Ουκρανία: Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν το Ντνίπρο – Χτυπήθηκε ψυχιατρείο στο Χάρκοβο

«Έπεσε» η βόρεια πύλη της Μαριούπολης

Στην πόλη Ντνίπρο  μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα οι μάχες στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να πραγματοποιούν μπαράζ βομβαρδισμών, ισοπεδώνοντας την πόλη για να καμφθεί η ουκρανική αντίσταση. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως βομβαρδίστηκε ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Χάρκοβο.

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου και οι άμαχοι έσπευσαν να κρυφτούν στα καταφύγια. Ακολούθησαν σφοδροί βομβαρδισμοί με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. 

 

 

Τα ρωσικά βομβαρδιστικά έπληξαν έναν παιδικό σταθμό, μια πολυκατοικία και μια διώροφη βιοτεχνία υποδημάτων. 

 

 

Μέχρι σήμερα το Ντίνπρο δεν είχε μπει στο στόχαστρο των ρωσικών επιχειρήσεων, ωστόσο, τα ξημερώματα, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση. 

Tην ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες θα προτείνουν επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας Josep Borrell κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών μελών της ΕΕ στις Βερσαλλίες. 

Ουκρανία: Πληροφορίες ότι οι Ρώσοι «χτύπησαν» ψυχιατρικό νοσοκομείο

Η Ουκρανία κατηγόρησε επίσης τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας, σε μια «βάναυση επίθεση κατά αμάχων» όπως τη χαρακτήρισε περιφερειακός κυβερνήτης. 

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκοβο, ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο τη στιγμή εκείνη, κάποιοι εκ των οποίων ήταν σε αναπηρικά αμαξίδια ή αδυνατούσαν να μετακινηθούν, και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται, δήλωσε ο ίδιος. 

«Είναι ένα έγκλημα κατά αμάχων, μια γενοκτονία κατά του ουκρανικού έθνους», έγραψε ο Σινεχούμποφ στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram. 

Έγκυος τρέχει να σωθεί από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο στη Μαριούπολη

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει άμεσα από ανεξάρτητη πηγή την αναφορά αυτή, σε μια περιοχή όπου έχουν αναφερθεί σφοδρές μάχες από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους στην «ειδική επιχείρηση», όπως τη χαρακτηρίζει, για τον αφοπλισμό και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. 

Η αναφερόμενη επίθεση έρχεται σε συνέχεια του βομβαρδισμού νοσοκομείου στη Μαριούπολη, στην οποία, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν προχθές, Τετάρτη, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Η Ρωσία έχει πει ότι θα ερευνήσει το περιστατικό αλλά κάποιοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις αναφορές για την επίθεση αυτή ως «ψευδείς ειδήσεις». 

 

 

Ο Σινεχούμποφ είπε επίσης ότι ρωσικές δυνάμεις είχαν βομβαρδίσει περιοχές με κατοικίες στο Χάρκοβο 89 φορές σε μία ημέρα αλλά ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τους αμάχους ύστερα από το πλήγμα που δέχθηκε ινστιτούτο με πυρηνικό εργαστήριο. 

Όλοι οι ουκρανικοί σταθμοί πυρηνικής ενέργειας λειτουργούν σταθερά αλλά οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια αντιμετωπίζουν «ψυχολογική πίεση» στο έργο τους ύστερα από την κατάληψή του από ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom. Σύμφωνα με την ίδια, τα επίπεδα ραδιενέργειας σε όλα τα εργοστάσια ήταν αμετάβλητα. 

Ουκρανία: «Έπεσε» η βόρεια πύλη της Μαριούπολης

Την ίδια ώρα η Μαριούπολη βομβαρδίζεται κάθε 30 λεπτά, ενώ η κρίσιμης σημασίας πόλη Βολνοβάχα, «έπεσε».

βομβαρδισμός Ντνίμπρο

Εικόνες καταστροφής στο Ντνίμπρο

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί απαγορευμένα όπλα και επιτίθεται κυρίως σε κατοικημένες περιοχές.

 

 

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ανακοίνωσε πως φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν την πόλη Βολνοβάχα, η οποία αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου στη Μαριούπολη. 

Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε δύο στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε, επίσης, μια υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς επίθεση εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ στην Ουκρανία και τις κατέστησε μη επιχειρησιακές, σύμφωνα πάλιε με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

βομβαρδισμός Ουκρανία

Η βιοτεχνία υποδημάτων που βομβαρδίστηκε στο Ντνίπρο

Ο ίδιος επεσήμανε ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας. 

Ντνίπρο

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τους βομβαρδισμούς στο Ντνίπρο

Το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι περίπου 222.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία προς τη Ρωσία και τις δύο αποσχισθείσας επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Ουκρανία: «Οι Ουκρανοί σκοτώνουν αμάχους στις αυτονομιστικές περιοχές»

Και ενώ η Ρωσία, σύμφωνα με την Ουκρανία, βομβαρδίζει περιοχές όπου βρίσκονται άμαχοι, έτσι και οι ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τους αυτονομιστές, σκοτώνουν πολίτες στην ανατολική Ουκρανία.

Ντνίπρο

Βομβαρδισμοί στο Ντνίπρο

Περισσότεροι από 30 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ραντιόν Μιρόσνικ, αξιωματούχος των αυτονομιστών αρχών, είπε πως έχουν χάσει τη ζωή τους 34 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι σχεδόν 180 μέσα σε 22 ημέρες, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση» των επιθέσεων των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο Λουχάνσκ και στο Ντονέτσκ.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top