Επτά δολοφονίες δημοσιογράφων που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Από τον Ανδρέα Καβαφάκη μέχρι τον Γιώργο Καραϊβάζ

Δείτε το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ (12/4)

Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ «ξύπνησε» φρικτές μνήμες από άλλες έξι δολοφονίες δημοσιογράφων που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδας από το 1922 μέχρι σήμερα. 

Πρόκειται για δημοσιογράφους που εκτελέστηκαν, όμως κανείς δεν τους ξέχασε, παρόλο που πολλές από τις δολοφονίες δεν εξιχνιάστηκαν μέχρι σήμερα. 

1922: Ανδρέας Καβαφάκης

Η δολοφονία του ιδρυτή του «Ελεύθερου Τύπου», Ανδρέα Καβαφάκη, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στη χώρα, η οποία εκείνη την εποχή ταλανιζόταν από συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλο-βενιζελικούς και φιλο-βασιλικούς.

Κατά την έξοδό του από τα γραφεία της εφημερίδας, ο Καβαφάκης επιβιβάστηκε σε άμαξα που τον μετέφερε στο σπίτι του στην οδοό Τροίας στην Κυψέλη. Στην προσπάθειά του να μπει στο σπίτι του, τρεις άνδρες, εκ των οποίων οι δύο φορούσαν στρατιωτικά και ένας πολιτικά, τον πυροβόλησαν έξι φορές.

Αργότερα, την ευθύνη για τη δολοφονία ανέλαβε ένας αξιωματικός, ο οποίος υποστήριξε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Είπε ότι αναγνώρισε τον δημοσιογράφο, τα κείμενα του οποία ήταν «επιζήμια για το καθεστώς». Στη συνέχεια, κατονόμασε και τους συνεργούς του στο έγκλημα, ωστόσο η υπόθεση μπήκε στο αρχείο με τους υπόπτους να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων.

1946: Κώστας Βιδάλης

Ο Κώστας Βιδάλης ήταν διακεκριμένος δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη και μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Δολοφονήθηκε σε ηλικία 42 ετών κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Θεσσαλία για να καλύψει τα εγκλήματα των παρακρατικών κατά των αριστερών της περιοχής.

Αν και είχαν προσπαθήσει να τον αποτρέψουν λόγω της επικινδυνότητας της αποστολής, εκείνος ήταν αποφασισμένος. Έφυγε από την Αθήνα στις 11 Αυγούστου. Στις 13 Αυγούστου, ο «Ριζοσπάστης» έλαβε το τελευταίο μήνυμα από τον δημοσιογράφων που έλεγε ότι θα επέστρεφε στις 16 του μήνα. Ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ. «Μάζεψα φοβερό υλικό. Θα τα πούμε» φέρεται να είχε γράψει ο δημοσιογράφος.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι παρακρατικοί του τοπικού αρχιληστή Σούρλα σταμάτησαν το τρένο, απήγαγαν τον δημοσιογράφο και αφού τον βασάνισαν, τον δολοφόνησαν.

1948: Τζορτζ Πολκ

Ο Τζορτζ Πολκ γεννήθηκε στην Αμερική το 1913 και δολοφονήθηκε στην Ελλάδα το 1948. Το πτώμα του εντοπίστηκε να επιπλέει στον Θερμαϊκό Κόλπο δεμένο χειροπόδαρα. 

Αρχικά δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος δολοφόνησε τον ανταποκριτή του CBS, ο οποίος έγραφε για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, για συνεργασία Χωροφυλακής, Αμερικανών και μαυραγοριτών, για τους κομμουνιστές και για άλλα επίμαχα θέματα της εποχής.

Ο Τζορτζ Πολκ που δολοφονήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη

Ο Τζορτζ Πολκ μαζί με την Ελληνίδα σύζυγό του / AP Images

Τελικά, για τη δολοφονία του κατηγορήθηκαν ο Αδάμ Μουζενίδης, επιτελικό στέλεχος του ΚΚΕ μαζί με τους Βαγγέλη Βασβανά και Γρηγόρη Στακτόπουλο. Οι δύο πρώτοι καταδικάστηκαν σε θάνατο και ο τελευταίος σε ισόβια κάθειρξη.

