Ο Πούτιν πρέπει να δικαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, λέει ο Μπορέλ

«Η Ρωσία βομβαρδίζει αδιακρίτως»

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πολλούς λόγους» να δικαστεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, σημείωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell

«Αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει και όπως βλέπουμε απαιτείται… Έκανε πολλά και το αξίζει», είπε χαρακτηριστικά.

Josep Borrell

O Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell (φωτ. AP)

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ρωσία βομβαρδίζει αδιακρίτως.

«Η Μαριούπολη είναι αναμφίβολα ένα έγκλημα πολέμου, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το νοσοκομείο. Η Ρωσία δεν είναι σε θέση να καταλάβει πόλεις. Η ουκρανική αντίσταση είναι πολύ ισχυρή, οπότε κάνει ό,τι έκανε στη Συρία ή στην Τσετσενία… βομβαρδίζει. 
Ο ρωσικός στρατός είναι στρατός πυροβολικού. Έτσι βομβαρδίζει, βομβαρδίζει, αδιακρίτως, άλλοτε ένα νοσοκομείο, άλλοτε ένα πεζοδρόμιο ενός σπιτιού», είπε σε συνέντευξη στις Βερσαλλίες, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των 27.

αρμα μάχη στην  Ουκρανία

Ουκρανοί στρατιώτες, καθώς μαίνονται οι μάχες 

Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κατήγγειλε «έναν εντελώς αδικαιολόγητο και αναίτιο πόλεμο, που γίνεται όλο και πιο βίαιος και εντελώς απαράδεκτος για τον πολιτισμένο κόσμο». 

Ουκρανία: Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν το Ντνίπρο – Χτυπήθηκε ψυχιατρείο στο Χάρκοβο

Όπως πρόσθεσε, οι σχέσεις με τη Ρωσία θα είναι ριζικά διαφορετικές μετά από αυτό που μόλις συνέβη.

«Είδαμε πάρα πολλά, αλλά δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Πιστεύω πως έχουμε μπει σε μια νέα σελίδα της ιστορίας της Ευρώπης. Σε μια νέα σελίδα της παγκόσμιας γεωπολιτικής με αυτή τη συμπεριφορά της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Εικόνα καταστροφής στην Ουκρανία, καθώς μαίνονται οι μάχες

Εικόνα καταστροφής στην Ουκρανία, καθώς μαίνονται οι μάχες (φωτ. AP)

Πώς οργανώνεται η παράδοση όπλων από την ΕΕ στην Ουκρανία

Για πρώτη φορά, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξήγησε την οργάνωση των ευρωπαϊκών παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία είναι αυτή που μας λέει τι χρειάζεται. Και τα κράτη μέλη βλέπουν τι εξοπλισμό μπορούν να παρέχουν. Έχουμε ένα κέντρο συγκέντρωσης των αιτημάτων και της προσφοράς, ώστε να αποφύγουμε να στείλουμε δυο φορές τα ίδια πράγματα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η δομή αυτή υπάγεται στη δική του δικαιοδοσία. 

στρατιώτης στην Ουκρανία

O Τζοζέφ Μπορέλ εξήγησε την οργάνωση των ευρωπαϊκών παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία (φωτ. AP)

«Στις Βρυξέλλες, υπάρχει ένα στρατιωτικό επιτελείο στις υπηρεσίες μου. Έχουμε έναν Γάλλο ναύαρχο και έναν Ιταλό στρατηγό που ηγούνται μιας ομάδας 200 αξιωματικών από όλους τους ευρωπαϊκούς στρατούς που κάνουν αυτήν τη δουλειά. Τα κράτη μέλη παρέχουν τον εξοπλισμό και εμείς τον πληρώνουμε» είπε, ο Τζοζέφ Μπορέλ. 

Ουκρανία: Τι λένε οι Έλληνες για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας

Ερωτηθείς σχετικά με τη φύση των όπλων που παραδίδονται επί του παρόντος, εξήγησε ότι ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει πυρομαχικά και καύσιμα, ενώ υπάρχει και βαρύς εξοπλισμός, ιδίως αντιαρματικοί πύραυλοι. 

Την ίδια ώρα, για προφανείς λόγους τακτικής, ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός ερωτώμενος σχετικά με τη μέθοδο παράδοσης στα ουκρανικά σύνορα.

Ουκρανία: Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός στο Κίεβο – Λιμοκτονεί η Μαριούπολη

«Εκεί είναι που γίνεται δύσκολο. Αυτό δεν μπορώ να σας το πω. Για παράδειγμα, η Ουγγαρία δε θέλει να περάσουν από το έδαφός της. Έχει απαγορεύσει τη διέλευση από το έδαφός της. Λέει εγώ πληρώνω για την προσπάθεια του ουκρανικού στρατού, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο για εμένα, γιατί είμαι πολύ κοντά στη Ρωσία», ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top