Καμπούλ: 640 Αφγανοί στοιβαγμένοι σε αεροσκάφος-Συγκλονιστικές εικόνες

Σε εξέλιξη και η γερμανική επιχείρηση εκκένωσης με μεταγωγικό της Λουφτβάφε

Συγκλονίζουν οι εικόνες χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με απελπισμένους ανθρώπους να κάνουν τα πάντα προκειμένου να καταφέρουν να μπουν σε ένα αεροσκάφος και να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Χθες είδαμε βίντεο στα social media που έδειχναν ανθρώπους να κρέμονται από τις φυσούνες των αεροπλάνων και να πέφτουν στο κενό.

 

 

Σήμερα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου βίντεο στα οποία φαίνοντα περίπου 640 Αφγανοί στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο μέσα σε αμερικανικό αεροσκάφος. η φυγή από το Αφγανιστάν για τους ανθρώπους αυτούς είναι μονόδρομος.

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με τη New York Post, εκατοντάδες Αφγανοί που αγωνιούσαν για τη ζωή τους μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έτρεξαν προς τη μισοκατεβασμένη ράμπα του C-17 Globemaster III και μπήκαν μέσα στο μεγάλο διαμέρισμα φορτίου του αεροσκάφους. Το πλήρωμα του φορτηγού αεροσκάφους αποφάσισε να επιτρέψει στους πρόσφυγες να παραμείνουν και το αεροσκάφος απογειώθηκε με ασφάλεια με προορισμό το Κατάρ.

 

 

 

Σημειώνεται ότι, στρατιωτικά αεροσκάφη που εκκενώνουν διπλωμάτες και πολίτες από το Αφγανιστάν άρχισαν να απογειώνονται σήμερα το πρωί, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας δυτικής χώρας.

 

Ο διάδρομος, τον οποίο είχαν καταλάβει χθες Δευτέρα χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί που ήθελαν απεγνωσμένα να φύγουν από την πρωτεύουσα μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθώς το πλήθος απομακρύνθηκε, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

 

 

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες έχει ανατεθεί η φύλαξη και η λειτουργία του αεροδρομίου, είχαν σταματήσει χθες τις πτήσεις εξαιτίας του χάους που επικρατούσε.

Σε εξέλιξη και η γερμανική επιχείρηση εκκένωσης με μεταγωγικό της Λουφτβάφε

Μεταγωγικό αεροσκάφος A400M της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στην Καμπούλ για να συνεχιστεί η επιχείρηση εκκένωσης Γερμανών πολιτών και Αφγανών υπαλλήλων γερμανικών κρατικών θεσμών, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Εξαιτίας του χάους που επικρατούσε χθες στο αεροδρόμιο, η άφιξή του καθυστέρησε. Το γερμανικό μεταγωγικό έκανε κύκλους γύρω από το αεροδρόμιο για πέντε ώρες· τα καύσιμα στις δεξαμενές του είχαν σχεδόν εξαντληθεί όταν του δόθηκε άδεια να προσγειωθεί, σημείωσαν οι πηγές του dpa.

Νωρίτερα χθες, άλλο μεταγωγικό της γερμανικής ΠΑ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσέγγιση στην Καμπούλ και να χαράξει πορεία προς την Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, για ανεφοδιασμό.

Εκτός από το γερμανικό διπλωματικό προσωπικό και γερμανούς πολίτες, το Βερολίνο υπόσχεται να βοηθήσει χιλιάδες Αφγανούς που εργάστηκαν για το γερμανικό δημόσιο ή τον γερμανικό στρατό και κινδυνεύουν τώρα να υποστούν διωγμό αν όχι να εξοντωθούν από τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, κάπου 10.000 Αφγανοί, ανάμεσά τους υπάλληλοι της γερμανικής κυβέρνησης, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και οι οικογένειές τους, θα μεταφερθούν εκτός της χώρας στο πλαίσιο της γερμανικής επιχείρησης.

Πάντως μέρος του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ έφθασε χθες το πρωί στη Ντόχα με αμερικανικό μεταγωγικό. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Χάικο Μάας, παραδέχθηκε χθες ότι «η γερμανική κυβέρνηση, οι υπηρεσίες πληροφοριών και η διεθνής κοινότητα» έκαναν «λαθεμένη αποτίμηση της κατάστασης» στο Αφγανιστάν.

Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε «πικρή, δραματική και τρομακτική» την κατάσταση στο Αφγανιστάν, την επομένη της πτώσης της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης στην Καμπούλ και την επικράτηση των φονταμενταλιστών ισλαμιστών Ταλιμπάν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top