Παναγιωτόπουλος: Ο Ερντογάν θέλει να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία

«Θα πάρουμε όλα τα μέτρα για να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα προσκρούσει στις αντιρρήσεις της Τουρκίας, άλλα δεν έχει καμία σημασία. Αυτές οι τρεις χώρες έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους και η συμφωνία υπογράφεται σήμερα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο Open, αναφερόμενος στη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, η οποία υπογράφεται σήμερα.

Μητσοτάκης για EastMed: Πολύ σημαντική μέρα για Ελλάδα

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Ελλάδα, εάν ο Ερντογάν αύριο στείλει ένα καράβι στην Κρήτη και δημιουργήσει σκηνικό έντασης, είπε: «Η Ελλάδα θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και της εδαφικής της ακεραιότητας. Έχουμε πει απερίφραστα, με ότι συνεπάγεται αυτό, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Ασφαλώς και πηγαίνουμε δια της διπλωματικής οδού, Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ενεργοποίηση τους είναι το τελευταίο στάδιο. Δεν φοβόμαστε, να το ξεκαθαρίσω αυτό. Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Ο Ιανουάριος θα είναι ένας μήνας διπλωματικού πυρετού. Όμως, για να υπάρχει αξιοπιστία σε αυτό που λέμε πρέπει να υπάρχουν ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την ορατή αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Και αυτό είναι να σκέφτεται κάποιος ότι, όποια ενέργεια αναλάβει, θα έχει κόστος».

Ο υπουργός σημείωσε πως η Μεσόγειος αυτή την περίοδο είναι μία θερμή θάλασσα «γιατί έχουμε τη δεδηλωμένη συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία κινείται επεκτατικά.  Ώρες-ώρες ο Ερντογάν μου θυμίζει αυτόν που προσπαθεί να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία».

«Απέναντί του όμως βρίσκει ένα τείχος χωρών, είτε της Μεσογείου, είτε ευρωπαϊκών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία,  που προβάλλουν αντιρρήσεις σε αυτόν τον επεκτατισμό της Τουρκίας», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να μπει στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, αναφέροντας ότι: «Όταν αποφασίσεις σωστά και συγκροτημένα να μπεις ένα καινούργιο οπλικό σύστημα πρέπει να μετρήσει πάρα πολύ σοβαρά και υπεύθυνα και δεν μιλάω μόνο για τη δυνατότητα να το αγοράσεις. Eπειδή όλα αυτά χρηματοδοτούνται από το υστέρημά του Έλληνα φορολογούμενου, επειδή στο παρελθόν είχαμε ζητήματα σπατάλης στα οπλικά συστήματα, πρέπει τώρα να το κάνουμε με πάρα πολύ συγκεκριμένο τρόπο».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top