Εμβόλια: Ακόμα 1,8 δισ. δόσεις των Pfizer/BioNTech θα παραλάβει η Ε.Ε.

Υπεγράφη η τρίτη σύμβαση από την Κομισιόν

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε την τρίτη της σύμβαση με τις φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech/Pfizer που δεσμεύει επιπλέον 1,8 δισ. δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα τέλη του 2021 έως το 2023 και θα επιτρέψει την αγορά 900 εκατομμυρίων δόσεων του υφιστάμενου εμβολίου, καθώς και ενός εμβολίου προσαρμοσμένου στις παραλλαγές, με τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 900 εκατομμυρίων δόσεων.

Pfizer: Νέο και πιο εύκολα αποθηκεύσιμο εμβόλιο έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η παραγωγή των εμβολίων πρέπει να πραγματοποιείται στην Ε.Ε. και τα κύρια συστατικά να προέρχονται από την ΕΕ. Στη σύμβαση ορίζεται επίσης ότι, από την έναρξη του εφοδιασμού το 2022, η παράδοση στην Ε.Ε. είναι εγγυημένη. Η έγκαιρη παράδοση των δόσεων είναι διασφαλισμένη χάρη στην εδραιωμένη συνεργασία με τις εταιρείες στο πλαίσιο των ισχυουσών συμβάσεων και των εφαρμοζόμενων ρυθμίσεων.

AstraZeneca: Αποτελεσματικό το εμβόλιο και ως επαναληπτικό

Η δυνατότητα των κρατών μελών να μεταπωλούν ή να δωρίζουν δόσεις σε χώρες που τις έχουν ανάγκη εκτός ΕΕ ή μέσω του μηχανισμού COVAX έχει ενισχυθεί, γεγονός που συμβάλλει στην παγκόσμια και δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτή η νέα σύμβαση θα ενισχύσει την ικανότητα παραγωγής εμβολίων της ΕΕ, καθιστώντας έτσι δυνατή την εξυπηρέτηση άλλων αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Pfizer ή AstraZeneca: Ποιο εμβόλιο παράγει περισσότερα αντισώματα

δόσεις εμβολίων Pfizer/BionTech

Σύμβαση επιπλέον 1,8 δισ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BionTech υπέγραψε η Κομισιόν. ap images

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε ότι με την υπογραφή της ΕΕ, η νέα σύμβαση τίθεται πλέον σε ισχύ, γεγονός που αποτελεί καλή είδηση για τον μακρύ αγώνα μας με στόχο την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τον ιό και τις παραλλαγές του. «Διασφαλίζεται η παραγωγή και η παράδοση στην ΕΕ έως και 1,8 δισ. δόσεων. Οι δυνητικές συμβάσεις με άλλους παρασκευαστές θα ακολουθούν το ίδιο μοντέλο, προς όφελος όλων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, συμπλήρωσε πως πρέπει να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε προσαρμοσμένα εμβόλια για την προστασία μας από την απειλή των παραλλαγών και σε επαναληπτικά εμβόλια για την παράταση της ανοσίας, καθώς και να προστατεύσουμε τον νεότερο πληθυσμό μας.

«Εστιάζουμε κατά προτεραιότητα σε τεχνολογίες που έχουν αποδείξει την αξία τους, όπως τα εμβόλια mRNA, αλλά κρατάμε ανοικτές τις επιλογές μας. Οι τελευταίοι μήνες κατέδειξαν σαφώς την ανάγκη πρόσβασης σε ευρύ φάσμα εμβολίων και διαφόρων τεχνολογιών, καθώς και σε αξιόπιστους εταίρους. Καθώς ο ρυθμός εμβολιασμού αυξάνεται μέρα με τη μέρα και οι εργασίες για αποτελεσματικά φαρμακοθεραπευτικά μέσα εντείνονται, μπορούμε να κοιτάμε μπροστά με μεγαλύτερη αισιοδοξία και σιγουριά», συμπλήρωσε.

Η σημερινή σύμβαση με την κοινοπραξία BioNTech-Pfizer επεκτείνει το ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που θα παραχθούν στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει τις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με τις AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac, Moderna, αλλά και με την ίδια την κοινοπραξία BioNTech-Pfizer, επεσήμανε η Κομισιόν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top