Ουκρανία: Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός στο Κίεβο – Λιμοκτονεί η Μαριούπολη

Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν πολλές πόλεις

Το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Star για τις εξελίξεις  στην Ουκρανία 

Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία δύο εβδομάδες μετά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, με τον ρωσικό κλοιό γύρω από το Κίεβο να σφίγγει ασφυκτικά. 

Στη Μαριούπολη όσοι κάτοικοι έχουν απομείνει ζουν υπό τραγικές συνθήκες, χωρίς ρεύμα, νερό, θέρμανση και τρόφιμα. 

Ουκρανία: Ρωσικά τανκς στις παρυφές του Κιέβου

Ρωσικά τανκς έχουν φτάσει πλέον στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν, έχοντας ήδη φτάσει στα βόρεια και τα δυτικά προάστιά της. 

 

 

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι στήλες καπνού έβγαιναν από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων στη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου. 

βομβαρδισμός Ουκρανία

Βομβαρδισμένο τανκ

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν μάχες για τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την ουκρανική πρωτεύουσα. 

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε χθες πως ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις. 

 

 

«Σε Χάκοβο, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε.

«Το ίδιο είδος κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με πολλές γραμμές προώθησης των ρωσικών στρατευμάτων», πρόσθεσε. 

βομβαρδισμένο νοσοκομείο

Η Μαριούπολη έχει σχεδόν ισοπεδωθεί

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ρωσικός στρατός προέλασε περίπου 5 χιλιόμετρα τις προηγούμενες 24 ώρες κι έχει επομένως αποκτήσει κάποια ορμή.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει ισχυρή άμυνα και παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. 

στρατιώτες

Ουκρανοί στρατιώτες προετοιμάζονται για την μεγάλη μάχη στο Κίεβο

«Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας», είπε.

Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.

 

 

Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.

Ουκρανία: Βομβάρδισαν το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο

Στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων βρέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης και το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, σύμφωνα με ουκρανό αξιωματούχο.

Ο αντιδραστήρας είναι απενεργοποιημένος, ενώ το κτίριο υπέστη ζημιές από την επίθεση.

βομβαρδισμός

Εικόνα από βομβαρδισμό ρωσικού τανκ

Λίγα λεπτά νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές από την Ουκρανία, μετέδωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε ξενώνα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Ουκρανία: Μάχες με ρωσικές φάλαγγες και «βροχή» πυραύλων της Μόσχας

Την ίδια ώρα «στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη στο Σκιμπίν», σύμφωνα με στρατιώτη, ο οποίος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια φάλαγγα ρωσικών αρμάτων μάχης καταστράφηκε εν μέρει.

Βροχή ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου πέντε χιλιόμετρα από τα όρια του Κιέβου, μερικοί από τους οποίους προσγειώθηκαν καμιά εικοσαριά μέτρα από την ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

εκκλησία βομβαρδισμένη

Στη Μαριούπολη οι κάτοικοι ζουν χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση

Οι πύραυλοι έπληξαν πολλά σπίτια του χωριού, στο οποίο πλησίαζαν τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα και όπου οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν μόνον ελάχιστη παρουσία.

«Οι Ρώσοι μπήκαν σήμερα το πρωί στο χωριό», δήλωσε ένας 38χρονος κάτοικος, ο Βασίλ Ποπόφ. «Είναι τρομακτικό, αλλά τι θέλετε να κάνουμε, κατοικούμε εδώ και δεν υπάρχει κάποιο μέρος που να μπορούμε να πάμε ή να καταφύγουμε».

Ουκρανία: Σε φρούριο έχει μετατραπεί το Κίεβο

Γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα του Κιέβου, που είχε πριν από τον πόλεμο σχεδόν 3,5 εκατ. κατοίκους, οι ουκρανικές αρχές δεν διαθέτουν πλέον σήμερα παρά μόνο δρόμους που πηγαίνουν προς τον νότο για την απομάκρυνση των αμάχων και τον ανεφοδιασμό της πόλης.

τραυματίες

Χιλιάδες άμαχοι έχουν τραυματιστεί από τις ρωσικές βόμβες

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο, ο μισός πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Κιέβου έχει φύγει αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ένας στους δύο κατοίκους του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη. Σήμερα, κάτι λιγότερο από δύο εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται εδώ», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση.

