Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Οδησσό που αντιστέκεται ακόμα  

Κρίσιμες οι στιγμής για την εμβληματική για τον Ελληνισμό πόλη  

Στα χέρια των Ρώσων βρίσκεται σχεδόν όλος ο Νότος της Ουκρανίας. Η εμβληματική για τον Ελληνισμό πόλη, στην οποία ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία και έχει έντονη παρουσία και σήμερα το ελληνικό στοιχείο, αντιστέκεται σθεναρά. Αν τα στρατεύματα της Μόσχας στραφούν προς τα εκεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος προς το Κίεβο. «Δεν παραχωρούμε σπιθαμή γης στον Πούτιν», λένε οι κάτοικοι της πόλης, μιλώντας στο Star.   

Ουκρανία: Επτά νεκροί από αεροπορική επίθεση σε χωριό του Κιέβου
 

Από τη στρατιά της Κριμαίας ξεκίνησαν οι επιθέσεις στον Νότο: Μελιτούπολη και Μαριούπολη έχουν «σαρωθεί». Πλέον, στα βορειο-δυτικά βάλλεται και η Ζαπορίζια, στις όχθες του Δνείπερου. Επιθέσεις δέχονται και πόλεις αριστερά του ποταμού. Η Χερσώνα ήδη «έπεσε». Αν οι ρωσικές δυνάμεις κινηθούν προς Οδησσό και συνεχίσουν προς τα επάνω, το Κίεβο είναι βρίσκεται απλώς μία ευθεία εκεί. Μέσω Ουμάν θα πολιορκήσουν από τον Νότο την ουκρανική πρωτεύουσα.  

Χάρτης με τη στρατηγική θέση της Οδησσού στην Ουκρανία

Χάρτης με τη στρατηγική θέση της Οδησσού στην Ουκρανία   

Ανοιχτά της Λήμνου το τεράστιο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Χάρι Τρούμαν»! 

Οι κάτοικοι της 4ης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, παίρνουν τα όπλα στα χέρια και δηλώνουν έτοιμοι να παλέψουν για την πατρίδα τους. 

Ο Γενικός Πρόξενος της Οδησσού στο Star  

Σε επικοινωνία του Star με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, ο Δημήτρης Δόχτσης αναφέρεται στις δραματικές στιγμές που ζει η πόλη, η οποία ετοιμάζεται για επίθεση των στρατευμάτων της Ρωσίας και πολιορκία. Ο ίδιος διαβεβαιώνει την Κατερίνα Τσαμούρη ότι «δε θα αφήσουμε κανέναν Έλληνα πολίτη πίσω» για την περίπτωση που χρειαστεί νέα επιχείρηση, όπως η «Νόστος 3» από τη Μαριούπολη.  

Δένδιας: Στη Μολδαβία το κομβόι των Ελλήνων από την Ουκρανία

 
«Σφυροκοπείται» ανελέητα η Μαριούπολη - Μπαράζ βομβαρδισμών 

Στην Μαριούπολη, που βομβαρδίζεται ανελέητα από τους Ρώσους, έχει εγκλωβιστεί ο κύριος Ευκλείδης, ο οποίος δηλώνει:  

«Από προχθές που έφυγαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι, δεν έχει σταματήσει η μάχη. Μας έκλεισαν ρεύμα, νερό, τίποτα δεν έχει».  

Τι περιγράφει εγκλωβισμένος Έλληνας ναυτικός στο Star   

Εγκλωβισμένοι παραμένουν και οι Έλληνες ναυτικοί στο λιμάνι Γιούζνε της Οδησσού. Μ' έναν εξ αυτών κατάφερε να συνομιλήσει ο δημοσιογράφος του Star Γιάννης Σωτηρόπουλος. 

«Η κατάσταση στην περιοχή είναι λίγο τεταμένη εκεί που βρισκόμαστε. Το λιμάνι είναι κλειστό. Κάθε βράδυ υπάρχει πλήρης συσκότιση» δηλώνει ο ναυτικός.  

Το λιμάνι της Οδησσού στο οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι Έλληνες ναυτικοί

Το λιμάνι της Οδησσού στο οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι Έλληνες ναυτικοί   

Δένδιας: Νοιαζόμαστε για την ομογένεια στην Ουκρανία 

«Η Ελλάδα έχει μια σημαντική μειονότητα 150.000 ανθρώπων εκεί. Νοιαζόμαστε για αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.  

Ο Νίκος Δένδιας είχε σύντομο τετ-α-τετ με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου στη σύνοδο, λίγες ώρες μετά το «άνοιγμα» του Πρωθυπουργού για συνάντηση με τον Ερντογάν, με αφορμή το Ουκρανικό. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top