Κορωνοϊός: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα»

Νέες δηλώσεις Φάουτσι για την προέλευση του ιού - Η αντίδραση Τραμπ

κορωνοϊός εργαστήριο

Ο Αμερικανός γιατρός και επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Κορωνοϊού του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να προήλθε από «εργαστηριακό ατύχημα» στην Κίνα, λέγοντας ότι επιστήμονες και ερευνητές πρέπει να έχουν «ανοιχτό το μυαλό τους» σε αυτό το σενάριο. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι πιο πιθανό ο ιός να μεταδόθηκε αρχικά από κάποιο ζώο σε άνθρωπο.

Φάουτσι: Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν εργαστήριο στην Ουχάν για 5 χρόνια

Ο Φάουτσι μετά τη δημοσιοποιήση e-mails του από τον Απρίλιο του 2020, στα οποία συζητούσε με τον διευθυντή των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ), Φράνσις Κόλλινς, τη θεωρία ότι πηγή προέλευσης της covid-19 είναι ένα εργαστήριο στην Κίνα, μίλησε στο MSNBC για το επίμαχο ζήτημα, λέγοντας:

Δεν ξέραμε και δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι η προέλευση του ιού. Πιστεύω ότι η διαρροή από κινεζικό εργαστήριο είναι θεωρία συνωμοσίας. Αν δείτε την εξέλιξη των πραγμάτων, όλοι πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι πιο πιθανό να πρόκειται για μια φυσική μετάδοση από τα ζώα στον άνθρωπο. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν το γνωρίζουμε αυτό με βεβαιότητα, πρέπει να διατηρούμε ανοιχτό το μυαλό μας.

Κορωνοϊός: Δημιούργημα Κινέζων επιστημόνων - Προσπάθησαν να το κρύψουν

Άντονι Φάουτσι

Ο Άντονι Φάουτσι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να πρόηλθε από εργαστήριο. ap images 

Ο Φάουτσι υπογράμμισε ότι τα στοιχεία που θα επιβεβαίωναν τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο, «δεν είναι συμπαγή», τονίζοντας ωστόσο δε μπορεί να εγγυηθεί για όλα όσα έχουν συμβεί στο εργαστήριο της Ουχάν. 

Προσπαθούσαμε να ανταλλάξουμε σωστές πληροφορίες και σωστά δεδομένα. Αυτό που δεν είχε γίνει κατανοητό, είναι πως η επιστήμη αποτελεί μια δυναμική διαδικασία.

Τέλος, ο Φάουτσι υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη, ανοιχτή έρευνα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

Κορωνοϊός: Τέσσερα τα σενάρια για την προέλευση του - Το πόρισμα του ΠΟΥ

Η αντίδραση Τραμπ μετά τις δηλώσεις Φάουτσι

Αυτές οι δηλώσεις του Άντονι Φάουτσι όπως ήταν αναμενόμενο «προκάλεσαν» τον πρώην προέδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος τού απάντησε.

Σε e-mail που απέστειλε στα ΜΜΕ απαίτησε από τον Φάουτσι να πει τι γνώριζε για την έρευνα «gain of function» στο κινεζικό εργαστήριο και επέμεινε στην πάγια θέση του ότι η Κίνα πρέπει να πληρώσει 10 τρισ. δολάρια για την πιθανή διαρροή του ιού.

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τον Δρ Φάουτσι. Η χρηματοδότηση του εργαστηρίου της Ουχάν από τις ΗΠΑ ξεκίνησε ανόητα από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2014, αλλά τερματίστηκε υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Όταν το έμαθα, είπα με τίποτα. Τι γνώριζε ο Φάουτσι για την έρευνα "gain of function" και πότε το γνώριζε», ανέφερε Τραμπ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top