Βόρεια Μακεδονία: Ήττα για Ζάεφ στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών

Σημαντικά ενισχυμένη η αντιπολίτευση

Ζόραν Ζάεφ

Μεγάλες απώλειες κατέγραψε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στον πρώτο γύρο των δημοσκοπήσεων στη Βόρεια Μακεδονία.

Από τον χθεσινό πρώτο γύρο των εκλογών, σημαντικά ενισχυμένο  εμφανίζεται το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, το VMRO-DPMNE επικράτησε σε μία σειρά μεγάλων δήμων της χώρας, ενώ η μάχη για τον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Νέα διαβατήρια στη Βόρεια Μακεδονία - Τι θα αναγράφουν

Το VMRO-DPMNE επικράτησε από τον πρώτο γύρο σε μεγάλους δήμους της χώρας, όπως στο Πρίλεπ, στο Στιπ και στο Βέλες, καθώς και σε μεγάλους περιφερειακούς δήμους των Σκοπίων, ενώ εξασφαλίζει σημαντικό προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου σε άλλους μεγάλους δήμους, όπως στη Μπίτολα (Μοναστήρι) και στην Οχρίδα. Το SDSM επικράτησε από τον πρώτο γύρο στον δήμο της Στρούμιτσα (γενέτειρα του Ζάεφ).

Ακόμη και στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων όπου αναμενόταν σχετικά άνετη επικράτηση του υποψηφίου του SDSM και απερχόμενου δημάρχου, Πέταρ Σιλέγκοφ, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, καθώς τα αποτελέσματα τον φέρουν να υπολείπεται της βασικής του αντιπάλου, της Ντανέλα ‘Αρσοφσκα,η οποία κατέβηκε στις εκλογές αυτές ως ανεξάρτητη υποψήφια, έχοντας όμως τη στήριξη του VMRO-DPMNE.

Η Άρσοφσκα προηγείται στον πρώτο γύρο με 37,4%, έναντι του Σιλέγκοφ ο οποίος συγκεντρώνει 34,5%.

Στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ φέρεται να επικρατεί το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι. Ωστόσο, στους δύο μεγάλους δήμους της Βόρειας Μακεδονίας όπου οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία (Τέτοβο και Γκόστιβαρ) θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

Στο Τέτοβο ελαφρύ προβάδισμα έχει η απερχόμενη δήμαρχος Τεούτα Αρίφι, η οποία προέρχεται από το DUI, ενώ στο Γκόστιβαρ σημαντικό προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου αποκτά ο απερχόμενος δήμαρχος, ‘Αρμπεν Ταραβάρι, ο οποίος είναι ο υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης «Συμμμαχίας για τους Αλβανούς».

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα, από τον χθεσινό πρώτο γύρο εξελέγησαν 32 δήμαρχοι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top