Ηπατίτιδα: Η «μάχη» της τρίχρονης Λόλα που χρειάστηκε μεταμόσχευση νεφρού

Πώς το ανακάλυψαν οι γονείς της

Η περιπέτεια της μικρής Λόλα με την οξεία ηπατίτιδα. Τι λέει η ιατρική κοινότητα για τη νόσο - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (26/4/2022)

Συναγερμός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα από τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά. Συγκλονίζει ο αγώνας ενός τρίχρονου κοριτσιού από τη Μεγάλη Βρετανία που νόσησε βαριά και χρειάστηκε μεταμόσχευση.

Έκτακτη ανακοίνωση από το ECDC για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα προσπαθεί να εξηγήσει τις μυστηριώδεις ηπατίτιδες που «χτυπούν» μικρά παιδιά. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Μεγάλη Βρετανία, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας. Ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά και η μόλις τριών ετών Λόλα Ρόουζ.

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Πιθανή η μετάλλαξη αδενοϊού - Tα «ύποπτα» συμπτώματα

To κοριτσάκι που νόσησε από τη μυστηριώδη ηπατίτιδα, γλίτωσε από τον θάνατο, αφού έλαβε μέρος από το συκώτι του πατέρα της. Το παιδί εμφάνισε πρώτα εμετό, όμως η αρχική διάγνωση ανέφερε ότι πρόκειται για στομαχική διαταραχή. Οι γονείς της ανησύχησαν όταν τα μάτια της ανέπτυξαν μια κίτρινη απόχρωση, χαρακτηριστικό σημάδι ηπατίτιδας.

κρούσμα ηπατίτιδας

Ηπατίτιδα: Ύποπτο κρούσμα σε 16χρονη στη Λάρισα

Οι εξετάσεις στο νοσοκομείο αποκάλυψαν ότι το συκώτι της δε λειτουργούσε κανονικά και μεταφέρθηκε σε ειδική μονάδα στο νοσοκομείο Kings College στο Λονδίνο τον Μάρτιο. Λίγες μέρες μετά την άφιξή της στο νοσοκομείο το συκώτι της άρχισε να υπολειτουργεί. Τότε ήταν που συνειδητοποίησαν ότι το παιδί έπασχε από ηπατίτιδα. 

Οι γιατροί αναγκάστηκαν να τη βάλουν σε κώμα, καθώς το συκώτι της δεν έστελνε τοξική αμμωνία στα νεφρά. Αυτό σήμαινε ότι οι τοξίνες έφταναν στον εγκέφαλό της, με αποτέλεσμα να διογκωθεί. 

ηπατίτιδα

Η κατάστασή της υγείας της συνέχισε να επιδεινώνεται και μπήκε στη λίστα επείγουσας μεταμόσχευσης ήπατος την επόμενη μέρα. 

Οι γονείς της προσφέρθηκαν εθελοντικά να δωρίσουν αμέσως το συκώτι τους, αλλά χρειάστηκε να περιμένουν τρεις ημέρες προτού μπορέσουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

«Ήταν σαν βλέπαμε κυριολεκτικά το κοριτσάκι μας να πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας», είπε ο πατέρας της στη Daily Mail, την ώρα που περίμεναν απάντηση για τον εάν είναι συμβατός δότης.

Τελικά, ο 27χρονος μπαμπάς της Λόλα δώρισε μέρος του συκωτιού του, σε μια επέμβαση που διήρκεσε επτά ώρες.

ηπατίτιδα σε παιδιά - η τριών ετών Λόλα

Μετά το χειρουργείο της, το κιτρίνισμα στο δέρμα της άρχισε να εξαφανίζεται σχεδόν αμέσως και οι αιματολογικές εξετάσεις της επανήλθαν στο φυσιολογικό μέσα σε 48 ώρες.

Σήμερα, τέσσερις εβδομάδες μετά την εγχείρησή της, η Λόλα είναι πάλι εκείνο το χαρούμενο παιδί που τραγουδά και χορεύει, αφού ανέκτησε πλήρως τις δυνάμεις μετά από φυσιοθεραπείες. 

κοριτσάκι με ηπατίτιδα στη Μεγάλη Βρετανία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top