Forbes: Αυτοί είναι οι 40 δισεκατομμυριούχοι που πλούτισαν από την πανδημία

Τα έσοδά τους προέρχονται από την καταπολέμηση του κορωνοϊού

Στο εσωτερικό ενός εργοστασίου παραγωγής εμβολίων κατά του κορωνοϊού της εταιρίας BionTech. Video Reuters

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας τα οικονομικά δεδομένα σε όλον τον κόσμο έχουν αλλάξει ριζικά.

Forbes: Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη για το 2021

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη λίστα στο Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου προστέθηκαν 493 νέοι δισεκατομμυριούχοι. Μεταξύ αυτών είναι τουλάχιστον 40 νεοεισερχόμενοι που αντλούν την περιουσία τους από εταιρείες που συμμετέχουν στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.

ΔΝΤ: Ζητά «ειδικό φόρο κορωνοϊού» για εταιρείες που πλούτισαν επί πανδημίας

κορωνοϊός

Η πανδημία αύξησε τις οικονομικές ανισότητες. Ap imges

Αυτοί είναι οι 40 άνθρωποι που πλούτισαν από τον κορωνοϊό

  1. Li Jianquan - 6,8 δις: Δημιούργησε δισεκατομμύρια μάσκες και εκατομμύρια προστατευτικές φόρμες και φορέματα για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που καταπολεμούν τον ιό.
  2. Stéphane Bancel - 4,3 δις: Η Bancel είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Cambridge, Moderna με έδρα τη Μασαχουσέτη, ο οποίος είχε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού εξουσιοδοτημένο από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις 18 Δεκεμβρίου 2020.
  3. Liu Fangyi - 4,2 δις: Ο Liu Fangyi είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της Intco Medical, κατασκευαστής προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως γάντια, μάσκες προσώπου, απομονωμένες ρόμπες και απολυμαντικά χεριών.
  4. Uğur Şahin - 4 δις: Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της BionTech που ξεκίνησε μαζί με τη σύζυγό του και τον επικεφαλής ιατρικό officerzlem Türeci. Η BioNTech συνεργάστηκε με την Pfizer για την παραγωγή του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
  5. Yuan Liping - 3,6 δις: Έλαβε μερίδιο 24% από τον κατασκευαστή εμβολίων Shenzhen Kangtai Biological Products μετά το διαζύγιο του προέδρου της εταιρείας Du Weimin το 2020. Η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.
  6. Hu Kun - 2,5 δις: Ο Hu Kun είναι ο πρόεδρος των Contec Medical Systems της Shenzhen, που κατασκευάζει μια σειρά ιατρικού εξοπλισμού, όπως παλμικά οξύμετρα.
  7. Chen Xiao Ying - 2,4 δις: Είναι επενδυτής στον διαδικτυακό βραχίονα υγειονομικής περίθαλψης Alibaba Alibaba Health Information Technology, που υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία παραγωγής εμβολίων Sinovac.
  8. Dai Lizhong - 2,4 δις: Είναι ο πρόεδρος της εταιρείας διαγνωστικών Sansure Biotech, η οποία κάνει τις δοκιμές Covid-19 και είχε εξουσιοδοτήσει τα διαγνωστικά κιτ της από το FDA τον Μάιο του 2020.
  9. Karin Sartorius-Herbst - 2,4 δις: Τα έσοδά του προέρχονται από τη φαρμακοβιομηχανία.
  10. Ulrike Baro - 1,5 δις: Μαζί με την αδερφή του κατέχουν τη γερμανική στολή biopharma Sartorius AG.Η εταιρεία παρέχει προμήθειες εργαστηρίου για τις δοκιμές Covid-19 και βοηθά τους κατασκευαστές εμβολίων στη διαδικασία ανάπτυξης.
