Αφγανιστάν: «Ανησυχούμε για τις γυναίκες και τα παιδιά. Κινδυνεύει κόσμος»

Ο ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν Αχμάντ Ουόλι Μασούντ μιλά στο Star

Όσα είπε στο Star ο ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν Αχμάντ Ουόλι Μασούντ - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ο ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν, Αχμάντ Ουόλι Μασούντ, από την προσωπική του εξορία στη Γαλλία «σπάει» τη σιωπή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και την Κατερίνα Τσαμούρη και αποδόμησε ένα προς ένα τα επιχειρήματα των τρομοκρατών, περιγράφοντας όσα συμβαίνουν στην Καμπούλ. 

Αφγανιστάν - ΟΗΕ: Υπάρχουν αναφορές για εκτελέσεις από τους Ταλιμπάν

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Star για την πρώτη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν και τα όσα δήλωσαν για τις γυναίκες, ότι δηλαδή θα έχουν όλα τα δικαιώματα πρόσβασης σε εκπαίδευση, εργασία, υγεία εντός του πλαισίου του Ισλαμικού νόμου (Σαρία), αλλά τελικά έπραξαν τα αντίθετα διατάζοντας εργαζόμενες γυναίκες να μείνουν σπίτι, ο κ. Μασούντα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του λέγοντας:

«Φυσικά ανησυχούμε. Όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για πολλά ακόμα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα των Αφγανών πολιτών, των παιδιών, των γυναικών, των ανδρών, την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία του να κυκλοφορείς έξω, την ελευθερία των ΜΜΕ, της δημοκρατίας, των εκλογών, του να καθορίζεις το μέλλον σου». 

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν λένε «όχι» στην παράταση της προθεσμίας εκκένωσης

Εν συνεχεία, σε ερώτηση της Κατερίνας Τσαμούρη για τον αν πιστεύει στην αλλαγή νοοτροπίας που προαναγγέλλουν, ο κ. Μασούντα ήταν κατηγορηματικός: 

«Όχι, δεν την πιστεύουμε. Ας μιλήσουμε για την εβδομάδα που πέρασε. Παραβιάζουν τα σπίτια του κόσμου και ψάχνουν για άλλους πολιτικούς ή αντιφρονούντες. Εισβάλλουν, κλέβουν τα αμάξια τους, κλέβουν τα υπάρχοντά τους. Δεν ειναι οι άνθρωποι που κρατούν τις υποσχέσεις τους. Όταν τους λες γιατί το έκανες αυτό, αμέσως λένε “όχι, δεν ήταν το δικό μας γκρουπ. Ήταν άλλο γκρουπ Ταλιμπάν”. Δεν ειναι καν ενωμένοι».

Τέλος, αναφερόμενος στο αν οι άνθρωποι που θα μείνουν πίσω στη χώρα κινδυνεύουν τελικά ή όχι, ο κ. Μασούντ είπε:

«Δεν ειναι ασφαλείς. Ο φόβος ειναι τεράστιος! Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα. Αν και στην αρχή, τις πρώτες ημέρες υποσχέθηκαν ότι κάτι θα αλλάξει, γιατί κάπως έπρεπε να δείξουν ότι θα αλλάξει. Αλλά ξέρουμε ότι είμαστε όπως ήμασταν πριν και χειροτέρα απ' ό,τι ήμασταν πριν. Βλέπετε τον φόβο των ανθρώπων που πηδάνε στα αεροπλάνα, γιατί τρέχουν για τη ζωή τους».

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top