Κορωνοϊός: Νέα στοιχεία για το πρώτο κρούσμα στην Ουχάν

Απομακρύνεται το σενάριο να «ξέφυγε» από το εργαστήριο

Ουχάν

Νέα αμερικανική έρευνα υποστηρίζει ότι το πρώτο γνωστό κρούσμα της covid-19 εντοπίστηκε σε μια πωλήτρια που εργαζόταν στην αγορά της Ουχάν στην Κίνα και όχι σε ένα λογιστή που δε συνδεόταν με την εν λόγω αγορά, όπως πιστευόταν μέχρι τώρα, και είχε ενισχύσει τις εικασίες ότι ο νέος κορωνοϊός ενδεχομένως να διέρρευσε από εργαστήριο.

Κορωνοϊός: Αναπτύχθηκε στο σώμα κινέζου ανθρακωρύχου πριν 10 χρόνια

Όπως αναφέρει η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», τα συμπτώματα του λογιστή, που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού σύμφωνα και με μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ξεκίνησαν στην πραγματικότητα στις 16 Δεκεμβρίου και όχι στις 8 Δεκεμβρίου όπως είχε αναφερθεί αρχικά. 

Η σύγχυση προκλήθηκε λόγω ενός οδοντιατρικού προβλήματος που αντιμετώπισε ο 41χρονος άνδρας.

Αντιπαράθεση Κίνας με ΗΠΑ για τις ευθύνες προέλευσης του κορωνοϊού 

«Τα συμπτώματά του εμφανίστηκαν έπειτα από πολλά κρούσματα σε εργαζόμενους στην αγορά Χουανάν. Μια πωλήτρια, που εργαζόταν σε ψαράδικο στην αγορά φέρεται να είναι τελικά το πρώτο γνωστό κρούσμα, με τα συμπτώματά της να εμφανίζονται στις 11 Δεκεμβρίου», επεσήμανε ο Μάικλ Γουόρομπι, επικεφαλής του τμήματος Εξελικτικής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Εξάλλου οι πρώτοι ασθενείς με συμπτώματα επίσης συνδέονταν με την αγορά και συγκεκριμένα με το δυτικό τμήμα της, όπου κρατούνταν σε κλουβιά σκύλοι ρακούν (νυκτερευτές).

Κορωνοϊός: Πόσο πιθανό είναι να διέφυγε από εργαστήριο;

Σύμφωνα με τον Γουόρομπι, το γεγονός αυτό καθώς και η ανάλυση όλων των πρώτων κρουσμάτων covid-19 στην Ουχάν στηρίζουν ξεκάθαρα τη θεωρία ότι ο νέος κορωνοϊός προήλθε από τα ζώα.

Ερωτηθείς από τους New York Times, ο Πίτερ Νταζάκ, μέλος της ομάδας ειδικών του ΠΟΥ που πήγαν στην Ουχάν τον Ιανουάριο του 2021 για να ερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας, παραδέχθηκε ότι «η ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου ήταν λάθος».

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η προέλευση του ιού SARS-CοV-2 παραμένει μυστήριο, ελλείψει ξεκάθαρων αποδείξεων, και πηγή μεγάλης έντασης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Κορωνοϊός: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα»

Κοινή έκθεση της Κίνας και του ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, ανέφερε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο ιός να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω των ζώων.

Ο Γουόρομπι ανήκε σε μια ομάδα 15 επιστημόνων, οι οποίοι τον Μάιο είχαν δημοσιεύσει άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Science, στο οποίο ζητούσαν να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ο ιός να διέρρευσε από εργαστήριο στην Ουχάν.

Έκθεση ΠΟΥ: Το πιθανότερο είναι ο κορωνοϊός να μεταδόθηκε από κάποιο ζώο

Σήμερα ο ίδιος γράφει ότι οι έρευνές του «προσφέρουν στέρεες αποδείξεις ότι η πανδημία προήλθε από ένα ζωντανό ζώο» που βρισκόταν στην αγορά της Ουχάν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top