ΗΠΑ: Προειδοποίηση για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε 48 ώρες

Στόχος το Κίεβο - Τα δύο σενάρια εισβολής

Για στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας μέσα στις επόμενες 48 ώρες προειδοποιούν οι ΗΠΑ την Ουκρανία, σύμφωνα με το αμερικανικό Newsweek.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Σουλτογιάννη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αποκάλυψαν στο περιοδικό Newsweek ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη γειτονική χώρα εντός των επόμενων 48 ωρών. 

ΕΕ: Σε ισχύ η δέσμη κυρώσεων για τη Ρωσία - Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα

Η αξιολόγηση του Πενταγώνου περιλαμβάνει ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, με πυραύλους κρουζ και χερσαία εισβολή. 

Ο αξιωματούχος είπε στο Newsweek ότι η εισβολή θα περιλαμβάνει όχι μόνο μια προώθηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή Ντονμπάς που ελέγχεται από τους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά,  αλλά και επιχειρήσεις ρωσικών στρατευμάτων  από τα βόρεια σύνορα με την Λευκορωσία και προς την πρωτεύουσα Κίεβο.

Ζελένσκι: «Θα πολεμήσουμε μόνοι»

Με κομμένη την ανάσα Ουκρανοί και Ρώσοι περιμένουν τον Πούτιν να πατήσει το κουμπί της εισβολής. Ο Ζελένσκι κήρυξε μερική επιστράτευση στη χώρα του και πριν από λίγο ξεκαθάρισε με νέο δραματικό διάγγελμα πως γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ουκρανία δεν ανήκει ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πολεμήσει μόνη.   

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα για 30 μέρες

«Η Ουκρανία δεν είναι μέρος οποιασδήποτε συμμαχίας ασφάλειας. Δεν είναι μέλος πουθενά. Εμείς αμυνόμαστε μόνοι μας με την υποστήριξη των εταίρων μας» δηλώνει ο Πρόεδρος της χώρας. 

Ο Πούτιν στήνει πελώριο στρατόπεδο στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν νέα ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων και αντίσκηνα.

Πάνω από 100 φορτηγά με Ρώσους  στρατιώτες από την περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας κατευθύνονται προς την Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.

Κρίση στην Ουκρανία: Με αυστηρές κυρώσεις απαντούν ΗΠΑ και Ε.Ε. στη Ρωσία

Σε σχολείο στο Χάρκοβο οι μαθητές κάνουν πρόβα πολέμου. Φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη και μαθαίνουν τους τύπους εκρηκτικών. 

Ουκρανία: Εντολή Ζελένσκι για επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών

Ο Ζελένσκι νιώθοντας την καυτή ανάσα του Πούτιν στο σβέρκο του δίνει εντολή για επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών. 

Ουκρανία: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συγκάλεσε ο Σαρλ Μισέλ

Από την άλλη ο Βλάντιμιρ Πούτιν μιλάει για «διαπραγματεύσεις» αλλά παράλληλα αναπτύσσει στρατεύματα: «Η χώρα μας παραμένει ανοικτή για απευθείας και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων για τα πιο περίπλοκα ζητήματα. Αλλά θα επαναλάβω: τα συμφέροντα της Ρωσίας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι αδιαπραγμάτευτα». 

Δύο σενάρια για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν δύο σενάρια ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Το πρώτο θέλει τον Πούτιν να σχηματίζει ένα διάδρομο κλειδί έως την πόλη Χερσώνα. Έτσι, στραγγαλίζει διά θαλάσσης τους Ουκρανούς μετατρέποντας την Αζοφική θάλασσα σε ρωσική λίμνη. Έτσι, ενώνει τις δύο ανεξάρτητες περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ με την Κριμαία που για εκείνον ανήκει ήδη στον κορμό της Ρωσίας. 

Το δεύτερο σενάριο στοχεύει στο ποταμό Δνείπερο, ένα τεράστιο φυσικό σύνορο. Το συγκεκριμένο σχέδιο του Πούτιν έδωσαν στη δημοσιότητα οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίας ενημερώνοντας το Βρετανικό ΥΠΕΞ. Η Ρωσία εισβάλει πάνω από το Χάρκοβο και πιέζει τις ουκρανικές δυνάμεις με πελώρια μηχανοκίνητη κινητοποίηση, τεμαχίζοντας έτσι την Ουκρανία στα δύο. Τελικός στόχος του Πούτιν είναι η κατάληψη του Κιέβου. 

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top