Ουκρανία: Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός για το πρωί της Τετάρτης

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για το Κίεβο - Πιθανή μια νέα επίθεση

Νέα κατάπαυση του πυρός για το πρωί της Τετάρτης για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες περιοχές, ανακοίνωσε η Ρωσία. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι πολύ κρίσιμα, καθώς είναι πιθανή μια επίθεση στο Κίεβο ακόμα και τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών (ISW).

Αποθέωσαν τον Ζελένσκι στο βρετανικό Κοινοβούλιο: «Θα συνεχίσουμε τη μάχη»

Σύμφωνα με την ανάλυση του διάσημου think tank, οι επόμενες 24 με 96 ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το Κίεβο, καθώς οι Αμερικανοί προβλέπουν ότι οι Ρώσοι θα την καταλάβουν ακόμα και απόψε. Αυτήν την εκτίμηση την βασίζουν στο γεγονός ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά προάστια της πόλης.

Ουκρανία: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο

πόλεμος στην Ουκρανία

Βομβαρδισμένα κτίρια στο Χάρκοβο - AP Image

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η επιτυχία ή όχι αυτής της επιχείρησης θα κριθεί από την δυνατότητα των Ρώσων να ανεφοδιαστούν, να αναδιοργανωθούν και να σχεδιάσουν σκόπιμες και συντονισμένες ταυτόχρονες επιχειρήσεις κατά μήκος των διαφόρων αξόνων προέλασης γύρω και μέσα στην πρωτεύουσα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον, Δημήτρης Σουλτογιάννης.

Ουκρανία: 41 νεκρά παιδιά μέχρι σήμερα - Ο τραγικός απολογισμός

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές φάλαγγες έχουν περικυκλώσει το Κίεβο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σήμερα ότι μια νέα ρωσική φάλαγγα προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη.

Η προώθηση της πρώτης, μεγάλης φάλαγγας από τον βορρά προς το Κίεβο δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο εδώ και αρκετές ημέρες, λόγω της ουκρανικής αντίστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι σε θέματα ανεφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης. 

πόλεμος στην Ουκρανία

Αυτή η φάλαγγα δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από το αεροδρόμιο του Χοστόμελ, που απέχει 20 χιλιόμετρα από το Κίεβο, ενώ μια άλλη είναι μπλοκαρισμένη στο Τσερνίχιφ, 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Η τρίτη φάλαγγα που κατεβαίνει από τα βορειοανατολικά εντάσσεται στις «προσπάθειες» της Μόσχας «να περικυκλώσει το Κίεβο και να το αναγκάσει να συνθηκολογήσει», συνέχισε. «Καθώς δεν έχουν κάνει την πρόοδο που πιστεύαμε ότι ανέμεναν, αύξησαν τους βομβαρδισμούς στην πόλη με πυραύλους, ρουκέτες, βλήματα του πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα», πρόσθεσε ο ίδιος.
 

ΗΠΑ: Ο Πούτιν ενδέχεται να κλιμακώσει την επίθεση στην Ουκρανία

Οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποστήριξαν σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενδέχεται να κλιμακώσει την επίθεση στην Ουκρανία, παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες του και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω των διεθνών κυρώσεων, προειδοποιώντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες».

«Οι αναλυτές μας εκτιμούν ότι ο Πούτιν είναι απίθανο να αποθαρρυνθεί από τέτοια εμπόδια και, αντίθετα, μπορεί να κλιμακώσει τον πόλεμο», είπε η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην ετήσια ακρόαση με αντικείμενο τις παγκόσμιες απειλές.

Ουκρανία - Ιρπιν

Εικόνες πολέμου στην περιοχή Ιρπίν - AP Image

Με την ένταση να έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μιας «ακούσιας κλιμάκωσης», σημείωσε η Χέινς.

Η ανακοίνωση του Πούτιν ότι αυξάνει την ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας ήταν «ασυνήθιστη» αλλά οι αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών δεν παρατήρησαν αλλαγές στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, περά από όσες είχαν εντοπίσει κατά τη διάρκεια προηγούμενων διεθνών κρίσεων, πρόσθεσε η Χέινς.

καταφύγια Μαριούπολη

Πρόσφυγες σε καταφύγιο στην Μαριούπολη - AP Image

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο Πούτιν είναι θυμωμένος και απογοητευμένος»

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συμφώνησε με την εκτίμηση της Χέινς ότι η Ρωσία είναι απίθανο να υπαναχωρήσει. «Πιστεύω ότι ο Πούτιν είναι θυμωμένος και απογοητευμένος αυτήν τη στιγμή. Είναι πιθανόν να προσπαθήσει να συντρίψει τον ουκρανικό στρατό, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι απώλειες αμάχων», υποστήριξε.

Ακόμα, ο ίδιος και οι αναλυτές της CIA δε βλέπουν πάντως πώς θα μπορέσει ο Πούτιν να επιτύχει τον στόχο του, δηλαδή να καταλάβει το Κίεβο και να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ένα φιλορωσικό καθεστώς-μαριονέτα.

Ο Μπερνς είπε επίσης ότι η κινεζική ηγεσία «ανησυχεί» για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, παρά την άρνησή της να καταδικάσει τη Ρωσία ή να χαρακτηρίσει «εισβολή» την επίθεση. Οι Κινέζοι δεν περίμεναν τις σημαντικές δυσκολίες που επρόκειτο να συναντήσουν οι Ρώσοι και είναι άφωνοι για τρεις λόγους:

  • από τη ζημιά στη φήμη τους λόγω της στενής σχέσης τους με τον πρόεδρο Πούτιν
  • από τις οικονομικές επιπτώσεις, σε μια περίοδο που ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος από εκείνον που βίωναν εδώ και τρεις δεκαετίες
  • από τον τρόπο με τον οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφερε τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς πολύ πιο κοντά

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top