Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι χώρες με τις περισσότερες δολοφονίες δημοσιογράφων

Η ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Δείτε το ρεπορτάζ του Star για τις δολοφονίες δημοσιογράφων 

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως» ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας: 393.000 οι δημοσιογράφοι στην ΕΕ  

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ελευθερία της έκφρασης περιλαμβάνει το δικαίωμα όλων των ατόμων να αναζητούν, να λαμβάνουν και να μεταδίδουν πληροφορίες και ιδέες μέσω οποιωνδήποτε μέσων και ανεξάρτητα από τα σύνορα. Αλλά το μέλλον για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων σήμερα είναι σκληρό».

Μεταξύ άλλων, το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Κασόγκι στην Τουρκία το 2018. «Οι εκθέσεις ανά χώρα του Τμήματος για τις πρακτικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 2020 που κυκλοφόρησαν τον Μάρτιο αναφέρουν δεκάδες περιπτώσεις εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που παρενοχλήθηκαν, δέχτηκαν επίθεση και σκοτώθηκαν στη δουλειά τους» σημειώνει.

Δολοφονίες δημοσιογράφων: Πλήρωσαν με το αίμα τους τις αποκαλύψεις τους

Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) ανέφερε ότι το 2020, ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε αντίποινα για τις αναφορές τους υπερδιπλασιάστηκε, με το Μεξικό και το Αφγανιστάν να καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό δολοφονιών.

Σύμφωνα με το CPJ, ο αριθμός των δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν για τη δουλειά τους το 2020 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η οργάνωση άρχισε να παρακολουθεί, με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, την Τουρκία και την Αίγυπτο να φυλακίζουν τους περισσότερους δημοσιογράφους πέρυσι. Στη Ρωσία, οι αρχές συνεχίζουν να περιορίζουν τις ανεξάρτητες αναφορές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top