Οι Ελβετικοί παγετώνες λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό

Φέτος υπήρχε η χαμηλότερη συσσώρευση χιονιού των τελευταίων εκατό χρόνων

Παγετώνες-Ελβετία

Σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι ελβετικοί παγετώνες συνέχισαν φέτος να λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό κι η συσσώρευση του χιονιού στον μεγαλύτερο παγετώνα των Άλπεων ουδέποτε ήταν τόσο χαμηλή.

Συνολικά οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν φέτος 2% του όγκου τους, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη που δημοσιεύεται από την Ελβετική Ακαδημία Επιστημών (ETH).

Τα στοιχεία της έρευνας

Οι αριθμοί αυτοί ευθυγραμμίζονται με τον μέσο όρο των 10 τελευταίων ετών, όμως παρόλα αυτά είναι «πολύ ανησυχητικοί», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συντάκτης της έρευνας, ο Ματίας Χους, ο οποίος είναι επικεφαλής του δικτύου παρακολούθησης των παγετώνων GLAMOS.

«Οι αριθμοί αυτοί είναι λίγο πιο χαμηλοί απ' αυτούς των τριών τελευταίων χρόνων, περίοδο κατά την οποία είχαμε εξαιρετικά αυξημένες θερμοκρασίες, όμως οι παγετώνες έχασαν εντούτοις πολλή μάζα», υπογραμμίζει ο επιστήμονας.

Στα 60 τελευταία χρόνια, οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν τόσο νερό όσο περιέχει η λίμνη της Κωνσταντίας, μια υδάτινη έκταση μήκους 63 χιλιομέτρων στα αυστρο-γερμανο-ελβετικά σύνορα, επιμένει η έκθεση.

Οι μετρήσεις στην περιοχή αυτή γίνονται περίπου εκατό χρόνια, όμως «η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την πιο χαμηλή συσσώρευση χιονιού που έχει καταγραφεί ποτέ», υπογραμμίζει ο Χους.

Ανησυχητικές μετρήσεις ακόμη και για τον πιο επιβλητικό παγετώνα των Άλπεων

Οι μετρήσεις γίνονται σε ύψος 3.466 μέτρων και συνεπώς υπάρχει πάντα χιόνι.

«Κάνει κρύο εκεί πάνω, αλλά ακόμα και σ' αυτό το ύψος το χιόνι που έχει συσσωρευθεί είναι λίγο και ασφαλώς αυτό είναι ένα κακό σημάδι για τον μεγαλύτερο παγετώνα των Άλπεων», πρόσθεσε.

Ο παγετώνας, ο οποίος εκτείνεται σε 86 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα στις ελβετικές Άλπεις, υπολογίζεται ότι έχει 11 δισεκ. τόνους πάγου, αλλά από την αρχή του αιώνα το μέτωπό του έχει υποχωρήσει περίπου 1 χιλιόμετρο.

Ο Άλετς είναι ο πιο επιβλητικός από τους περισσότερους από 4.000 αλπικούς παγετώνες.

Λιώνουν επικίνδυνα οι πάγοι στην Αρκτική

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για τους παγετώνες

Μελέτη του πανεπιστημίου ETH της Ζυρίχης ανέφερε πως το 95% αυτών των μεγαλοπρεπών μαζών πάγου θα έχουν εξαφανισθεί μέχρι το 2100, αν δεν ελεγχθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα δύο τρίτα των παγετώνων θα εξαφανισθούν ακόμη κι αν γίνει σεβαστή η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή.

«Τουλάχιστον όμως σ' αυτή την περίπτωση θα μας έμεναν παγετώνες να θαυμάζουμε», σημειώνει ο Ματίας Χους.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top