Τουρκία: Κατηγορούν τον Ιμάμογλου για ασέβεια στον τάφο του σουλτάνου

Εισαγγελική έρευνα σε βάρος του γιατί περπάτησε με τα χέρια στην πλάτη

Εκρέμ Ιμάμογλου

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η στάση του σώματος του Εκρέμ Ιμάμογλου μπροστά στον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης φέρεται να περπάτησε χωρίς σεβασμό και με τα χέρια στη μέση στον τάφο του Σουλτάνου Μεχμέτ II, του ανθρώπου που άλωσε την πόλη το 1453. Σε βάρος του έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα, όπως γνωστοποίησε σήμερα η τουρκική Τζουμχουριέτ.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) δε σεβάστηκε το μνημείο με τον τρόπο που περπάτησε. Από την άλλη, εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αρχής της Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι πρόκειται για μια έρευνα «χωρίς λογική».

Υπενθυμίζεται ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου διατελεί δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης από το 2019. Στις 31 Μαρτίου επικράτησε με 4.169.765 ψήφους έναντι 4.156.036 που έλαβε ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Το κόμμα του Ερντογάν (ΑΚΡ) ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων ωστόσο το αποτέλεσμα δεν άλλαξε.

Στις 19 Απριλίου του 2019, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) αποφάσισε να επαναληφθούν οι εκλογές με παρότρυνση του κυβερνώντος κόμματος AKP. 

Στις 23 Ιουνίου 2019 έλαβαν χώρα οι επαναληπτικές εκλογές για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ε. Ιμάμογλου επικράτησε για δεύτερη φορά με ποσοστό 54,03% των ψήφων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top