  11. Timothy Springer - 2,2 δις: Είναι ανοσολόγος και καθηγητής βιολογικής χημείας και μοριακής φαρμακολογίας στο Harvard Medical School. Ήταν ιδρυτικός επενδυτής στη Moderna το 2010 και κατέχει μερίδιο 3,5%.
  12. Gong Yingying - 2,1 δις: Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας υγειονομικής περίθαλψης Yidu Tech, η οποία χρησιμοποίησε την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και τα μεγάλα δεδομένα της για να βοηθήσει την Ουχάν στον εντοπισμό κρουσμάτων.
  13. Weng Xiandin - 2,1 δις: Πηγή του πλούτου του είναι οι ιατρικές συσκευές.
  14. Rao Wei - 1,2 δις: Οι Rao Wei και Weng Xianding είναι ο πρόεδρος και ο μέτοχος της πλειοψηφίας, αντίστοιχα, της βιοϊατρικής εταιρείας Shenzhen New Industries Biological Engineering, η οποία πραγματοποιεί μια σειρά διαγνωστικών δοκιμών Covid-19.
  15. Sergio Stevanato - 1,9 δις: Ο Stevanato είναι ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης και ομότιμος πρόεδρος του Stevanato Group που κατασκευάζει ιατρικές συσκευασίες που παρέχει γυάλινα φιαλίδια για πολλά εμβόλια Covid-19, καθώς και πλαστικά εξαρτήματα για διαγνωστικές εξετάσεις.
  16. Noubar Afeyan - 1,9 δις: Είναι ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Moderna και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Flagship Pioneering με έδρα τη Μασαχουσέτη, μέσω της οποίας κατέχει μετοχές σε δώδεκα εταιρείες βιοτεχνολογίας 
  17. Carl Hansen - 1,8 δις:Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας βιοτεχνολογίας AbCellera, η οποία συνεργάστηκε με τον Eli Lilly σε μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία αντισωμάτων για το Covid-19 που εγκρίθηκε από το FDA τον Νοέμβριο.
  18. Juan López-Belmonte López - 1,8 δις: Πρόεδρος της ισπανικής φαρμακευτικής εταιρείας Rovi, η οποία υπέγραψε σύμβαση με τη Moderna τον Ιούλιο για την παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Covid-19
  19. John Oyler - 1,6 δις: Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της φαρμακοβιομηχανίας BeiGene με έδρα το Πεκίνο, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία Biotech Singlomics Pharmaceuticals τον Αύγουστο για την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση της θεραπείας αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού της Singlomics. 
  20. Robert Langer - 1,6 δις: Χημικός μηχανικός και καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, όπου ηγείται του επώνυμου εργαστηρίου Langer. Επίσης, κατέχει το 3% των μετοχών της Moderna, την οποία βοήθησε να ξεκινήσει το 2010.
  21. Ren Jinsheng - 1,5 δις: Ιδρυτής και πρόεδρος του προμηθευτή φαρμακευτικών προϊόντων Simcere Pharmaceutical Group, ο οποίος αύξησε την παραγωγή των αντιιικών φαρμάκων που θα αντιμετώπιζαν τον κορωνοϊό. 
  22. Arvind Lal - 1,5 δις: Εκτελεστικός πρόεδρος της ινδικής αλυσίδας διαγνωστικών Dr. Lal PathLabs, που προσφέρει εξετάσεις Covid-19 σε κλινικές και σημεία συλλογής σε όλη την Ινδία.
  23. Prathap Reddy - 1,5 δις: Ιδρυτής και πρόεδρος της ινδικής αλυσίδας νοσοκομείων Apollo Hospitals Group, η οποία κατασκεύασε περισσότερες από 12 κλινικές για ασθενείς που πάσχουν από μακροχρόνιες επιπτώσεις μετά τη νόσησή τους από την ασθένεια.
