Τζο Μπάιντεν: «Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο»

Οι ΗΠΑ θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα «εποχή αδιάκοπης διπλωματίας»

Απόσπασμα από την άφιξη του Τζο Μπάιντεν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (21/09/21)/ AP

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα «εποχή αδιάκοπης διπλωματίας» μετά το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν και δεν θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική ισχύ «παρά ως μέσο τελευταίας καταφυγής», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

AUKUS: Πώς κλείστηκε η συμφωνία στην Κορνουάλη πίσω απ'την πλάτη του Μακρόν

«Κατά τους οκτώ τελευταίους μήνες έδωσα προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση των συμμαχιών μας, στην αναζωογόνηση των συμπράξεών μας και στην αναγνώριση αυτών που είναι απαραίτητα για τη διαρκή ασφάλεια και ευημερία της Αμερικής», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μια χωρίς προηγούμενο διπλωματική κρίση με τον πιο παλιό σύμμαχό τους, τη Γαλλία.

AUKUS: Ιστορική συμμαχία ΗΠΑ, Ην.Βασιλείου και Αυστραλίας ενάντια της Κίνας

Οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος υπαινισσόμενος σαφώς την αντιπαράθεση που αναπτύσσεται με την Κίνα.

«Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ούτε έναν κόσμο μοιρασμένο σε μπλοκ», αλλά οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν «σθεναρά» τη θέση τους στον κόσμο, επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εργαστούν με όλα τα έθνη που δεσμεύονται και επιδιώκουν μια ειρηνική επίλυση προκειμένου να καταμεριστούν οι προκλήσεις, ακόμη κι αν έχουμε έντονες διαφωνίες σε άλλους τομείς», πρόσθεσε.

Συμφωνία AUKUS: Η στήριξη των 27 ΥΠΕΞ στη Γαλλία από τη Νέα Υόρκη

Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν πλήρως στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αν το Ιράν «κάνει το ίδιο», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος υποσχέθηκε να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Μπάιντεν: «Εξαιρετική επιτυχία» θεωρεί τον απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αποφασισμένες, έτοιμες να σταματήσουν τα ιρανικά πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε. «Εργαζόμαστε από κοινού με τα [υπόλοιπα] μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) καθώς και με τη Γερμανία «προκειμένου να εξασφαλίσουμε διπλωματικά και με κάθε ασφάλεια την επιστροφή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία», το αποκαλούμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) διευκρίνισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top