύσκολη.

Νέα Υόρκη: Απαγορεύονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις

Ποια είναι η πρώτη πόλη της Αμερικής που απαγορεύει το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Η ομάδα των χειρουργών εξηγεί τις λεπτομέρειες της επέμβασης, ενώ δίπλα υπάρχει μία φωτογραφία από τη μεταφορά του εφήβου. Φωτογραφία: Paul Sancya/Associated Press

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Henry Ford στις 3 Οκτωβρίου σε κρίσιμη κατάσταση και έχοντας υποστεί σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες. Βρέθηκε στην πρώτη θέση στον κατάλογο των υποψήφιων για μεταμόσχευση και η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου, εξήγησε το νοσοκομείο.

Η οικογένεια του αγοριού, το όνομα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, ζήτησαν από τους γιατρούς να δημοσιοποιήσουν «τις φρικτές επιπτώσεις του ατμίσματος που απειλούν τη ζωή» των χρηστών του.

Όλη η αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο - Πόσο κακό κάνει στην καρδιά;

Ο Δρ. Χασάν Νέμεχ δείχνει τμήματα των πνευμόνων του ασθενούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Φωτογραφία: Paul Sancya/Associated Press

«Μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι ζωές μας άλλαξαν για πάντα. Από εκεί που ζούσε μια συνηθισμένη ζωή ενός υγιούς 16χρονου αθλητή ξύπνησε διασωληνωμένος, με δύο νέους πνεύμονες, αντιμέτωπος με μια μακρά και επώδυνη ανάρρωση καθώς προσπαθεί να ανακτήσει τη δύναμή του και την κινητικότητά του, οι οποίες έχουν επηρεαστεί σοβαρά», επεσήμανε η οικογένεια του 17χρονου.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου Henry Ford έγινε μία ημέρα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με εκπροσώπους της βιομηχανίας του ατμίσματος, καθώς η κυβέρνησή του εξετάζει την εφαρμογή νέων κανονισμών μετά το ξέσπασμα στις ΗΠΑ μιας ασθένειας που οφείλεται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα από την οποία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε ότι στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί 2.015 επιβεβαιωμένα και πιθανά κρούσματα πνευμονολογικής ασθένειας που συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και 39 θάνατοι από αυτή.

Σχεδόν το 85% όσων πάσχουν από αυτή την πνευμονολογική ασθένεια χρησιμοποιούσαν προϊόντα αναπλήρωσης που περιείχαν THC, την ψυχοτρόπο ουσία της μαριχουάνας, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό ίσχυε και για τον έφηβο από το Μίσιγκαν.

Το CDC επεσήμανε ότι δείγματα που ελήφθησαν από 29 ασθενείς περιείχαν όλα οξικό άλας βιταμίνης E, μια ανακάλυψη που θεωρήθηκε σημαντική πρόοδος στις έρευνες.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top