Ερντογάν: Εργαζόμαστε για αποκλιμάκωση έντασης Ουκρανίας και Ρωσίας

ΝΥΤ: Ο Ερντογάν αναζητά σωτηρία στη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία εργάζεται για μία ειρηνική επίλυση της διαμάχης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μετά την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς, αλλά και την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα.

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ερντογάν από Βαρώσι: «Υπάρχει μόνο ένα θύμα στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι»

Ο Ερντογάν κάλεσε για τον τερματισμό της κλιμάκωσης των εντάσεων στο Ντονμπάς, μετά τις συνομιλίες που είχε χθες στην Κωνσταντινούπολη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δηλώνοντας του, την ετοιμότητα της Τουρκίας να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη.

Ο ίδιος, συζήτησε το ίδιο ζήτημα στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, με τον Πούτιν να κατηγορεί την Ουκρανία για «επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες» στο Ντονμπάς.

Το Κίεβο έχει αυξήσει την επιφυλακή του για την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, αλλά και σχετικά με την κλιμάκωση της βίας στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών και των αποσχιστών που έχουν τη ρωσική υποστήριξη, στο Ντονμπάς.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, από οποιαδήποτε άλλη φορά, μετά το 2014, όταν κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία και υποστήριξε τους αποσχιστές στο Ντονμπάς.

NYT: Η βουτιά στις δημοσκοπήσεις ωθεί τον Ερντογάν να δημιουργήσει μια «καταιγίδα» στον Βόσπορο

Ως ένα ««απρόβλεπτο τραινάκι του λούνα παρκ» χαρακτηρίζουν σε άρθρο τους οι New York Times τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, μετά την ανοιχτή επιστολή 104 απόστρατων Τούρκων ναυάρχων προς τον Ταγίπ Ερντογάν. Τελικά 10 από αυτούς κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα.

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Ερντογάν- Μέρκελ- Μισέλ

Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο έλαβε τόπο την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στριμωγμένος σε μια από τις δυσκολότερες στενωπούς της πολιτικής του καριέρας, καθώς η αρνητική εξέλιξη της πανδημίας και της οικονομίας στη χώρα βρίσκουν τον Ερντογάν να κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις. Και μάλιστα την ώρα που έχει συγκεντρώσει στα χέρια του περισσότερες εξουσίες.

Για να εμπνεύσει τους οπαδούς του, ο κ. Ερντογάν κατέφυγε για μια ακόμη φορά σε μια από τις μεγαλεπήβολες ιδέες του: Στη δημιουργία μιας διώρυγας που θα διατρέχει την Κωνσταντινούπολη από τη Μαύρη Θάλασσα ως τη θάλασσα του Μαρμαρά, δημιουργώντας μια νέα δίοδο για τη ναυσιπλοΐα, παράλληλα με τα στενά του Βοσπόρου.

Το Φαραωνικό σχέδιο του Ερντογάν για την κατασκευή της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε στο στόχαστρο των New York Times

Η χρήση των στενών του Βοσπόρου ορίζεται από τη Συνθήκη του Μοντρέ, μια διεθνή συνθήκη που υπογράφηκε το 1936, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις εντάσεις αναφορικά με τη χρήση των στενών, τα οποία αποτελούν μια από της ουσιαστικότερες διόδους για την παγκόσμια ναυτιλία.

Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ερντογάν πέρα από την υποστήριξη του στο εγχείρημα της κατασκευής της διώρυγας, έχει αφήσει να αιωρείται η πιθανότητα αποχώρησης της Τουρκίας από τη Συνθήκη του Μοντρέ. Μάλιστα εκπρόσωπος του AKP (του κόμματος του Ερντογάν) τον προηγούμενο μήνα είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει την εξουσία να το πράξει σε περίπτωση που το θελήσει. Η δήλωση άμεσα "χτύπησε καμπανάκια”.

Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, ο απολογισμός της πανδημίας στην Τουρκία έχει φτάσει στα χειρότερα επίπεδα, καθώς σε καθημερινή βάση καταγράφονται περισσότερα από 50.000 κρούσματα κορονοϊού. Παράλληλα οξύνονται τα οικονομικά προβλήματα, την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να σταματήσει την ενίσχυση προς τις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις και ο πληθωρισμός και η ανεργία βρίσκονται σε επίπεδα συναγερμού.

Εν μέσω όλων αυτών των προβλημάτων, το κόμμα του κ. Ερντογάν έχει κατρακυλήσει κάτω από το 30% σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση και ο πολιτικός του σύμμαχος, το Εθνικιστικό κόμμα ΜΗP, έχει πέσει στο 6%, καθιστώντας την επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρία το 2023 εξαιρετικά δύσκολη.

Ακόμα και οι ίδιοι οι υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου αναγνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν μια πολύ δύσκολη μάχη

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η κατασκευή της διώρυγας αξίας πολλών δισ. δολαρίων θα απογειώσει τους τομείς των κατασκευών και του real estate, ενώ παράλληλα θα αποφέρει έσοδα από την αύξηση της κίνησης της ναυτιλίας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top