Κι όμως! Tα φυτά μιλάνε και... «ουρλιάζουν» όταν στρεσάρονται

Έντομα, ζώα και άλλα φυτά μπορούν να τα ακούσουν

φυτά

Και όμως, τα φυτά δεν είναι μόνο ζωντανοί οργανισμοί που αναπτύσσονται και φωτοσυνθέτουν, αλλά έχουν και την ικανότητα να… μιλάνε και να «ουρλιάζουν» σε συνθήκες στρες!

Αυτό τουλάχιστον έδειξαν τα στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τον Ιτζάκ Καΐτ. Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στη βάση δεδομένων bioRxiv, τοποθέτησαν ευαίσθητα μικρόφωνα κοντά σε ντοματιές και φυτά καπνού, που βίωναν συνθήκες στρες.

Τα μικρόφωνα «έπιασαν» υπερηχητικά ουρλιαχτά από απόσταση περίπου δέκα εκατοστών.

Οι ήχοι είναι στην γκάμα των 20 έως 100 kilohertz, η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή από μερικούς οργανισμούς σε απόσταση έως πέντε μέτρων από τα φυτά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κραυγές αυτές ακούγονται από ορισμένα έντομα, αλλά και ζώα και φυτά.

φυτά

Τα διψασμένα φυτά του καπνού, π.χ., έχουν πιο δυνατή «φωνή» από τα φυτά που τους κόβονται τα φύλλα.

Οι ντοματιές βγάζουν κατά μέσο όρο περίπου 35 υπερηχητικές κραυγές την ώρα σε περίπτωση έλλειψης νερού και 25 όταν κάποιος κόβει ένα κλαδί τους.

Από την άλλη, φυτά χωρίς τέτοιους παράγοντες στρες εκπέμπουν λιγότερη από μία υπερηχητική κραυγή ανά ώρα.

Κάθε φυτό έχει τη δική του, ξεχωριστή υπερηχητική «υπογραφή»

Με τη βοήθεια προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης που έκανε αναλύσεις των ήχων σε υπολογιστή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε φυτό έχει τη δική του υπερηχητική «υπογραφή», ξεχωριστή για τις τρεις κατηγορίες «ξηρασία», «κόψιμο», «ανέπαφο».

Στο μέλλον οι γεωργοί μπορεί να χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία για να «ακούνε» τις καλλιέργειες στα χωράφια τους, όπως π.χ. για το κατά πόσο χρειάζονται περισσότερο νερό, κάτι το οποίο είναι ολοένα και πιο αναγκαίο λόγω της κλιματικής αλλαγής.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top