Δολοφονίες δημοσιογράφων: Πλήρωσαν με το αίμα τους τις αποκαλύψεις τους

Στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ

Δεκάδες είναι οι δημοσιογράφοι, σε όλο τον κόσμο που έχουν «πληρώσει» με το αίμα τους, τα ρεπορτάζ και τις αποκαλύψεις τους. Πολύ λίγες από τις δολοφονίες έχουν εξιχνιαστεί.

Επτά δολοφονίες δημοσιογράφων που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Ένα από τα θύματα είναι ο 27χρονος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ από τη Σλοβακία, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Νεκρός ο 27χρονος δημοσιογράφος από τη Σλοβακία μαζί με την αρραβωνιαστικιά του / AP Images

Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία έπεσε νεκρή από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της. Η 53χρονη δημοσιογράφος από τη Μάλτα ηγήθηκε της έρευνας των Panama Papers για τη διαφθορά στη χώρα της. 

Νεκρή η δημοσιογράφος από τη Μάλτα το 2017 / AP Images

Ο Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε στο προξενείο της Σοαυδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. 

Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι είχε συγκλονίσει τον πλανήτη το 2018 / AP Images

Οι δολοφονίες των δημοσιογράφων είχαν κοινό παρονομαστή τις έρευνες που ενόχλησαν και τους δράστες που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συνελήφθησαν. 

Δημοσιογράφοι: Επικίνδυνη η στοχοποίησή τους

Η στοχοποίηση των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης, όπως λένε αναλυτές, είναι εύκολη αλλά επικίνδυνη.

«Είναι περίεργο, φαιδρό και εξοργιστικό να βλέπεις πολιτικούς χώρους που έχουν επενδύσει σε στοχοποίηση δημοσιογράφων που τους είχαν χωρίσει σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, τωρα σε συστημικούς και αντισυστημικούς να κόπτονται για στοχοποίηση και να λένε ότι κάτι τέτοιο πλήττει τη δημοκρατία» είπε ο δημοσιογράφος, Κώστας Γιαννακίδης. 

Λεκτικές επιθεσεις γίνονται συστημικά από συγκεκριμένους ιδεολογικούς χώρους ακόμη και από πολιτικά στελέχη. Πυροδοτούν εχθρικό κλίμα και δίνουν τη «σκυτάλη» στο χάος του διαδικτύου. Δεν είναι μια υγιής αντιπαράθεση απόψεων αλλά ένας φαύλος κύκλος που αυξάνει τα κρούσματα εκφοβισμού. 

«Η δημοσιογραφία, στη θεσμική της λειτουργία συνδέεται με έλεγχο της εξουσίας. Καμια φορά στην παραθεσμική της λειτουργία συνδέεται με την εξουσία του ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση θεσμική η υπερβαίνουσα θεσμικά της όρια είναι απαραίτητη για την πολυφωνία, δηλαδή για τη δημοκρατία και ως εκ τούτου, είναι προστατευταία ως κόρη οφθαλμού και η ίδια και οι λειτουργοί της» είπε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Θανάσης Διαμαντόπουλος.

Δολοφονία Καραϊβάζ: Στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου 

Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ απασχόλησε μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη και με πρωτοσέλιδά τους ανέδειξαν το γεγονός ως πλήγμα για την ελευθεροτυπία. 

Γιώργος Καραϊβάζ: Νέο βίντεο ντοκουμέντο που «μαρτυρά» τους δράστες

Η Deutsche Welle έγραψε: «Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στην Ελλάδα: Η αστυνομία υποψιάζεται συμβόλαιο θανάτου».

«Έλληνας αστυνομικός συντάκτης δολοφονήθηκε στην Αθήνα σε δολοφονία «τύπου εκτέλεσης» έγραψε η Guardian.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top