Πάντα: Γιατί ζουν μόνα τους; - Η ασπρόμαυρη αρκούδα απειλείται με εξαφάνιση

Σπάνιο βίντεο με δύο πάντα που ... τσακώνονται κάνει τον γύρο του κόσμου

Το παραπάνω βίντεο έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες, καθώς πρόκειται για ένα σπάνιο περιστατικό, όπου δύο πάντα τσακώνονται στη φύση.  

Η σπανιότητά του έγκειται στο γεγονός ότι τα γιγαντιαία πάντα ζουν μόνα τους και αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση. Ας μάθουμε λίγα περισσότερα για τα πανέμορφα ασπρόμαυρα ζώα! 

Η στιγμή που ένα panda φέρνει στον κόσμο το μικρό του

Πάντα: Πού ζουν και πως φέρονται 

Το γιγαντιαίο πάντα είναι ίσως το πιο γνωστό είδος αρκούδας παγκοσμίως που ζει σε δάση στα ψηλά βουνά της Κίνας. Συγκεκριμένα, πάντα βρίσκουμε σε λίγα βουνά της κεντρικής Κίνας, κυρίως στην επαρχία Σετσουάν, αλλά και στις επαρχίες Σαανσί και Γκανσού. 

Σε αντίθεση με τις άλλες αρκούδες, τα πάντα δεν πέφτουν σίγουρα σε χειμερία νάρκη τον χειμώνα. Αντίθετα, κατεβαίνουν σε χαμηλότερο υψόμετρο στα βουνά, για να βρουν πιο ζεστά μέρη, ενώ το καλοκαίρι ανεβαίνουν στις πιο δροσερές περιοχές του δάσους. Μέλημα τους, ωστόσο, είναι να παραμένουν σε σημεία όπου υπάρχει η αγαπημένη τους λιχουδιά: τα μπαμπού! 

Έρευνα: Τα ζώα αναπτύσσουν πολιτισμό όπως και οι άνθρωποι

Τα πάντα μπορεί να θεωρούνται σαρκοφάγα, αλλά το 99% της διατροφής τους αποτελείται από φυτά. Μάλιστα, η WWF σημειώνει πως τα πάντα καταναλώνουν έως και 38 κιλά μπαμπού την ημέρα!  

Πάντα: Γιατί θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση; 

Δυστυχώς, η διάνοιξη δρόμων, η αποψίλωση των δασών για ξυλεία ή για καλλιέργειες, η κλιματική κρίση αλλά και η ανάπτυξη του τουρισμού περιορίζουν και κατακερματίζουν τον βιότοπό των πάντα απειλώντας τα με εξαφάνιση. 

Ο πληθυσμός των γιγάντιων πάντα υπολογίζεται πλέον σε περίπου 2.060 (από τα οποία 1.864 είναι ενήλικα ζώα).  

Έρευνα: Αυτά είναι τα ζώα που μεταδίδουν ιούς στους ανθρώπους

Επίσης, τα πάντα θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση καθώς δυσκολεύονται να … κοινωνικοποιηθούν. Τα γιγαντιαία πάντα είναι κατά κανόνα μοναχικά και κάθε ενήλικο έχει καθορισμένη περιοχή. Τα θηλυκά δεν ανέχονται άλλα θηλυκά στην περιοχή τους, ενώ για να επικοινωνήσουν συχνά φωνάζουν και σημαδεύουν με οσμές το σημείο τους. Είναι ικανά να σκαρφαλώσουν και να βρουν καταφύγιο σε κούφια δέντρα ή σε ρωγμές βράχων, αλλά δεν φτιάχνουν μόνιμες φωλιές. 

Διαβάστε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top