Μπάιντεν: «Εξαιρετική επιτυχία» θεωρεί τον απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν

Οι πρώτες δηλώσεις του Προέδρου - «Ο πόλεμος έπρεπε να σταματήσει»

Στο βίντεο το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν (31/8/21)

Τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά την ιστορική αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, πραγματοποιεί αυτή την ώρα σε τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ ο Πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν.

Ιστορική φωτογραφία: Ο τελευταίος Αμερικανός αποχωρεί από το Αφγανιστάν

«Χθες το βράδυ στην Καμπούλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν 20 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν. Τον μακροβιότερο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία» δήλωσε ανοίγοντας το διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπερασπίστηκε πολύ την απόφασή του να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν δεδομένου ότι «ο πόλεμος αυτός δεν ήταν πλέον προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ».

Τζο Μπάιντεν διάγγελμα Αφγανιστάν

Ο Τζο Μπάιντεν στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν/ AP

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε πως τα στρατεύματα «ήταν έτοιμα για παν ενδεχόμενο» στην προγραμματισμένη αποχώρησή τους, ενώ δηλώνει πως η υπόθεσή του πως το κράτος του Αφγανιστάν θα μπορούσε να διατηρηθεί όταν φύγουν οι Αμερικάνοι από την περιοχή «αποδείχθηκε λάθος». 

Συνομιλίες Ταλιμπάν με Κατάρ και Τουρκία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Σχετικά με την απομάκρυνση των ξένων υπηκόων αλλά και Αφγανών πολιτών, ο Αμερικανός Πρόεδρος θεωρεί πως η επιχείρηση στέφθηκε με «εξαιρετική επιτυχία». 

«Ολοκληρώσαμε μία από τις μεγαλύτερες αερογέφυρες στην ιστορία. Καμία χώρα ιστορικά δεν έχει κάνει ποτέ κάτι τέτοιο: Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την ικανότητα και τη θέληση να το πράξουν» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Τζο Μπάιντεν για Αφγανιστάν: «Δεν είχαμε άλλη επιλογή»

«Η πραγματική επιλογή ήταν μεταξύ αποχώρησης ή κλιμάκωσης. Δεν επρόκειτο να παρατείνω αυτόν τον ατέρμονο πόλεμο και δεν πρόκειται να παρατείνω μια ατέρμονη αποχώρηση».

Ο Τζο Μπάιντεν στην τελετή για του 13 Αμερικανούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στην τρομοκρατική επίθεση της ISIS- K στην Καμπούλ/ AP

Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν ήταν η «καλύτερη απόφαση» για τις ΗΠΑ, συμπλήρωσε.

«Σας δίνω τον λόγο μου, από τα βάθη της καρδιάς μου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση, μια σοφή απόφαση και η καλύτερη απόφαση για την Αμερική», ανέφερε.

«Δεν τελειώσαμε μαζί σας»: Ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποιεί το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ότι οι ΗΠΑ δεν «τελείωσαν» μαζί του, μετά την επίθεση την περασμένη εβδομάδα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που σκότωσε σχεδόν εκατό Αφγανούς, 13 Αμερικανούς στρατιώτες και δύο Βρετανούς.

Ταλιμπάν Αφγανιστάν

Στο έλεος των Ταλιμπάν το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμεριακνικών στρατευμάτων από την χώρα/ AP

«Προς το ISIS-K: δεν τελειώσαμε μαζί σας», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ομιλίας του από τον Λευκό Οίκο για το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν.

«Ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, πιστεύω ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας είναι μέσω μιας σκληρής, ανελέητης, στοχευμένης και ακριβούς στρατηγικής που καταδιώκει την τρομοκρατία εκεί που βρίσκεται σήμερα. Όχι εκεί που ήταν πριν δύο δεκαετίες», συμπλήρωσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top