Στο εδώλιο ναζί δακτυλογράφος για εγκλήματα που διέπραξε σε ηλικία 18 ετών

Κατηγορείται ως συνεργός στην εξόντωση πάνω από 11.000 κρατούμενων

Άουσβιτς

Άλλη μια δίκη για τις θηριωδίες των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναμένεται στις δικαστικές αίθουσες της Γερμανίας. Αυτή τη φορά στο εδώλιο θα καθίσει μια 96χρονη πρώην γραμματέας -δακτυλογράφος στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ στο Γκντανσκ της Πολωνίας

Χάιντς Κούνιο: Επέζησε από τo Ολοκαύτωμα, νίκησε και τον κορωνoϊό

Η υπερήλικη γυναίκα κατηγορείται ως συνεργός στην εξόντωση πάνω από 11.000 κρατούμενων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο στο τοπικό δικαστήριο του Ιτσεχό, στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χολστάιν. Η 96χρονη θα βρεθεί ενώπιον Δικαστηρίου Ανηλίκων, αφού την επίμαχη περίοδο μεταξύ Ιουνίου 1943 και Απριλίου 1945 ήταν μόλις 18 ετών.

Η συγγνώμη για τη ναζιστική θηριωδία άργησε 80 χρόνια

Άουσβιτς

Το Άουσβιτς. / φωτογραφία αρχείου ap

Σε αντίθεση με έναν άλλον 96χρονο πρώην φρουρό των SS στο ίδιο στρατόπεδο συγκέντρωσης που είχε κριθεί ακατάλληλος να παραστεί στη δίκη του λόγω ηλικίας και πνευματικής υγείας, η 96χρονη που εξετάστηκε από ειδικούς θα τεθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Σημειώνεται ότι σε παρόμοια δίκη σε βάρος του πρώην ναζί φύλακα στο Στούτχοφ, Μπρούνο Ντ. που ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Ιούλιο στο Βούπερταλ, επιβλήθηκε διετής ποινή με κατ’ οίκον περιορισμό και επιτήρηση.

Το τοπικό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο ως συνεργό στη δολοφονία 5.230 ανθρώπων: άλλοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, άλλοι εξοντώθηκαν σε θαλάμους αερίων, σε σιδηροδρομικά βαγόνια ή απλώς εξαιτίας των φρικαλέων συνθηκών που επικρατούσαν εκεί.

Άουσβιτς
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top