Ζελένσκι: Προτείνει την ανταλλαγή Ρώσου μεγιστάνα με αιχμάλωτους πολέμου

Ποιος είναι ο Μεντβεντσούκ που διατηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο

Η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή - Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star (7/4)

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε την ανταλλαγή ενός Ρώσου μεγιστάνα που έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και κρατήθηκε από την υπηρεσία ασφαλείας της χώρας του, με αιχμαλώτους πολέμου.

Ζελένσκι: Η Μόσχα χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία

Η προσφορά ήρθε αφότου ο Ζελένσκι δημοσίευσε στο Facebook μια φωτογραφία του Βίκτορ Μεντβεντσούκ με χειροπέδες. Ο Μεντβεντσούκ, επιχειρηματίας και πολιτικός που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συμμάχους του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Ουκρανία, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό πέρυσι και οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι εξαφανίστηκε κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Προσφέρω στη Ρωσική Ομοσπονδία να ανταλλάξει αυτόν τον άντρα με τα αγόρια και τα κορίτσια μας που βρίσκονται τώρα σε ρωσική αιχμαλωσία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου και ο στρατός μας να εξετάσουν επίσης αυτή τη δυνατότητα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δε σχολίασε ευθέως την προσφορά του Ζελένσκι σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

«Ο Μεντβεντσούκ δεν είναι Ρώσος πολίτης. Δεν έχει καμία σχέση με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, είναι ξένος πολιτικός», είπε ο Πεσκόφ. «Δεν ξέρουμε πραγματικά αν θέλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στην επίλυση αυτού του προβλήματος», τόνισε.

Ποιος είναι ο Μεντβεντσούκ

Ο Μεντβεντσούκ ήταν ηγέτης του φιλορωσικού κόμματος Αντιπολίτευσης - For Life, το οποίο απαγορεύτηκε μετά την εισβολή.

Μετά την απαγγελία του κατηγορητηρίου πέρυσι με τις κατηγορίες για εσχάτη προδοσία και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ο Πούτιν χαρακτήρισε πολιτική την υπόθεση εναντίον του. Ο Μεντβεντσούκ αρνείται ότι έκανε αδικοπραγία.

Από το 2014 έχει τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ, η οποία δέσμευσε τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ουκρανία πέρυσι.

Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι κρυβόταν για εβδομάδες πριν προσπαθήσει να διαφύγει από τη χώρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top