Ταλιμπάν: Αντικαθιστούν το υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων με Αστυνομία Ηθών

Εισήγαγαν ενδυματολογικούς κανόνες για τις φοιτήτριες

Ρεπορτάζ για την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν - Βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Star (27/8)

Οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι κατήργησαν σήμερα το υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων και το αντικατέστησαν με την «Αστυνομία Ηθών», γνωστή για τις φονταμενταλιστικές θέσεις της κατά την πρώτη διακυβέρνηση των ισλαμιστών πριν από 20 χρόνια.

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν «επιτρέπουν» στις γυναίκες να σπουδάζουν υπό όρους

Εργάτες αντικατέστησαν τις πινακίδες στο κτίριο του υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων με άλλες που έγραφαν «Υπουργεία Προσευχής και Καθοδήγησης και Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς».

Αφγανιστάν: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση που ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν

Οι εργαζόμενες στο υπουργείο έλεγαν ότι προσπαθούσαν να πάνε στη δουλειά τους εδώ και αρκετές εβδομάδες αλλά τους έλεγαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Τελικά, οι πύλες του κτιρίου σφραγίστηκαν την Πέμπτη. Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν πολλά μηνύματα που δείχνουν τις εργαζόμενες να διαδηλώνουν έξω από το κτίριο επειδή έχασαν τη δουλειά τους. 

Οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν αυτήν την εξέλιξη.

Αφγανιστάν - γυναίκες

Γυναίκες διαδηλώνουν στο Αφγανιστάν για τα δικαιώματά τους. - AP Image

Μολονότι επέμεναν ότι θα κυβερνήσουν με περισσότερη μετριοπάθεια σε σύγκριση με την περίοδο 1996-2001, οι Ταλιμπάν δεν επέτρεψαν στις περισσότερες γυναίκες να επιστρέψουν στη δουλειά τους. 

Εισήγαγαν, επίσης, ενδυματολογικούς κανόνες για τις φοιτήτριες.

Καμία γυναίκα δεν μετέχει στο προσωρινό υπουργικό συμβούλιο που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. 

Την περίοδο 1996-2001 οι γυναίκες ήταν αποκλεισμένες από τη δημόσια ζωή. Δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν συνοδεύονταν από κάποιον άνδρα συγγενή τους. 

Τα μέλη του υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς συχνά μαστίγωναν γυναίκες εάν κυκλοφορούσαν μόνες τους. Αποστολή τους ήταν επίσης να φροντίζουν ώστε όλοι να τηρούν αυστηρά τους κανόνες που είχαν θέσει οι Ταλιμπάν, όπως ήταν η υποχρεωτική συμμετοχή στην προσευχή και η απαγόρευση στους άνδρες να ξυρίζονται.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top