Συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν: Δε γευμάτισαν μαζί υπό τον φόβο δηλητηρίασης

Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρέσβεις των δύο χωρών

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μπάιντεν- Πούτιν/ ρεπορτάζ κεντρικού δελτίου ειδήσεων Star 

Λιγότερο από το αναμενόμενο (περίπου δύο ώρες) διήρκησαν οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών στη Βίλα λε Γκρανζ στη Γενεύη.

Συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν: Αυτά είναι τα «καυτά» θέματα της ατζέντας

H χειραψία Μπάιντεν- Πούτιν κατά τη συνάντησή τους σήμερα στη Γενεύη- φωτογραφία AP Photo/Patrick Semansky

H χειραψία Μπάιντεν- Πούτιν κατά τη συνάντησή τους σήμερα στη Γενεύη- φωτογραφία AP Photo/Patrick Semansky

Το ρωσικό πρακτορείο IFAX, επικαλούμενο μια πηγή σε μια από τις αντιπροσωπείες, μετέδωσε ότι οι συνομιλίες των δύο ηγετών ήταν αρκετά επιτυχημένες.

Καλές χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά το πέρας της Συνόδου. Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρέσβεις των δύο χωρών.

«Η συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε με εποικοδομητικό πνεύμα. Και οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους να κατανοήσουν η μία την άλλη», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Πούτιν επέμεινε ότι οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις προέρχονται από τις ΗΠΑ και χώρες της Δύσης και όχι από τη Ρωσία.

Οι πρώτες πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο για τη συνάντηση Μπάιντεν- Πούτιν/ ρεπορτάζ ανταποκριτή του Star στις ΗΠΑ, Δημήτρη Σουλτογιάννη

«Είναι δύσκολο να πούμε αν θα βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Πάντως δεν έχουν ψευδαισθήσεις ο ένας για τον άλλο για τού πού βρίσκονται οι κόκκινες γραμμές» σχολίασε ο ανταποκριτής του Star στις ΗΠΑ, Δημήτρης Σουλτογιάννης.

Στη συνάντηση Μπάιντεν- Πούτιν αρχικά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ. Αυτή η συνάντηση διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά. Εν συνεχεία οι δύο πρόεδροι έκαναν ένα μικρό διάλλειμα πριν την έναρξη του δεύτερου μέρους των διευρυμένων  συνομιλιών.     

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να παραχωρήσει ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον.

Το παρασκήνιο της κρίσιμης συνάντησης: Χωρίς κινητά και χωρίς γεύμα λόγω φόβου δηλητηρίασης

Χαμόγελα και αμηχανία στο κρίσιμο τετ α τετ Μπάιντεν - Πούτιν

Με φόντο δερματόδετα βιβλία διπλωματών, μεταξύ των οποίων και του Σαρλ Πικτέ ντε Ροσμόν που συνέταξε τη διακήρυξη της ουδετερότητας της Ελβετίας, οι δυο πρόεδροι χαμογελούσαν διάπλατα. Τα φωτογραφικά «κλικ» όμως αποτύπωσαν την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Ανά διαστήματα οι δύο Πρόεδροι ψιθύριζαν στους ΥΠΕΞ που ήταν δίπλα τους, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ. Ανυπόμονα ο τελευταίος κοίταξε κάποια στιγμή το ρολόι του. Περίμενε να ολοκληρωθεί η «φωτογράφιση» για να περάσουν στα... δύσκολα! 

Μπάιντεν - Πούτιν: Δε γευμάτισαν μαζί υπό τον φόβο δηλητηρίασης

Το πρόγραμμα δεν περιλάμβανε γεύμα, λόγω φόβου δηλητηρίασης, ενώ από τη συζήτησή τους έλειπαν και τα κινητά! Jammers μπλόκαραν από το 1ο λεπτό κάθε ασύρματο σύστημα επικοινωνίας, ώστε να μην ηχογραφηθούν οι συνομιλίες τους.

Συνάντηση Μπάιντεν- Πούτιν/ φωτογραφία ΑΡ

Συνάντηση Μπάιντεν- Πούτιν/ φωτογραφία ΑΡ

Και έτσι Μπάιντεν - Πούτιν συζήτησαν με την ησυχία τους για κυβερνοεπιθέσεις, πανδημία, Ουκρανία, το ενδεχόμενο επιστροφής πρέσβεων στις «ακέφαλες» πρεσβείες των 2 χωρών αλλά και την ανταλλαγή κρατουμένων.

Ο Μπάιντεν για το «δολοφόνος ο Πούτιν» 

Τα «αγκάθια» στη σχέση τους όμως είναι πολλά. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Μπάιντεν να αποκαλεί «δολοφόνο» τον σημερινό συνομιλητή του. Δημοσιογράφοι του είπαν ότι ο Πούτιν γέλασε μ' αυτήν τη δήλωση. Εκείνος σάστισε... κι ύστερα απάντησε: «Και εγώ γελάω. Πιστεύω ότι έχει επίγνωση για το τι ήταν στο παρελθόν»

Τα μέτρα ήταν από το πρωί δρακόντεια. Οι δρόμοι της κοσμοπολίτικης και συνήθως ήσυχης Ελβετικής πόλης αποκλείστηκαν. Περίπου 4.000 αστυνομικοί εκτέλεσαν την πιο απαιτητική αποστολή της ζωής τους.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top