«Ωστόσο, το Κίεβο έχει μετατραπεί σε φρούριο» είπε ο Κλίτσκο, κατά τη 15η ημέρα της ρωσικής εισβολής: «Κάθε δρόμος, κάθε κτίριο, κάθε σημείο ελέγχου έχει οχυρωθεί».

βομβαρδισμένο κτίριο

Το σφυροκόπημα της Ουκρανίας από τις ρωσικές δυνάμεις είναι ανελέητο

Στη βορειοδυτική πλευρά της πρωτεύουσας, οι σφοδροί βομβαρδισμοί εδώ και πάνω από μία εβδομάδα έχουν καταστρέψει ολόκληρες συνοικίες σε ορισμένες κοινότητες. 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τα σχεδόν αδιάκοπα πυρά του πυροβολικού για να φύγουν από την Μπούτσα και το Ιρπίν και να φτάσουν στην πρωτεύουσα, όπου η κατάσταση ήταν πιο ήσυχη.

Ουκρανία: Η Μαριούπολη λιμοκτονεί

Δραματική είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη, η οποία λιμοκτονεί. 

Οι κάτοικοι της πόλης εδώ και μέρες ζουν υπό πολιορκία, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο. 

πρόσφυγες

Εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν ξεριζωθεί από την πατρίδα τους

Στο μεταξύ, έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες προσπάθειες εκκένωσης αμάχων και μεταφοράς προμηθειών στη Μαριούπολη, ωστόσο έχουν αποτύχει παταγωδώς. 

Η Ουκρανία είπε ότι μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που κατευθυνόταν προς την πόλη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω εξαιτίας των συγκρούσεων.

Ο Σάσα Βόλκοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Ουκρανία, περιέγραψε τις φρικτές σκηνές που διαδραματίζονται στη Μαριούπολη, κατά τη 15η ημέρα του πολέμου. 

Η πόλη βρίσκεται υπό συνεχή πολιορκία και είναι χωρίς νερό, ηλεκτρισμό και υπηρεσίες διαδικτύου εδώ και μέρες, καθώς υφίσταται σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμούς από τα ρωσικά στρατεύματα, που την έχουν περικυκλώσει.

κηδεία

Ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε πως στη Μαριούπολη σκάβουν ομαδικούς τάφους και θάβουν τους νεκρούς

Τώρα, ο κ. Βολκόφ λέει ότι οι άνθρωποι «άρχισαν να επιτίθενται ο ένας στον άλλον για να βρουν φαγητό». 

Σε ένα ηχητικό που δημοσίευσε ο Ερυθρός Σταυρός στον λογαριασμό του στο Twitter, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας περιέγραψε πως οι άνθρωποι «αρρωσταίνουν ήδη λόγω του κρύου. Δεν έχουν πού να πάνε. Ειδικά οι άνθρωποι που είναι περιορισμένοι σε μικρούς χώρους».

Τόνισε ακόμη ότι ενώ μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν φαγητό, «δεν είμαι σίγουρος πόσο θα κρατήσει αυτό. Φέρνουμε το φαγητό που έχουμε στα σπίτια μας και πάμε και σε άλλα κατεστραμμένα σπίτια των συναδέλφων μας για να πάρουμε όσα τρόφιμα έχουν απομείνει. Έχουμε φαγητό για μερικές ημέρες», σημείωσε ο κ. Βολκόφ.

τανκσ

Σφοδρές μάχες μαίνονται στα περίχωρα του Κιέβου

«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τσακώνονται για το φαγητό. Κάποιοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο ενός ανθρώπου για να του πάρουν τη βενζίνη» είπε ο Σάσα Βολκόφ, ο οποίος εργάζεται για τον Ερυθρό Σταυρό. Έχει ήδη οργανωθεί μια «μαύρη αγορά», όπου μπορεί κανείς να βρει λαχανικά, όχι όμως και κρέας, πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι δεν έχουν πού να πάνε και συχνά μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην πόλη επισκέφθηκαν τα κατεστραμμένα σπίτια για να δώσουν τρόφιμα στους ενοίκους τους, για να επιβιώσουν για λίγες ημέρες.

