«Ένα κοινό φάρμακο μπορεί να υποβαθμίσει τον κορωνοϊό σε...απλό κρυολόγημα»

Έρευνα καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ για τη φαινοφιβράτη

Ένα υπάρχον φάρμακο, η φαινοφιβράτη, μπορεί να υποβαθμίσει το επίπεδο κινδύνου από τον κορωνοϊό σε ένα απλό κρυολόγημα, υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. 

Κορωνοϊός: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης!

Ο καθηγητής του εβραϊκού πανεπιστημίου -που δοκίμασε το φάρμακο σε μολυσμένο ανθρώπινο ιστό- υποστηρίζει ότι έχει επεξεργαστεί τι κάνει τον ιό να μαίνεται τόσο άγρια στον ανθρώπινο οργανισμό και πως βρήκε τρόπο να «διορθώσει» την επιθετική του δράση χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο κατά της χοληστερόλης. Σημειώνεται βέβαια ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη δοκιμές σε ανθρώπους.

Κορωνοϊός: Φάρμακο συνέβαλε στον περιορισμό των κινδύνων για ασθενείς

Ο Yaakov Nahmias σημειώνει ότι ο κορωνοϊός προκαλεί έναν φαύλο κύκλο, εξαιτίας της εναπόθεσης των λιπιδίων στους πνεύμονες και πως λύση για την αποκατάσταση αυτής της βλάβης είναι το ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο κατά της χοληστερόλης, η φαινοφιβράτη.

«Εάν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν από κλινικές μελέτες, η συγκεκριμένη θεραπεία θα μπορούσε ενδεχομένως να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του COVID-19 σ’ ένα κοινό κρυολόγημα», δήλωσε ο καθηγητής Nahmias στο «The Times of Israel».

Koυτιά με ρεμδεσιβίρη σε εργαστήριο της Αιγύπτου

Koυτιά με ρεμδεσιβίρη σε εργαστήριο της Αιγύπτου - φώτο ΑP

Σε αντίθεση με τη ρεμδεσιβίρη, φάρμακο το οποίο επαινείται για την επίδρασή του σε ασθενείς με κορωνοϊό, η φαινοφιβράτη έχει ήδη διαπιστευτεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) και είναι σε άφθονη προσφορά. Η ρεμδεσιβίρη έχει λίγα αποθέματα και ακόμη εκκρεμεί η πλήρης έγκριση της από ρυθμιστικές αρχές, όπως το FDA.

Οι ΗΠΑ αγόρασαν τα παγκόσμια αποθέματα ρεμδεσιβίρης!

Ο καθηγητής Nahmias και διευθυντής του Πανεπιστημίου Hebrew Grass Center for Bioengineering κατέληξε στο συμπέρασμά του για τη φαινοφιβράτη, μετά από κοινή έρευνα που έκαναν με τον Δρ. Benjamin tenOever από το Ιατρικό Κέντρο «New York’s Mount Sinai Medical Center». Όπως είπε ο καθηγητής Nahmias, έφτασαν στην ιδέα ότι ένα φάρμακο χοληστερόλης θα μπορούσε να βοηθήσει αφού μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο o SARS-CoV-2 «εισβάλλει» στο ανθρώπινο σώμα. 

«Το ερώτημα είναι γιατί αυτός ο νέος κορωνοϊός είναι τόσο διαφορετικός από τους στενούς συγγενείς του, που προκαλούν ένα κοινό κρυολόγημα. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυτός ο ιός αλλάζει πραγματικά το μεταβολισμό των λιπιδίων στους ανθρώπινους πνεύμονες» πρόσθεσε ο καθηγητής. Παρόμοιες διαδικασίες, που εξαρτώνται από τον ιό που εναποθέτει λίπη, φαίνεται να συμβαίνουν και σε άλλα μέρη του σώματος όπως το συκώτι, είπε ο Nahmias.

«Η λοίμωξη από τον ιό προκαλεί τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα των πνευμόνων. Η φαινοφιβράτη επιτρέπει στα κύτταρα να το κάψουν» κατέληξε ο καθηγητής, ο οποίος επεσήμανε ότι το υψηλό επίπεδο κινδύνου από τον κορωνοϊό δεν προκαλείται από τη μολυσματικότητα ή τη γενική ικανότητα του σώματος να απαλλαγεί από τον ιό, αλλά από τα μοναδικά συμπτώματα που προκαλεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top