Αυτές είναι οι πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας

Γιατί η Ισλανδία βγαίνει πάντα πρώτη

Χάρτης χώρες Δείκτης Ειρήνης

Δημοσιεύθηκε και φέτος ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης (GPI) από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης (IEP) με έδρα το Σίδνεϊ. Ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο βρέθηκε για 13η συνεχόμενη χρονιά η Ισλανδία.

Ο μέσος όρος ειρήνης έπεσε κατά 0,07% το 2021 λόγω κυρίως της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην τελευταία έκθεση του οργανισμού δεν έχει υπολογιστεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς ξεκίνησε το 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ ορισμένοι παράγοντες (όπως ο αριθμός των θανάτων από την τρομοκρατία) έχουν βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των βίαιων περιστατικών που σχετίζονται με την Covid-19 -ταραχές ως απάντηση σε lockdown, στοχευμένες σωματικές επιθέσεις κ.λπ.- από το 2020 έως το 2021 ήταν υψηλότατος. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν τουλάχιστον 158 χώρες που κατέγραψαν ένα ή περισσότερα βίαια περιστατικά που σχετίζονται άμεσα με την πανδημία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Κορωνοϊός: Δείτε τις πιο ασφαλείς χώρες - Η θέση της Ελλάδας

Παρά τα τρέχοντα γεγονότα, οι πιο πρόσφατες κατατάξεις (για το 2021) μοιάζουν αρκετά με τα προηγούμενα χρόνια. 

Οι 10 ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο

1.    Ισλανδία

2.    Νέα Ζηλανδία

3.    Δανία

4.    Πορτογαλία

5.    Σλοβενία

6.    Αυστρία

7.    Ελβετία

8.    Ιρλανδία

9.    Τσεχία

10.    Καναδάς

10 χώρες Δείκτης Ειρήνης

Γιατί η Ισλανδία βγαίνει πάντα πρώτη

Η Ισλανδία είναι για άλλη μια φορά η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο, μια θέση που κατέχει από την έναρξη του δείκτη GPI το 2008. Το σκανδιναβικό έθνος έχει μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά στρατιωτικών δαπανών και διεθνών συγκρούσεων στον κόσμο (τα σύνορα σίγουρα βοηθούν) και το ποσοστό φυλάκισης -33 ανά 100.000 άτομα- είναι το χαμηλότερο σε όλη την Ευρώπη.

Ισλανδία ηφαίστειο

Η Ισλανδία είναι για άλλη μια φορά η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο - Εδώ στιγμιότυπο από την έκρηξη του ηφαιστείου Φαγκραντάλσφγιαλ για πρώτη φορά στη Ισλανδία μετά από 800 χρόνια / Πηγή φωτογραφίας: AP

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 66, κάτω από κράτη όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Γκάνα, η Μογγολία, η Αλβανία, το Βιετνάμ, η Γκάμπια, η Σενεγάλη, το Μαλάουι, η Μολδαβία και πολλές ακόμα. Η Κύπρος βρίσκεται στη θέση 61. 

Φόβοι για νέο κύμα κορωνοϊού - Δύο νέες παραλλαγές διαφεύγουν της ανοσίας

Οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει «κακό» σκορ είναι στην πρόσβαση σε μικρά και ελαφρά όπλα, στο εσωτερικό οργανωμένο έγκλημα, τις βίαιες διαμαρτυρίες, την τρομοκρατική δράση, τις σχέσεις με τα γειτονικά κράτη και τον υψηλό αριθμό στρατιωτικών και αστυνομικών στη χώρα.

Ποιες χώρες είναι οι λιγότερο ασφαλείς στον κόσμο

1.    Αφγανιστάν

2.    Υεμένη3.    Συρία
4.    Νότιο Σουδάν

5.    Ιράκ

6.    Σομαλία

7.    Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό

8.    Λιβύη

9.    Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

10.    Ρωσία

Η μεθοδολογία για τον Δείκτη Ειρήνης

Για να συγκεντρώσει τη λίστα των ασφαλέστερων και λιγότερο ασφαλών κρατών στον κόσμο, το IEP κατατάσσει 163 έθνη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τρεις «τομείς ειρήνης»: 

1.    το επίπεδο κοινωνικής ασφάλειας και γενικότερης ασφάλειας 

2.    την έκταση των συνεχιζόμενων εγχώριων και διεθνών συγκρούσεων 

3.    και τον βαθμό στρατιωτικοποίησης. 

Σε αυτούς τους τομείς, ο οργανισμός εξετάζει 23 ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών εγκλεισμού, των ανθρωποκτονιών, των θανάτων από εσωτερικές συγκρούσεις, των αντιλήψεων περί εγκληματικότητας και πολλά άλλα. Στη συνέχεια, οι βαθμολογίες υπολογίζονται κατά μέσο όρο σε μια συνολική σύνθεση - όσο χαμηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο πιο ασφαλής είναι η χώρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top