Κορωνοϊός: Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ερευνούν την προέλευσή του

Τα δύο σενάρια που εξετάζονται για τη μετάδοση του κορωνοϊού

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι ο κορωνοϊός να ξέφυγε από εργαστήριο της Ουχάν

Οριακή είναι η κατάσταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να διατάξει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να ξεκινήσουν έρευνες για την προέλευση του κορωνοϊού

Στις αρχές της πανδημίας είχαν φουντώσει τα σενάρια για το πώς ξέσπασε η πανδημία και αρκετοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν πως ο ιός «δημιουργήθηκε» στο εργαστήριο και μετά από ατύχημα ξέφυγε από το εργαστήριο. 

κορωνοϊός

Ο κορωνοϊός στο μικροσκόπιο

Η υπόθεση αυτή ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά από άρθρο της Wall Street Journal, το οποίο αναφερόταν σε μια έκθεση των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ. 

Συγκεκριμένα το άρθρο ανέφερε πως τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν στην Κίνα, ζήτησαν ιατρική βοηθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019, καθώς εμφάνισαν συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά του κορωνοϊού. 

Κορωνοϊός: Έρευνα διέταξε ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τις αμερικανικές υπηρεσίες να βρουν απαντήσεις για την προέλευση του ιού κι έδωσε προθεσμία 90 ημερών. 

Ο ίδιος είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών εξετάζουν δύο σενάρια, χωρίς να υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες ώστε να μπορέσει κάποιος να πει πιο είναι το επικρατέστερο. 

Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού

«Είναι κρίσιμης σημασίας η Κίνα να παράσχει στους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα ώστε να κατανοήσουμε την προέλευση του ιού και τα πρώτα στάδια της πανδημίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Το Reuters δεν αποκλείει ο Τζο Μπάιντεν να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση, όπου θα παρουσιάζονται τα ευρήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. 

Κορωνοϊός: Τα δύο σενάρια για τη μετάδοσή του

Σύμφωνα με το Reuters, οι Αμερικανοί εξετάζουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού. 

Η μία υποστηρίζει ότι εμφανίστηκε φυσικά, από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα. Η δεύτερη αναφέρει ότι είναι πιθανόν ο κορωνοϊός να «ξέφυγε» από εργαστήριο μετά από ατύχημα. 

Έντονη αντίδραση της Κίνας για την απόφαση Μπάιντεν 

Από την πλευρά της η Κίνα είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη από την στάση του Τζο Μπάιντεν. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «πολιτική εκμετάλλευση και μετατόπιση ευθυνών». 

Το Πεκίνο απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του κορωνοϊού και του εργαστηρίου στην πόλη Ουχάν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top