Ουκρανία: «Αγνοούνται χιλιάδες άμαχοι», λέει ο Ζελένσκι

Στη Βουλή των Ελλήνων μιλά σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει την εξαφάνιση χιλιάδων αμάχων, σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται για μία νέα μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς και την ανατολική Ουκρανία. Σήμερα στις 12 ο Ζελέσνκι θα μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων.  

Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να αποσείσει τις ευθύνες της για τον μεγάλο αριθμό αμάχων Ουκρανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, διαβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αποστολή Star στη Μπούκα της Ουκρανίας: Φρίκη δίχως τέλος  

«Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι», ανέφερε στο βραδινό διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι μόνο δύο σενάρια υπάρχουν για την τύχη τους: είτε απελάθηκαν στη Ρωσία ή σκοτώθηκαν.

Μια γυναίκα κλαίει στην κηδεία του άντρα της που σκοτώθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους, η Μόσχα άλλαξε τακτική μετά τη διεθνή κατακραυγή για τα εκατοντάδες πτώματα που βρέθηκαν στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από ουκρανικές δυνάμεις.

Ουκρανία: Βρήκε τον 4χρονο γιο της νεκρό, 26 μέρες μετά την εξαφάνισή του

Κατ’ αυτόν, τα ρωσικά στρατεύματα φροντίζουν να απομακρύνουν πλέον πτώματα αμάχων που σκοτώνονται σε δρόμους και υπόγεια. Ωστόσο, ο κ. Ζελένσκι πρόσθεσε ότι θα γίνουν έρευνες, θα αξιοποιηθούν δορυφορικές φωτογραφίες και αυτόπτες μάρτυρες για να εξακριβωθεί η τύχη των εξαφανισθέντων.

Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε πως η Μόσχα συγκεντρώνει δυνάμεις για να εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας στο Ντονμπάς και κάλεσε τους πολίτες που ζουν στο Λουγκάνσκ, στο Ντανιέτσκ και στο Χάρκοβο να φύγουν.

Αν η Ρωσία δεν επιδιώξει την αποκατάσταση της ειρήνης στα σοβαρά, η Ουκρανία θα συνεχίσει να «πολεμά», «δεν θα υποχωρήσει», επέμεινε.

Ο Κουλέμπα ζητά πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο 

Η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιμένει σε πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντίτρο Κουλέμπα προσερχόμενος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στην οποία θα συμμετάσχει.

Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα του Κιέβου να αφαιρεθούν όλες οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα swift, αλλά και να υπάρξει διαβεβαίωση ότι όλα τα λιμάνια θα κλείσουν για τα ρωσικά πλοία και τα ρωσικά αγαθά.

Ο Ντίμτρο Κουλέμπα ανέφερε επίσης ότι πριν από μία εβδομάδα οι κυρώσεις ήταν «πολύ πιο αδύναμες».

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της Γερμανίας, σημείωσε ότι «έκανε ένα επαναστατικό βήμα στην αλλαγή της θέσης της από το να μη συμφωνεί να παρέχει καθόλου όπλα στο να επιτρέψει ορισμένες προμήθειες». Ωστόσο, όπως προσέθεσε θα μπορούσε να κάνει περισσότερα προσθέτοντας ότι υπάρχει συνεργασία με την γερμανική κυβέρνηση στην παροχή επιπλέον όπλων.

«Το ζήτημα που με απασχολεί περισσότερο είναι η διάρκεια των διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων στο Βερολίνο. Διότι το Βερολίνο έχει χρόνο, το Κίεβο δεν έχει» υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Η ατζέντα μου είναι απλή και περιλαμβάνει μόνο τρία πράγματα: όπλα, όπλα και όπλα» ανέφερε.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η Ουκρανία είναι να της παρασχεθεί ό,τι είναι απαραίτητο για να νικήσει τον ρωσικό στρατό» είπε ο κ. Κουλέμπα.

Συμπλήρωσε ότι οι Ουκρανοί ξέρουν πώς να πολεμούν, πώς να κερδίζουν ,αλλά τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερα όπλα.

«Όσο περισσότερα όπλα λάβουμε και όσο πιο σύντομα φτάσουν στην Ουκρανία τόσες περισσότερες ζωές θα σωθούν, τόσο λιγότερες πόλεις και χωριά θα καταστραφούν και δεν θα υπάρξουν άλλες Μπούτσα» επισήμανε.

Στην ελληνική Βουλή μιλάει σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι 

Βολοντίμιρ Ζελένσκι 

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει σήμερα στις 12 στη Βουλή των Ελλήνων. Η ομιλία του αναμένεται να κρατήσει 15 με 20 λεπτά και να μεταφράζεται ταυτόχρονα από τα ουκρανικά στα ελληνικά. 

Πόλεμος Ουκρανία: Νέο πακέτο ισχυρών κυρώσεων στη Ρωσία - Τι προβλέπεται

Την ομιλία του θα παρακολουθήσει ο πρωθυπουργός μαζί με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Δε θα παραστούν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα συμμετάσχει το ΜέΡΑ25 και οι ανεξάρτητοι. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top