Πρίγκιπας Κάρολος: Η Σκότλαντ Γιαρντ ξεκινά έρευνα για το ίδρυμά του

Πώς εμπλέκεται Σαουδάραβας επιχειρηματίας

πρίγκιπας Κάρολος

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για το ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου, μετά από υποψίες ότι δωρεές προς το ίδρυμα είχαν ως αντάλλαγμα την απόδοση τιμητικών τίτλων και σε μία περίπτωση τη διευκόλυνση της απόκτησης της βρετανικής υπηκοότητας σε Σαουδάραβα επιχειρηματία.

«Η Μητροπολιτική Αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για ισχυρισμούς περί παραβιάσεων του νόμου 1925 σχετικά με τους τιμητικούς τίτλους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σκότλαντ Γιαρντ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Η αστυνομία ήρθε σε επαφή με πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι διαθέτουν σχετικές πληροφορίες και είχαν σχέση με το Ίδρυμα του Πρίγκιπα, ο οποίος φέρεται να χορήγησε ορισμένα συναφή έγγραφα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

πρίγκιπας Κάρολος

Έρευνα στο ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου ξεκινά η Σκότλαντ Γιάρντ - AP Image

Το σκάνδαλο με την παρασημοφόρηση Σαουδάραβα επιχειρηματία

Ο πρώην προσωπικός βοηθός του πρίγκιπα Καρόλου, Μάικλ Φόσετ, βαρύνεται από υποψίες ότι εκμεταλλεύθηκε την επιρροή του για να βοηθήσει τον Σαουδάραβα επιχειρηματία, Μαχφούζ Μαρέι Μουμπάρακ μπιν Μαχφούζ, γενναιόδωρο δωρητή του Ιδρύματος, να λάβει παράσημο.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, ο Σαουδάραβας παρασημοφορήθηκε κατά την διάρκεια ιδιωτικής τελετής στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ τον Νοέμβριο 2016. Η εκδήλωση δεν περιλαμβανόταν στη δημοσιευμένη επίσημη λίστα των βασιλικών εκδηλώσεων. 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η παρασημοφόρηση διευκόλυνε την απόκτηση της βρετανικής υπηκοότητας από τον επιχειρηματία. 

Ο Μαχφούζ Μαρέι Μουμπάρακ μπιν Μαχφούζ, ο οποίος αρνείται κάθε κατηγορία, είχε χρηματοδοτήσει με μεγάλα χρηματικά ποσά σχέδια του Ιδρύματος του πρίγκιπα Καρόλου. Ο Μάικλ Φόσετ παραιτήθηκε τον Νοέμβριο 2021.

Παράλληλα, ο βρετανικός Τύπος αποκάλυψε ότι το ίδρυμα του μελλοντικού βασιλιά έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εκ μέρους Ρώσου χορηγού, πράγμα που προκάλεσε την έναρξη έρευνας του ανεξάρτητου οργανισμού που ρυθμίζει τις δραστηριότητες των φιλανθρωπικών οργανώσεων στην Σκωτία. Ο πρόεδρος του ιδρύματος παραιτήθηκε αρνούμενος οποιαδήποτε ευθύνη. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top