Έρευνα: Οι παγετώνες λιώνουν γρηγορότερα τις δύο τελευταίες δεκαετίες

Χάθηκε πάγος συνολικής μάζας 267 δισεκατομμυρίων τόνων ετησίως

Οι παγετώνες χάνουν γιγατόνους μάζας ετησίως / Reuters

Οι απώλειες μάζας από τους παγετώνες του πλανήτη έχουν επιταχυνθεί κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η οποία εκτιμά ότι μεταξύ 2000-2019 οι παγετώνες έχασαν κατά μέσο όρο -λόγω τήξης- πάγους συνολικής μάζας 267 γιγατόνων (δισεκατομμυρίων τόνων) ετησίως.

Αυτές οι απώλειες ευθύνονται για το ένα πέμπτο (21%) της παρατηρηθείσας ανόδου της στάθμης των θαλασσών κατά την τελευταία εικοσαετία. Η απώλεια πάγων από παγετώνες επιταχύνεται με ρυθμό περίπου 48 γιγατόνων ανά δεκαετία μετά το 2000, κάτι που εξηγεί έως το 19% της επιτάχυνσης της ανόδου της στάθμης των θαλασσών την ίδια χρονική περίοδο.

Οι Ελβετικοί παγετώνες λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό

Οι ερευνητές από πέντε χώρες (Γαλλία, Νορβηγία, Ελβετία, Βρετανία, Καναδά), με επικεφαλής τον δρα Romain Hugonnet του Εργαστηρίου Γεωφυσικών και Ωκεανογραφικών Μελετών του γαλλικού Πανεπιστημίου της Τουλούζης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν δορυφορικές και άλλες από αέρος εικόνες για να υπολογίσουν τις αλλαγές στους συνολικά 217.175 παγετώνες που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις τους μέσω υψηλής ακριβείας μετρήσεων σε επιλεγμένους παγετώνες δειγματοληπτικά.

Η νέα μελέτη παρέχει την ακριβέστερη μέχρι σήμερα εκτίμηση για τη διαχρονική εξέλιξη της κατάστασης των παγετώνων. Η καλύτερη κατανόηση της τήξης των παγετώνων θα βοηθήσει τους επιστήμονες να βελτιώσουν τα μοντέλα τους και να προβλέπουν πιο αποτελεσματικά τις μελλοντικές μεταβολές, κυρίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top