Πόλεμος Ουκρανία: Νέο πακέτο ισχυρών κυρώσεων στη Ρωσία - Τι προβλέπεται

«Αφόρητη βαρβαρότητα στην Μπούτσα» λέει το ΝΑΤΟ

Ένα ακόμη πακέτο ισχυρών κυρώσεων, χωρίς ωστόσο τη διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία, πρότεινε την Τρίτη η Κομισιόν. Στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, κάτι που μπορεί να επιφέρει στη Ρωσία απώλειες 4 δις ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς ότι το ποσό που έδωσε το 2021 η ΕΕ στη Ρωσία για την ενέργεια γενικότερα άγγιξε τα 99 δις, καταλαβαίνει κανείς ότι το μέτρο δεν είναι τόσο δυνατό, όσο θα ήθελαν οι χώρες της Βαλτικής λόγω εγγύτητας με τη Ρωσία και η Γαλλία λόγω εκλογών.  

Το ανατριχιαστικό βίντεο με νεκρούς άμαχους που έδειξε ο Ζελένσκι στον ΟΗΕ

«Εργαζόμαστε για πρόσθετες κυρώσεις, μεταξύ άλλων για τις εισαγωγές πετρελαίου, και εξετάζουμε ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάστηκαν από τα κράτη μέλη, όπως φόροι ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμών, όπως ένας καταπιστευτικός λογαριασμός», έσπευσε να εξηγήσει η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοινώνοντας τις νέες κυρώσεις.

Στην πραγματικότητα, στο μπρα-ντε-φερ της ΕΕ σχετικά με τη διακοπή ή μη της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία, «πέρασε» η γραμμή της Γερμανίας που πρότεινε σταδιακή ενεργειακή ανεξάρτηση. Δηλαδή, πρώτα ο άνθρακας. Μένει να δούμε αν τελικά οι προτάσεις της Κομισιόν -έστω και χωρίς αναφορά σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο- θα εγκριθούν από τους πρέσβεις των 27 κρατών-μελών σήμερα.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης στην Ρωσία, της VTB. Αυτές οι τέσσερις τράπεζες αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα. Αυτό εκτιμάται ότι θα αποδυναμώσει περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας.

Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Διώξτε τη Ρωσία από μόνιμο μέλος 

Επίσης, προτείνεται η απαγόρευση πρόσβασης ρωσικών πλοίων και πλοίων που λειτουργούν υπό ρωσική διοίκηση σε λιμάνια της ΕΕ. Ορισμένες εξαιρέσεις θα καλύπτουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως γεωργικά και διατροφικά προϊόντα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια. Επιπλέον, η Κομισιόν προτείνει την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών επιχειρήσεων οδικών μεταφορών. Η απαγόρευση αυτή θα περιορίσει δραστικά τις επιλογές της ρωσικής βιομηχανίας για την προμήθεια βασικών αγαθών.

Στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών, ύψους 10 δισ. ευρώ, σε τομείς στους οποίους η Ρωσία είναι ευάλωτη όπως σε κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, αλλά και ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφορών, έχουν στόχο να υποβαθμίσουν την τεχνολογική βάση και τη βιομηχανική ικανότητα της Ρωσίας.

«Συγκεκριμένες νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να κόψουμε τη ροή χρήματος της Ρωσίας και των ολιγαρχών της, σε προϊόντα από ξύλο έως τσιμέντο, από θαλασσινά έως ποτά. Με τον τρόπο αυτό, κλείνουμε επίσης τα παραθυράκια μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας», είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιν στη δήλωσή της, περιγράφοντας τις νέες κυρώσεις.

«Επίσης, λαμβάνουμε μια σειρά από πολύ στοχευμένα μέτρα, όπως η γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη», συμπλήρωσε.

Η Κομισιόν προτείνει επίσης περαιτέρω καταλόγους προσώπων για ένταξη στη «μαύρη λίστα». Χθες, 19 μέλη της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσίας στην ΕΕ ανακηρύχθηκαν personae non gratae «για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς», σύμφωνα με απόφαση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις Βρυξέλλες.

ΝΑΤΟ: «Αφόρητη βαρβαρότητα στην Μπούτσα»

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση του πολέμου. Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένουμε μια περαιτέρω ρωσική ώθηση στην ανατολική και νότια Ουκρανία και προσπάθεια των Ρώσων να καταλάβουν ολόκληρο το Ντονμπάς και να δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα προς την κατεχόμενη Κριμαία». Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ χθες ενόψει της έναρξης της διήμερης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένει ότι οι Σύμμαχοι θα αποφασίσουν περαιτέρω οπλική βοήθεια στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στις φρικαλεότητες στην Μπούτσα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε για «αφόρητη βαρβαρότητα που η Ευρώπη δεν έχει δει εδώ και πολλές δεκαετίες» και τόνισε πως «η στοχοποίηση και η δολοφονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου» και συμπλήρωσε ότι «όλοι όσοι ευθύνονται για αυτές τις θηριωδίες πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη». Στη Σύνοδο θα παραστεί και ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Ντμιτρι Κουλέμπα. 

Της Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top