EastMed: Να δώσει ώθηση στο σχέδιο ζητά από τον Ντράγκι η ιταλική Βουλή  

«Ανασταίνεται» ο αγωγός λόγω και της εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου

East Med χάρτης
  
Χάρτης East Med:  Randam, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

   
Να δώσει νέα ώθηση στο σχέδιο για την δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed (ο οποίος θα έχει προφανή οφέλη για την οικονομία της Ελλάδας όπως και της Κύπρου), ζήτησε από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι η Επιτροπή Παραγωγικών Δραστηριοτήτων της ιταλικής Βουλής, με την έγκριση σχετικής ημερήσιας διάταξης.

Υπέρ της συγκεκριμένης ημερήσιας διάταξης ψήφισαν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως και το υπερσυντηρητικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας. 

Τρεις υπογραφές και αρκετοί σύμμαχοι για τον East Med

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός, αξιοποιώντας κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θα διέρχεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό από θαλάσσιες περιοχέςτου  Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και θα καταλήγει στην Ιταλία, από όπου θα τροφοδοτεί τις αγορές ενέργειας της Ευρώπης. 

Υπογράφηκε η συμφωνία για τον East Med στο Ζάππειο

Λόγω του υψηλού κόστους και της τεχνικής πολυπλοκότητας, non paper της γραφειοκρατίας των ΗΠΑ είχε θέσει πριν λίγους μήνες εν αμφιβόλω τη σκοπιμότητα του έργου για τη Δύση και είχε βάλει σε  προτεραιότητα την ηλεκτρική διασύνδεση. Όμως, η περαιτέρω εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, όπως και η απεγνωσμένη ανάγκη για απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία,  ενδεχομένως να αλλάζει τα δεδομένα. Κάτι τέτοιο άλλωστε είχε υπονοήσει και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο 7ο Delphi Forum  το περασμένο Σάββατο.       

Πρεσβεία ΗΠΑ: Παραμένουμε δεσμευμένοι στη διασύνδεση του East Med

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο «το όλο σχέδιο μοιάζει έτοιμο να περάσει στη φάση υλοποίησης»,  ενώ όπως δήλωσε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιταλία στην εφημερίδα Il Messaggero, «όλες οι χώρες που θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια, περιμένουν, τώρα, τα αποτελέσματα της τεχνικής μελέτης, εντός του 2022»
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top