Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκασε την Τουρκία για φυλάκιση δημοσιογράφου

Ο Ντενίζ Γιουτσέλ είχε καλύψει την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα

ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για τη φυλάκιση το 2017 και το 2018 του πρώην ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ, μια υπόθεση που είχε δηλητηριάσει τις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζει την Τουρκία για φυλάκιση δημοσιογράφου

Ο Γιουτσέλ, ο οποίος είχε καλύψει για τη συντηρητική εφημερίδα τη γενικευμένη καταστολή μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τον Ιούλιο του 2016 στην Τουρκία εναντίον του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «προφυλακίστηκε και παρέμεινε προφυλακισμένος ενώ δεν υπήρχαν εύλογοι λόγοι για να θεωρηθεί ύποπτος για διάπραξη ποινικού αδικήματος», αναφέρει το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

«Η στέρηση της ελευθερίας» του 48χρονου δημοσιογράφου «αποτελεί 'ανάμιξη' στην άσκηση απ' αυτόν τον τελευταίο του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης», συνεχίζει το πανευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αυτό το τελευταίο υπενθυμίζει «πως η προσωρινή κράτηση επικριτικών φωνών δημιουργεί πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα, τόσο για το πρόσωπο που κρατείται όσο και για ολόκληρη την κοινωνία».

«Η επιβολή ενός μέτρου που έχει αποτέλεσμα τη στέρηση της ελευθερίας (...) παράγει αναπόφευκτα αποτρεπτικό αποτέλεσμα επί της ελευθερίας της έκφρασης εκφοβίζοντας την κοινωνία των πολιτών και φιμώνοντας τις αποκλίνουσες φωνές», επισήμανε επίσης το δικαστικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η σύλληψη του Ντενίζ Γιουτσέλ το Φεβρουάριο του 2017 είχε προκαλέσει ένα κύμα αγανάκτησης και κινητοποίησης στη Γερμανία και είχε δηλητηριάσει τις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα, δύο χώρες που συνδέονται κυρίως λόγω της παρουσίας τριών εκατομμυρίων Τούρκων στη Γερμανία.

Ο Ντενίζ Γιουτσέλ απελευθερώθηκε τελικά το Φεβρουάριο 2018 και του δόθηκε η άδεια να εγκαταλείψει την Τουρκία για τη Γερμανία, κάτι που οδήγησε στο να ξεπαγώσουν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το Μάιο 2019, το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως ο Γιουτσέλ είχε υποστεί παραβίαση του δικαιώματός του στην ελευθερία και την ασφάλεια, καθώς και του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου.

Νέα δολοφονία δημοσιογράφου στο Μεξικό - Τον απήγαγαν και τον σκότωσαν

Όμως τον Ιούλιο 2020, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε ερήμην τον δημοσιογράφο σε φυλάκιση δύο ετών, εννέα μηνών και 22 ημερών για «τρομοκρατική προπαγάνδα» για λογαριασμό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), έπειτα από μια δίκη η οποία είχε προκαλέσει νέες διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία.

Η Τουρκία βρίσκεται στην 153η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου.Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Άγκυρα να καταβάλει 13.300 ευρώ ως αποζημίωση στον Γιουτσέλ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top