Κορωνοϊός: Ετοιμάζεται εμβόλιο μόνο για τη μετάλλαξη Δέλτα

Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα είναι έτοιμο

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο/ AP

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που ανακάλυψαν το εμβόλιο της AstraZeneca, άρχισαν να αναπτύσσουν ένα νέο εμβόλιο ειδικά κατά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.

Η εργασία τους βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και το εμβόλιο ουσιαστικά θα αποτελεί μια τροποποίηση του αρχικού εμβολίου που είχαν δημιουργήσει.

Οι ανεμβολίαστοι μπορεί να μολύνονται ξανά από κορωνοϊό κάθε 16 μήνες

Μια πηγή σχετική με το θέμα δήλωσε στη βρετανική Independent ότι η ανάπτυξη μιας νέας εκδοχής του εμβολίου γίνεται εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και των θανάτων στη Μ. Βρετανία, «προκειμένου να υπάρχει κάτι στο ράφι έτοιμο για μαζική παραγωγή, αν χρειαστεί». Δε διευκρινίστηκε ωστόσο, σε πόσο χρόνο θα είναι έτοιμο το εμβόλιο.

Δεν είναι, επίσης, σαφές αν το νέο εμβόλιο έχει να κάνει και με την εμφάνιση στη χώρα της νέας μετάλλαξης Δέλτα+ (Delta Plus) που σταδιακά κερδίζει έδαφος και η οποία φαίνεται να είναι κάπως πιο μεταδοτική (κατά 10% έως 15% σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις) από την «κανονική» Δέλτα. Στις αρχές Οκτωβρίου σχεδόν το 10% των νέων κρουσμάτων στην Αγγλία οφείλονταν στη Δέλτα+.

Εμβόλιο: Τα ποσοστά εμβολιασμών - Πόσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση

Ο Έλληνας καθηγητής βιολογίας Άρης Κατζουράκης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφερε ότι αν η εκτίμηση περί μεγαλύτερης κατά 10 - 15% μεταδοτικότητας επιβεβαιωθεί, τότε η Δέλτα+ (γνωστή και ως μετάλλαξη ΑΥ.4.2) «θα επικρατήσει τελικά».

Κορωνοϊός: Ποιος συνδυασμός εμβολίων έχει την υψηλότερη αποτελεσματικότητα

Εν όψει και των ολοένα αυξανόμενων αναγκών διεθνώς για τη διενέργεια τρίτης ενισχυτικής δόσης, οι ερευνητές της Οξφόρδης εκτίμησαν ότι δε θα είναι δύσκολο να κάνουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις, ώστε το νέο εμβόλιο να εστιάσει στο στέλεχος Δέλτα.

Αποκάλυψη: Πως δημιουργήθηκε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Η εταιρεία Pfizer έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο που θα στοχεύει στη Δέλτα, ενώ και η Moderna έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε εύκολα να αναπροσαρμόσει το δικό της εμβόλιο, προκειμένου να καλύψει νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top