Ουκρανία: Ο ΟΗΕ απομακρύνει αμάχους από το Αζοφστάλ στη Μαριούπολη

BBC: «Σημαντικό βήμα» η σημερινή απομάκρυνση αμάχων

Τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιούν μια «επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης» για αμάχους από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στην Μαριούπολη. Την είδηση γνωστοποίησε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 29 Απριλίου και διεξάγεται σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες Σαβιάνο Αμπρέου.

Στην Ουκρανία η Νάνσι Πελόζι

Ο ίδιος τόνισε ότι η επιχείρηση έφτασε στο Αζοφστάλ το πρωί του Σαββάτου. 

Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αμάχων που απομακρύνονται και της οχηματοπομπής. 

Ήδη μία ομάδα περίπου 40 αμάχων έφτασε σήμερα σε ένα κέντρο προσωρινής φιλοξενίας αφού εγκατέλειψε την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Reuters.

Φωτογραφίες εμφάνισαν τους αμάχους να φτάνουν στο χωριό Μπεζιμέν στην περιφέρεια του Ντονέτσκ αφού μεταφέρθηκαν με λεωφορεία με ουκρανικές πινακίδες σε ένα κομβόι μαζί με ρωσικές δυνάμεις και οχήματα με σύμβολα των Ηνωμένων Εθνών.

BBC: «Σημαντικό βήμα» η σημερινή απομάκρυνση αμάχων

Σύμφωνα με το BBC, η εξέλιξη αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική πρόοδο στην επιχείρηση για την απελευθέρωση περισσότερων από 1.000 ανθρώπων από την πολιορκημένη χαλυβουργεία Αζοφστάλ, το τελευταίο τμήμα της Μαριούπολης που εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των ουκρανικών στρατευμάτων.

Ουκρανία: Άγριο σφυροκόπημα σε Χερσώνα και Οδησσό

Σημειώνεται, ωστόσο, πως δεν είναι σαφές πώς θα φτάσουν οι άνθρωποι στο σημείο συγκέντρωσης, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων να έχουν περιγραφεί ως περίπλοκες. 

Ζελένσκι: Οι πρώτοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν θα φτάσουν σήμερα στη Ζαπορίζια

Μια πρώτη ομάδα 100 Ουκρανών αμάχων που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στην Μαριούπολη θα φτάσει στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Ζαπορίζια, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαι ευγνώμων την ομάδα μας! Τώρα εκείνοι, μαζί με τα (Ηνωμένα Έθνη), εργάζονται για την απομάκρυνση άλλων αμάχων από το εργοστάσιο», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top