«Πολλοί από εμάς αρρωστήσαμε εξαιτίας του κρύου και της υγρασίας», πρόσθεσε.

Περίπου 65 άνθρωποι κρύβονται στο κτίριο όπου βρίσκεται ο Βολκόφ. «Το καταφύγιο στο υπόγειο είναι αποκλειστικά για τα παιδιά και τις μητέρες τους. Όλοι άλλοι, άνω των 12 ετών, κοιμούνται στα γραφεία», εξήγησε.

Αντιδήμαρχος Μαριούπολης: 1.207 πτώματα έχουν περισυλλεγεί από τους δρόμους

Σε δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος της πολιορκούμενης Μαριούπολης λέει ότι δεν γνωρίζει πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί συνολικά στην πόλη, αλλά ο πιο πρόσφατος αριθμός είναι 1.207.

Αυτά είναι «απλώς, πτώματα που μαζέψαμε από το δρόμο», είπε ο Σερχέι Ορλόφ στο BBC, και πρόσθεσε ότι 47 άνθρωποι είχαν ταφεί σε έναν ομαδικό τάφο, καθώς δεν ήταν δυνατό να φτάσουν σε χώρους ταφής έξω από την πόλη. «Δεν ταυτοποιήθηκαν όλοι», σημείωσε. «Οι κάτοικοι σκάβουν διαρκώς μαζικούς τάφους».

παιδιά Ουκρανία

Μητέρες και παιδιά αναζητούν διέξοδο από τον εφιάλτη του πολέμου

Σε βίντεο που ανήρτησαν ουκρανικά ΜΜΕ φαίνεται νέα επίθεση στη Μαριούπολη, στην ίδια περιοχή όπου βομβαρδίστηκε χθες, Tετάρτη, νοσοκομείο παίδων, με τρεις νεκρούς, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει διεθνής κατακραυγή, αν και η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι το εν λόγω νοσοκομείο είχε εκκενωθεί.

Δέος προκαλεί ο τεράστιος κρατήρας που διακρίνεται στο βίντεο, στη μέση της κατεστραμμένης πόλης.

Ουκρανία: Πάνω από 30 άμαχοι νεκροί στις περιοχές των αυτονομιστών 

Πάνω από τριάντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ραντιόν Μιρόσνικ, αξιωματούχος των αυτονομιστών αρχών, είπε πως έχουν χάσει τη ζωή τους 34 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι σχεδόν 180 μέσα σε 22 ημέρες, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση» των επιθέσεων των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων επιβραδύνθηκε 

Η Ρωσία έχει δώσει εντολή σε μεγάλο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων στην Ουκρανία να περικυκλώσουν πόλεις-κλειδιά, επιβραδύνοντας έτσι την προέλασή της, υποστήριξε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Ουκρανία πόλεμος

Η Μαριούπολη είναι μια ισοπεδωμένη πόλη

«Εξαιτίας της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση έχει δεσμεύσει έναν αυξημένο αριθμό των δυνάμεων που έχει αναπτύξει για να περικυκλώσει πόλεις-κλειδιά. Ως εκ τούτου έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες δυνάμεις που θα συνέχιζαν την προέλασή τους και επιβραδύνεται περαιτέρω η ρωσική πρόοδος», αναφέρει σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαδηλώσεις κατά της ρωσικής κατοχής αναφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε πόλεις της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας. Στην Χερσώνα, μάλιστα, ο ρωσικός στρατός φέρεται να προχώρησε σε περίπου 400 συλλήψεις διαδηλωτών.

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για μια «επίθεση» εναντίον ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Μαριούπολη        

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τέλος τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε «επίθεση» στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έπαυσαν πυρ», κατήγγειλε. «Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να στείλω οχηματοπομπή προς τη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό, φάρμακα (...). Όμως οι δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν επίθεση με άρμα μάχης ακριβώς εκεί από όπου θα πέρναγε ο ανθρωπιστικός διάδρομος», πρόσθεσε.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τις υπηρεσίες του, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε επίσης πως περίπου 100.000 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν τις δύο τελευταίες ημέρες από άλλες ουκρανικές πόλεις όπου μαίνονται εχθροπραξίες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top