Συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν: Αυτά είναι τα «καυτά» θέματα της ατζέντας

Η κόντρα τους μέσα από τις καυστικές ατάκες τους

Στη Γενεύη αύριο η συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν. Τι θα συζητήσουν. Ρεπορτάζ της Μαρίας Τσιλινίκου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Μετά από έξι μήνες καυστικών σχολίων, ο Αμερικανός προεδρος Τζο Μπάιντεν και Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθούν αύριο πρόσωπο με πρόσωπο, σε ένα ουδέτερο έδαφος στη Γενεύη. 

Συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με το Reuters, θα συναντηθούν στη Βίλα του 18ου αιώνα «La Grange» στην Ελβετία. Η περιοχή θυμίζει «αστακό», αφού περίπου 4.000 αστυνομικοί στρατιωτικοί έχουν κινητοποιηθεί για να φροντίσουν ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα. Εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα το πάρκο και η βίλα είναι περικυκλωμένα από μεταλλικά οδοφράγματα με συρματόπλεγμα. Το τοπίο είναι ειδυλλιακό, αυτό όμως δεν αρκεί για να γεφυρωθεί το χάσμα των δύο ηγετών.

Ανάμεσα στα «καυτά» θέματα της ατζέντας είναι η ενδεχόμενη προσάρτηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, οι συνεχιζόμενες κυβερνοεπιθέσεις των Ρώσων στις ΗΠΑ, το έλλειμμα δημοκρατίας από το καθεστώς Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε πως είναι επιφυλακτικός για τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.

Βλαντιμίρ Πούτιν

Η κόντρα Μπάιντεν – Πούτιν μέσα από τις καυστικές ατάκες τους

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εμφανιστεί πιο σκληρός απέναντι στον Πούτιν, δίνοντας αφορμή για διάφορες φραστικές αντιπαραθέσεις. 

«Πολύ επιθετική ρητορική»

«Δήλωσα ξεκάθαρα στον πρόεδρο Πούτιν, με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από τον προκάτοχό μου (Ντόναλντ Τραμπ), ότι ο καιρός που οι ΗΠΑ υποχωρούσαν στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας (...) έχει παρέλθει», προειδοποίησε στις 5 Φεβρουαρίου ο Μπάιντεν.

Μπάιντεν: «Ο Πούτιν θα πληρώσει που προσπάθησε να αναμειχθεί στις εκλογές»

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε τη ρωσική επέμβαση στις αμερικανικές εκλογές, τις κυβερνοεπιθέσεις και την «φυλάκιση πολιτών», αναφερόμενος στον Ρώσο αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

«Δε θα διστάσουμε να αναγκάσουμε τη Ρωσία να πληρώσει μεγαλύτερο κόστος και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», τόνισε.
Την επομένη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Πρόκειται για μια πολύ επιθετική ρητορική και καθόλου εποικοδομητική, λυπούμαστε».

Τζο Μπάιντεν

Όταν ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Πούτιν «δολοφόνο»

Στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Μπάιντεν προκάλεσε την πρώτη διπλωματική κρίση της θητείας του στην προεδρία των ΗΠΑ.

- «Πιστεύετε ότι (ο Πούτιν) είναι ένας δολοφόνος;», τον ρώτησε ο δημοσιογράφος.

- «Ναι, το πιστεύω», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος, χωρίς να διευκρινίζει αν αναφέρεται στην υπόθεση δηλητηρίασης του Ναβάλνι. «Θα δείτε σύντομα το τίμημα που θα πληρώσει», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για τις παρεμβάσεις της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και το 2020, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι ο Πούτιν «θα πληρώσει».

«Είχαμε μια μακρά συζήτηση εκείνος και εγώ, τον γνωρίζω αρκετά καλά», εξήγησε ο Δημοκρατικός πρόεδρος. «Του είπα: ‘σας γνωρίζω και με γνωρίζετε, αν καταλήξω στο συμπέρασμα ότι το κάνετε, να είστε έτοιμος’» για τις επιπτώσεις.

Μετά από αυτό το περιστατικό η Μόσχα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ.

Η απάντηση Πούτιν: «Όποιος το λέει, είναι»

Την επομένη ο Πούτιν απάντησε περιπαικτικά: «Όποιος το λέει, είναι! Δεν είναι απλώς μια παιδική έκφραση, μια πλάκα (...) πάντα βλέπουμε στους άλλους τα δικά μας χαρακτηριστικά».

«Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας και συνεργαζόμαστε (με τους Αμερικανούς), με τους όρους που μας ευνοούν», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν κάλεσε τον Μπάιντεν σε διαδικτυακή συζήτηση... live

Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε να έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του μια «συζήτηση» που θα μεταδοθεί απευθείας: «Θα είναι ενδιαφέρον για τον ρωσικό λαό, για τον αμερικανικό λαό και για πολλές άλλες χώρες».

Σιγή από την αμερικανική πλευρά.

«Ακόμη μια χαμένη ευκαιρία να βγούμε από το αδιέξοδο των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, που υπάρχει εξαιτίας της Ουάσινγκτον», κατήγγειλε η Μόσχα.

«Έχει έρθει η ώρα της αποκλιμάκωσης»

Στις 15 Απριλίου ο Μπάιντεν υπογράφει νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, τις πιο σκληρές από την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίες προστέθηκαν στα μέτρα που ελήφθησαν τον Μάρτιο μετά την υπόθεση Ναβάλνι.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι «έχει έρθει η ώρα της αποκλιμάκωσης» και πρότεινε τη διεξαγωγή μιας διμερούς συνάντησης κορυφής «φέτος το καλοκαίρι στην Ευρώπη» για «να ξεκινήσει στρατηγικός διάλογος για τη σταθερότητα» σε ό,τι αφορά τον αφοπλισμό και την ασφάλεια.

«Το ελπίζω και το πιστεύω»

Στις 4 Μαΐου ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι ελπίζει να συναντηθεί με τον Πούτιν. «Το ελπίζω και το πιστεύω, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό».

Στα μέσα Απριλίου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προτείνει μια συνάντηση. Ο Πούτιν άφησε τους εκπροσώπους του να απαντήσουν, με το Κρεμλίνο να διαβεβαιώνει ότι εξετάζονται «συγκεκριμένες ημερομηνίες».

«Παραβιάζουν τα δικαιώματα»

«Θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Πούτιν σε δύο εβδομάδες στη Γενεύη», ανακοίνωσε ο Μπάιντεν στις 30 Μαΐου, «και θα του πω ξεκάθαρα ότι δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα την ώρα που παραβιάζουν τα (ανθρώπινα) δικαιώματα».

«Δεν έχουμε αυταπάτες και δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος, ιστορικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε θεμελιώδεις αλλαγές», απάντησε την 1η Ιουνίου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top