Κορωνοϊός: Γέμισαν οι ΜΕΘ της Γερμανίας και στέλνουν ασθενείς στην Ιταλία

Δεν τους φτάνουν τα διαγνωστικά τεστ στη Ολλανδία

Λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών στη μονάδα εντατικής θεραπείας το προσωπικό του νοσοκομείου στην πόλη Φράιζινγκ της Βαυαρίας αναγκάστηκε να λάβει μια πρωτοφανή απόφαση για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού στη Γερμανία∙ να μεταφέρει έναν ασθενή με κορωνοϊό σε νοσοκομείο της βόρειας Ιταλίας.

Στη διάρκεια των 18 μηνών της πανδημίας τα γερμανικά νοσοκομεία συχνά αναλάμβαναν ασθενείς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα συστήματα υγείας των οποίων δυσκολεύονταν να ανταπεξέλθουν.

Γερμανία: Σύντομα διαθέσιμο για τα παιδιά το εμβόλιο της Pfizer

Όμως με το νέο κύμα πανδημίας, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση από τον Οκτώβριο, η πρώτη οικονομία της Ευρώπης αναρωτιέται για πόσο καιρό ακόμη θα αντέχει το σύστημα υγείας της.

«Την προηγούμενη εβδομάδα αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε έναν ασθενή στο Μεράνο στην Ιταλία διότι δεν διαθέταμε άλλες κλίνες και τα γειτονικά νοσοκομεία στη Βαυαρία ήταν επίσης γεμάτα», εξηγεί ο Τόμας Μαρξ, ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου του Φράιζινγκ, μιας πόλης με 50.000 κατοίκους.

Με το ποσοστό επίπτωσης επτά ημερών να φτάνει τα 550 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, η Βαυαρία είναι ένα από τα κρατίδια της Γερμανίας που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτό το κύμα της επιδημίας.

Γερμανία: Υπό συζήτηση για το εάν πρέπει να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση

«Βρισκόμαστε στα όρια των δυνατοτήτων μας», ανησυχεί ο 43χρονος Μαρξ.

«Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 13 ασθενείς, τρεις περισσότεροι από την κανονική μας χωρητικότητα», διευκρινίζει. Πέντε έχουν μολυνθεί από covid-19, όλοι τους ανεμβολίαστοι.

Σε εθνικό επίπεδο ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής είναι χαμηλότερος από το ρεκόρ που καταγράφηκε στα τέλη του 2020, όμως τα νοσοκομεία τώρα είναι πιο ευάλωτα λόγω των σοβαρών ελλείψεων υγειονομικού προσωπικού.

Βερολίνο: «Πόρτα» σε ανεμβολίαστους από μπαρ, γυμναστήρια, κομμωτήρια

«Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο μετά το οποίο μπορούμε να πούμε ότι όλο το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει», δήλωσε ο Γκέραλντ Γκας, πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας νοσοκομείων.

«Όμως ήδη υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια», πρόσθεσε, μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενος την κατάσταση των νοσοκομείων στη Βαυαρία και τη Θουριγγία, ένα άλλο κρατίδιο της Γερμανίας που έχει πληγεί πολύ από αυτό το κύμα της επιδημίας.

«Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται με κάθε νέο ασθενή με covid-19 που μεταφέρεται στην εντατική», τόνισε.

Εξαντλημένο προσωπικό

Στο νοσοκομείο του Φράιζινγκ ο γιατρός Μαρξ περιγράφει τη βαθιά σύγχυση του νοσηλευτικού προσωπικού μπροστά σε μια κατάσταση, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «ήταν προβλέψιμη και θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».

Με μόνο το 67,7% των Γερμανών να έχει εμβολιαστεί, η Γερμανία αποτελεί τον κακό μαθητή μεταξύ των χωρών της δυτικής Ευρώπης.

