Υπογράφηκε η συμφωνία για τον East Med στο Ζάππειο

Μητσοτάκης: Επισφραγίσαμε τη στρατηγική σύμπλευση των χωρών μας

Υπογράφηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου  και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, η συμφωνία των τριών κρατών για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.  

Μητσοτάκης - Νετανιάχου: Επιβεβαιώθηκε η στενή σχέση Ελλάδας και Ισραήλ

Της υπογραφής προηγήθηκε η τριμερής συνάντηση των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.  

Νίκος Αναστασιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπενιαμίν Νετανιάχου στην τριμερή στο Ζάππειο   

Τη Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό East Med υπέγραψαν υπουργοί Ενέργειας,  της  Ελλάδας,  Κωστής Χατζηδάκης, του Ισραήλ,  Γιουβάλ Στάινιτς και της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης. Παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ είχαν  κληθεί και οι πρώην υπουργοί Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκης, που ως υπουργοί Ενέργειας προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν διαχειρισθεί το ζήτημα του αγωγού.  

Και αμυντική ρήτρα για την προστασία του Eastmed στη συμφωνία!

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο  κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η συνεργασία αυτή δεν στρέφεται εναντίον κάποιας άλλης χώρας. «Η συμμετοχή άλλων είναι ανοιχτή υπό μία προϋπόθεση, να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.   «Η συμφωνία έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή αλλά και γεωστρατηγική», ανέφερε προηγουμένως ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο.

Παναγιωτόπουλος: Ο Ερντογάν θέλει να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία

«Δεν στρέφεται εναντίον  καμίας τρίτης χώρας, όποια χώρα θέλει να προσέλθει, αρκεί να σέβεται διεθνείς δίκαιο» διαμήνυσε και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή ημέρα καθώς η χώρα του γίνεται προμηθευτής φυσικού αερίου.  

    
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top