Κορωνοϊός Μπουρλά: Πότε ξεμπερδεύουμε με την πανδημία

«Θα πάρουμε σύντομα τη ζωή μας πίσω»

Αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά σε συνέντευξη του στη Le Figaro.

«Θα πάρουμε σύντομα τη ζωή μας πίσω… είμαστε σε καλή θέση να το πετύχουμε αυτό την άνοιξη, χάρη σε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», διαβεβαίωσε ο CEO της Pfizer.

Κορωνοϊός: Η ημερομηνία-κλειδί για την άρση των μέτρων

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί για πολλά ακόμη χρόνια, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι το τελευταίο πανδημικό κύμα, στο οποίο θα επιβληθούν περιορισμοί. Λίγες μέρες πριν μάλιστα είχε προβλέψει ότι SARS-CoV-2 μπορεί να κρατήσει και δέκα χρόνια. 

Όπως είπε, η εταιρεία του θα αναθέσει στη γαλλική Novasep ένα μέρος της παγκόσμιας παραγωγής του αντιικού χαπιού κατά της covid-19, Paxlovid.

«Ένα κοινό φάρμακο μπορεί να υποβαθμίσει τον κορωνοϊό σε...απλό κρυολόγημα»

«Ο αμερικανικός φαρμακευτικός όμιλος θα επενδύσει περισσότερα από 520 εκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία σε διάστημα πέντε ετών», υποστηρίζει ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, στη «Le Figaro».

Έτσι θα ενισχυθούν οι παραγωγικές ικανότητες της Pfizer και θα ξεκινήσει η παραγωγή του χαπιού κατά του κορωνοϊού στο εργοστάσιο της Novasep στο Mourenx.

Κορωνοϊός: Κοκτέιλ τριών φαρμάκων φαίνεται να αποδυναμώνει τον ιό

Σύμφωνα με την Pfizer, η θεραπεία με το χάπι κατά του κορωνοϊού θα μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% αν ληφθεί μέσα σε τρεις μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. 

Το αμερικανικό εργοστάσιο με έδρα τη Γαλλία, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό και η εταιρεία σχεδιάζει πιθανή επέκταση παραγωγής και σε άλλες εγκαταστάσεις της Novasep προκειμένου να αυξήσει σημαντικά τον όγκο από το 2023.

Pfizer: Προσδοκά να παράγει 80 εκατομ. δόσεις του χαπιού κατά της Covid 19

Η Pfizer σχεδιάζει επίσης να επενδύσει εκτενέστερα στη γαλλική βιοτεχνολογία, ιδιαίτερα στους τομείς της ογκολογίας, των σπάνιων ασθενειών, των αυτοάνοσων νοσημάτων και του mRNA.

Κορωνοϊός: Αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος

Την ίδια ώρα μικρή ύφεση του ιικού φορτίου κάτω από 20% διαφαίνεται από την ανάλυση των λυμάτων στην Αττική. 

Κορωνοϊός: Πώς θα χορηγείται το χάπι της Merck - Ποιοι μπορούν να το πάρουν

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδη, παρά την ύφεση, το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«Η ανάλυση των λυμάτων της Αθήνας δείχνει μια μικρή ύφεση κάτω από 20% αυτή την εβδομάδα. Αυτό προφανώς δεν είναι σε συνάρτηση με τη μείωση που βλέπουμε στην κλινική επιτήρηση και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα λύματα βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο που υπάρχει στην κοινότητα, δηλαδή και των ασυμπτωματικών που συνήθως διαφεύγουν της κλινικής επιτήρησης. Υπάρχει περισσότερη διασπορά, αλλά διαφαίνεται μια ύφεση και στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, στα τέλη Ιανουαρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα έχουμε μια σοβαρή αποκλιμάκωση», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Χάπι Merck: Έρχεται και στην Ελλάδα - Σε ποιους θα χορηγείται

Παράλληλα, τόνισε ότι η επικράτηση της Όμικρον αγγίζει το 95% και υπογράμμισε ότι η αναμνηστική δόση προστατεύει καθολικά ως προς τη Δέλτα, αλλά και το 80% όσων νοσούν με την Όμικρον.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος επισήμανε ότι την άνοιξη θα είμαστε πολύ καλύτερα επιδημιολογικά, με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει κάτι άλλο που θα χειροτερέψει τα πράγματα. 

Κορωνοϊός: Πράσινο φως από τον ΕΜΑ για το νέο αντιικό χάπι της Merck

Σε ό,τι αφορά στη φυσική ανοσία, υπογράμμισε ότι η ανοσία που παρέχει η φυσική νόσηση διαρκεί λιγότερο και είναι λιγότερο έντονη από την ανοσία των εμβολίων τονίζοντας ότι «για να αποκτήσεις τη φυσική ανοσία παίρνεις το ρίσκο να νοσήσεις σοβαρά».

Σχετικά με τα αντιικά χάπια, ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι ξεκινάει η χορήγηση του χαπιού της Merck, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα έγκριση από τον ΕΜΑ, αλλά θετική γνωμοδότηση.

«Η επιθυμία μας είναι να δούμε το χάπι της Pfizer που έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Όμως για κάποιους μήνες δε θα υπάρχει η δυνατότητα να το παίρνουν όλοι, γιατί είναι ακριβό, της τάξεως των 500-600 ευρώ», κατέληξε.

Γκάγκα: Κανονικά θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα επισήμανε στο Open πως την άνοιξη τα πράγματα θα είναι σίγουρα καλύτερα, ωστόσο τόνισε ότι ακόμη πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι εισαγωγές ακόμη στα νοσοκομεία είναι πολλές.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η κα. Γκάγκα επισήμανε πως δεν έχει εξαφανιστεί τελείως, καθώς καθημερινά υπάρχει ένας αριθμός κρουσμάτων και νοσηλειών από την συγκεκριμένη παραλλαγή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top