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γερμανία - Να ληφθούν νέα μέτρα lockdown»

Σήμερα η Μπούντεσταγκ αναμένεται να υιοθετήσει εκτάκτως νομοσχέδιο που θα επαναφέρει κάποιους περιορισμούς με στόχο να ανασχεθεί η άνοδος των ημερήσιων κρουσμάτων covid-19, που αυτή την εβδομάδα κυμαίνονταν από 30.000 ως 50.000 και το προηγούμενο 24ωρο έφτασαν τις 65.371 - ημερήσιο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μαζική επιστροφή στην τηλεργασία, ενώ θα επιβάλλεται η χρήση υγειονομικού πάσου για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μεταφοράς.

Εξάλλου το νομοσχέδιο που προετοίμασε ο κυβερνητικός συνασπισμός, που σύντομα θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, θα επιτρέπει επίσης στα κρατίδια να λαμβάνουν μέτρα για τους ανεμβολίαστους. 

Lockdown για τους ανεμβολίαστους σε Αυστρία και Σαξονία

Πολλά κρατίδια, περιλαμβανομένου του Βερολίνου, ήδη απαγορεύουν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 να συμμετέχουν σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, αλλά και να πηγαίνουν στα εστιατόρια και τα καφέ.

Η κατάσταση αυτή τη φορά είναι πιο δύσκολη για τα γερμανικά νοσοκομεία διότι διαθέτουν  «4.000 λιγότερες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, διότι το εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό αποχώρησε ή μείωσε τον χρόνο εργασίας», εξηγεί ο Γκέρνοτ Μαρξ, πρόεδρος της γερμανικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (DIVI).

Μια έλλειψη την οποία ζει καθημερινά ο γιατρός Νίκλας Σνάιντερ, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στην κλινική της συνοικίας Σβάμπινγκ του Μονάχου. 

«Έχουμε πολύ λιγότερους υγειονομικούς σε σχέση με τα πρώτα κύματα της επιδημίας», είπε.

Όπως και στο Φράιζινγκ, η μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο είναι γεμάτη. Ο Σνάιντερ χρησιμοποιεί σκληρές λέξεις, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση καταστροφής.

Bloomberg: Γερμανία και Ελλάδα πρώτες στην έκρηξη κρουσμάτων στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, μόνο το ένα τέταρτο των 1.300 μονάδων εντατικής θεραπείας των γερμανικών νοσοκομείων είναι σε θέση να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του εξαιτίας της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού.

«Η ομάδα κρατάει καλά, αλλά είμαστε απίστευτα αγανακτισμένοι», δηλώνει ο Σνάιντερ. «Αγανακτισμένοι, διότι τελικά είμαστε το ύστατο καταφύγιο για όλα όσα δεν λειτουργούν στο σύνολο της κοινωνίας», προσθέτει.

Ολλανδία: Έλλειψη διαγνωστικών τεστ

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν ότι τους τελειώνουν τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ στην Ολλανδία καταγράφηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα, ο υψηλότερος απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας.

«Είμαστε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας», είπε ο Γιάαπ Άικελμπομ, ο επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης της Covid-19 στο Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας.

Κορωνοϊός: Η Ολλανδία επιστρέφει σε μερικό lockdown - Ποια μέτρα πήρε

Η υπηρεσία εργάζεται για να αυξήσει τις δυνατότητες διαγνωστικών εξετάσεων, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων που αιφνιδίασε την κυβέρνηση του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε. Περίπου το 85% των ενηλίκων στην Ολλανδία είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) ανακοίνωσε χθες ότι καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων, πάνω από 110.000 μέσα σε μία εβδομάδα. Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 44% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στα παιδιά ηλικίας 4-12 ετών. Αυξάνονται επίσης οι εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Ολλανδία: Επεισόδια μετά την ανακοίνωση του μίνι lockdown

Το νέο κύμα ξεκίνησε λίγο αφότου η κυβέρνηση ήρε τα περισσότερα μέτρα, τον Σεπτέμβριο, μια απόφαση την οποία πήρε πίσω μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. Την περασμένη εβδομάδα επέβαλε μερικό lockdown, ενώ η χρήση μάσκας είναι ξανά υποχρεωτική στα καταστήματα. Μπαρ και εστιατόρια κλείνουν στις 20:00 το βράδυ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top