Σύμφωνα με το επικρατέρεστερο σενάριο της δολοφονίας, ο Πολκ συναντήθηκε με δύο από τους δολοφόνους του σε βάρκα, με σκοπό να τον οδηγήσουν στον αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού, Μάρκο Βαφειάδη. Του έδεσαν τα μάτια, τα χέρια και τα πόδια και στη συνέχεια τον πυροβόλησαν στο κεφάλι και τον έριξαν στη θάλασσα.

1983: Τζώρτζης Αθανασιάδης

Ο Τζώρτζης Αθανασιάδης δολοφονήθηκε στο γραφείο του στην εφημερίδα «Βραδυνή» με τρεις σφαίρες τον Μάρτιο του 1983. Μέχρι και σήμερα η υπόθεση έχει μείνει ανεξιχνίαστη. 

Μετά τη δολοφονία μια γυναίκα τηλεφώνησε στην εφημερίδα και υποστήριξε ότι την ευθύνη για τη δολοφονία αναλαμβάνει η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη». Μάλιστα υπέδειξε και το σημείο όπου υπήρχε προκήρυξη της οργάνωσης.

Η εν λόγω οργάνωση ναι μεν υπήρχε, αλλά δραστηριοποιούταν ειρηνικά εναντίον της υποχρεωτικής στράτευσης. Διέψευσε λοιπόν την άναμειξή της στη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Αρκετοί υποστήριξαν ότι ο Αθανασιάδης δολοφονήθηκε λόγω χρεών, ενώ άλλοι είπαν ότι το έγκλημα έγινε από μέλος μυστικης υπηρεσίας για να «ταράξει» το πολιτικό σκηνικό.

1985: Νίκος Μομφεράτος

Ο Νίκος Μομφεράτος, ο οποίος ήταν γνωστός εκδότης και τραπεζίτης, εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 1985 από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» στη διασταύρωση των οδών Βουκουρεστίου και Τσακάλωφ στο Κολωνάκι.

Στην ίδια επίθεση, τραυματίστηκε και ο οδηγός του οχήματος στο οποίο επέβαινε και λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Μετά τη σύλληψη μελών της 17Ν, ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε περιγράψει λεπτομερώς το πώς οργάνωσαν και εκτέλεσαν την επίθεση σε βάρος του εκδότη.

2010: Σωκράτης Γκιόλιας

Ο Σωκράτης Γκιόλιας έπεσε νεκρός τον Ιούλιο του 2010 έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη με 13 σφαίρες στο σώμα και στο κεφάλι. 

Ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιαςπου δολοφονήθηκε το 2010

Ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας / Eurokinissi

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δράστες χτύπησαν το κουδούνι του σπιτιού του τα ξημερώματα και του ζήτησαν να κατέβει γιατί κάποιος προσπαθούσε να του κλέψει το αυτοκίνητο. Ο δημοσιογράφος κατέβηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας ανυποψίαστος και τότε τον εκτέλεσαν. 

Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο και παραμένουν ασύλληπτοι μέχρι σήμερα. Τα αίτια της δολοφονίας δεν έχουν διευκρινιστεί.

2021: Γιώργος Καραϊβάζ

Η δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη, Γιώργου Καραϊβάζ, έχει σοκάρει την ελληνική κοινωνία. Ο Γιώργος Καραϊβάζ επέστρεφε στο σπίτι του το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Απριλίου, μετά το τέλος της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ 

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ 

Οι δύο δράστες του είχαν στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Όταν ο δημοσιογράφος κατέβηκε από το αμάξι του, τον εκτέλεσαν με σφαίρες στο σώμα και στο κεφάλι. Τον πατέρα του αναγνώρισε από τα ρούχα ο 19χρονος γιος του, ο οποίος κατέβηκε για να δει τι συμβαίνει.

Στο σημείο βρέθηκαν 17 κάλυκες, ενώ οι Αρχές εξετάζουν το σενάριο να υπήρχε κάποιος συνεργός που ειδοποίησε τους δολοφόνους ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ κατευθύνεται στο σπίτι του. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top