Η συγγνώμη για τη ναζιστική θηριωδία άργησε 80 χρόνια

Ο Γερμανός Πρόεδρος βρέθηκε στην Πολωνία

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβριου συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την ημέρα που τα γερμανικά στρατεύματα των Ναζί εισέβαλαν στην Πολωνία, σημαίνοντας την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Του πλέον καταστροφικού πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας, που άφησε πίσω του 40 εκατομμύρια νεκρούς σε ολόκληρο το κόσμο και δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ από τη μνήμη των ανθρώπων.

Ειδκά για την Πολωνία ο φόρος του αίματος και της κατοχής των Δυνάμεων του Άξονα υπήρξε βαρύς. Τραγικός απολογισμόs για τη χώρα, έξι εκατομμύρια νεκροί, ανάμεσα τους τρία εκατομμύρια Εβραίοι.

Στην ειδική τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της τραγικής επετείου στην πόλη Bιέλουν, τον πρώτο θύλακα που δέχθηκε το «Blizkrieg» (σ.σ. χτύπημα «αστραπή») των ναζιστικών στρατευμάτων, o Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ - Βάλτερ Στάϊνμαγερ ζήτησε συγγνώμη από τους Πολωνούς

«Υποκλίνομαι ενώπιον των θυμάτων της επίθεσης στο Βιέλουν. Υποκλίνομαι ενώπιον των Πολωνών, θυμάτων της γερμανικής τυραννίας. Και ζητώ συγγνώμη», δήλωσε στα γερμανικά και τα πολωνικά ο πρόεδρος Στάινμαϊερ, παρουσία του πολωνού ομολόγου του.

Ο Γερμανός Πρόεδρος χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» την εισβολή στην Πολωνία. «Όποιος ισχυρίζεται ότι έχει τελειώσει, ότι η κυριαρχία του τρόμου των εθνικοσοσιαλιστών στην Ευρώπη είναι ένα περιθωριακό γεγονός στην γερμανική ιστορία, έχει την ευθύνη της κρίσης του», πρόσθεσε ο Στάϊνμαγερ.

Ένα δίδαγμα

Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ έμοιαζε να αναφέρεται στην γερμανική ακροδεξιά, ένας από τους ηγέτες της οποίας, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, έχει δηλώσει ότι τα χρόνια του Γ' Ράιχ δεν είναι παρά μια κουτσουλιά στην γερμανική ένδοξη χιλιετία.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στο Βιέλουν.

Λίγες ώρες αργότερα, εκφωνώντας την ομιλία του στην Βαρσοβία, ενώπιον δεκάδων ξένων προσκεκλημένων, ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ,  ο Αντρέι Ντούντα τους κάλεσε να αντλήσουν από το δράμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ένα δίδαγμα για τις σημερινές τους ευθύνες.

«Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε, και στην Ευρώπη, την επιστροφή ιμπεριαλιστικών τάσεων, προσπάθειες για την μεταβολή συνόρων δια της βίας, επιθέσεις εναντίον κρατών, αρπαγή εδαφών, καθυπόταξη πολιτών», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα χωρίς καμία στιγμή να προφέρει το όνομα της Ρωσίας, αλλά αναφερόμενος στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Γεωργία το 2008 και στην Ουκρανία το 2014.

«Το να κλείνεις τα μάτια δεν είναι καλή συνταγή για την διατήρηση της ειρήνης. Είναι μία καλή μέθοδος για να ενθαρρύνεις επιθετικές προσωπικότητες, για να δώσεις ντε φάκτο το πράσινο φως για νέες επιθέσεις».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, έγραψε στο Twitter: «80 χρόνια μετά την εισβολή του ναζιστικού στρατού στην Πολωνία, ας θυμηθούμε την έκρηξη του Β' παγκοσμίου Πολέμου που ρήμαξε την Ευρώπη. Η μάχη για την ειρήνη και τις αξίες μας δεσμεύει περισσότερο από ποτέ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ που ακύρωσε την επίσκεψή του στην Πολωνία, λόγω του τυφώνα Dorian, έγραψε στο Twitter: «Θέλω απλώς να συγχαρώ την Πολωνία. Είναι μία χώρα σούπερ και άνθρωποι σούπερ. Εχουμε επίσης πολλούς Πολωνούς στην χώρα μας. Αγαπούμε τους πολωνούς φίλους μας και θα πάω εκεί σύντομα»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top