  24. August Troendle - 1,5 δις: Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της ερευνητικής εταιρείας Medpace με έδρα το Σινσινάτι, η οποία βοηθά τις φαρμακευτικές εταιρείες να διεξάγουν κλινικές δοκιμές για τα φάρμακα κατά του Covid-19 στα εργαστήριά της.
  25. Liang Yaoming - 1,4 δις: Πρόεδρος της εταιρείας κλινικών δοκιμών Guangzhou Kingmed Diagnostics Group, η οποία επεξεργάστηκε δοκιμές για τον Covid-19 στις εγκαταστάσεις της σε όλη την Κίνα.
  26. Itaru Tanimura - 1,4 δις: Ιδρυτής του διαδικτυακού παρόχου ιατρικών υπηρεσιών M3 που εδρεύει στο Τόκιο. Προσφέρει τεχνολογία ανάλυσης εικόνας με τεχνολογία AI για τη διάγνωση του Covid-19 από απόσταση.
  27. Keith Dunleavy - 1,4 δις: Ιδρυτής εταιρείας ανάλυσης δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης που βασίζεται σε σύννεφο Inovalon, η οποία συνεργάζεται με τα Κέντρα των Medicare και Medicaid των ΗΠΑ για τη διαχείριση των εμβολίων κατά του Covid-19.
  28. Alan Miller & family - 1,3 δις: Ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του παρόχου υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης Universal Health Services, ο οποίος διεξάγει δοκιμές για τον Covid-19 και θεραπεύει ασθενείς στο δίκτυο νοσοκομείων του στις ΗΠΑ.
  29. Cao Xiaochun - 1,3 δις: Συνιδρυτής και διευθυντής της ερευνητικής φαρμακευτικής σύμβασης Hangzhou Tigermed Consulting, η οποία υποστήριξε κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο για τον Covid-19 του CanSino.
  30. Xiong Jun & family - 1,3 δις: Πρόεδρος της εταιρείας biopharma Shanghai Junshi Biosciences, η οποία συνεργάστηκε με την Eli Lilly για να συναναπτύξει θεραπείες αντισωμάτων για τον Covid-19.
  31. Zhu Tao - 1,3 δις: Πηγή εσόδων από τη φαρμακοβιομηχανία.
  32. Qiu Dongxu – 1,2 δις: Πηγή εσόδων από τη φαρμακοβιομηχανία.
  33. Yu Xuefeng - 1,2 δις: Πηγή εσόδων από τη φαρμακοβιομηχανία.
  34. Mao Huihua - 1 δις: Οι Zhu Tao, Qiu Dongxu, Yu Xuefeng και Mao Huihua είναι συνιδρυτές της εταιρίας κατασκευής εμβολίων CanSino Biologics με έδρα την Τιαντζίν, που έλαβε υπό όρους έγκριση για το μονοδοσικό εμβόλιο κατά του Covid-19.
  35. Premchand Godha - 1,2 δις: Πρόεδρος της εταιρίας κατασκευής φαρμάκων γενικής χρήσης Ipca Labs με έδρα τη Βομβάη.
  36. Feng Yuxia - 1,1 δις: Πρόεδρος του ερευνητικού οργανισμού JOINN Laboratories με έδρα το Πεκίνο, ο οποίος βοήθησε στη διεξαγωγή κλινικών μελετών για πιθανές θεραπείες κατά του Covid-19 στην Ουχάν.
  37. Li Wenmei - 1,1 δις: Συνιδρυτής και γενικός διευθυντής του προμηθευτή διαγνωστικών δοκιμών Guangzhou Wondfo Biotech που πραγματοποιεί μια σειρά δοκιμών για τον Covid-19.
  38. M.Satyanarayana Reddy - 1,1 δις: Ιδρυτής και πρόεδρος του MSN Group με έδρα το Χαϊντεραμπάντ που άρχισε να παράγει μια χαμηλού κόστους έκδοση του αντιβιοτικού Fovipiravir Covid τον Αύγουστο.
  39. Jack Schuler - 1,1 δις: Πρόεδρος της πολυεθνικής Abbott Labs υγειονομικής περίθαλψης και ιδιοκτήτης μεριδίου 7% στην εταιρεία διαγνωστικών Quidel Corp. Ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που έλαβε έγκριση από την FDA για δοκιμές κατά του Covid-19 τον Μάρτιο του 2020.
  40. Yu De-Chao - 1 δις: Ιδρυτής και πρόεδρος της κινεζικής biopharma Innovent Biologics, η οποία αναπτύσσει μια πιθανή θεραπεία αντισωμάτων για τον Covid-19.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top